Usporedni test SSD-ova - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Usporedni test SSD-ova

Usporedni test SSD-ova

Probrani brzanci

18 različitih modela SSD-ova istog kapaciteta borilo se u Vidilabu za titulu najbržega i najisplativijega

Prošlo je već više od godinu dana od kada smo zadnji put okupili SSD-ove u sklopu velikog usporednog testa. U velikoj temi ovog broja zorno smo prikazali koliko SSD ubrzava računalo, a on zapravo pridonosi ključnoj stavci za kućne korisnike – korisničkom iskustvu. S obzirom da je SSD komponenta koja će najviše naočigled podići dojam korisničkog iskustva/brzine/responzivnosti, okupili smo sve relevantne modele SSD-ova i usporedno ih testirali.
Od zadnjeg roundupa SSD-ova, velike promjene dogodile su se na kupcima najvažnijoj stavci, cijeni, dok je napredak u performansama ipak manji. Godinu dana kasnije cijene su upola manje, pa tako zapravo za iste novce dobivate duplo veći kapacitet. Tada su korisnici u većini slučajeva kupovali modele kapaciteta 120/128 GB, a danas ćete za te iste novce moći dobiti 240/250/256 GB. Iako se onda moglo reći da je za većinu nezahtjevnih korisnika 120/128 GB dosta, polako se došlo do spoznaje da se taj kapacitet može u vrlo kratkom vremenu popuniti, nakon instalacije kakva dva novija naslova igara. Upravo zbog tog razloga okupili smo isključivo 240/250/256 GB modele SSD-ova, što zbog prihvatljivog cjenovnog ranga u kojem se nalaze, što zbog ciljane publike koja je sigurno u većini kada je u pitanju ovaj kapacitete u usporedbi s ostalima.
Iako biste na prvu ruku pomislili da ovdje neće biti puno toga za vidjeti po pitanju raznolikosti modela, čak i s ovako probranom ekipom uspjeli smo okupiti 18 različitih modela, počevši od najpoznatnijih modela i brandova SSD-ova poput Intela i Samsunga, pa sve to malo manje poznatih, barem na našem tržištu, Patriota i Transcenda. Sve smo ih naravno usporedili kroz naše veliko testiranje, te zaključili koji od njih zaslužuje Grand Prix, a koji Best Buy nagradu.
Kako bi malo začinili temu, odlučili smo se pozabaviti stvaranjem RAID0 polja s čak pet Intelovih 530 modela koji su u takvoj konfiguraciji donijeli performanse SSD-ova koje će do prosječnih korisnika u sklopu consumer-level proizvoda doći možda tek kroz godinu-dviju. Naravno, dotaknuli smo se i trenutnih tehnologija SSD-ova, počevši od nadolazećih novih kontrolera, sve gušćega zapisa NAND flash memorije i njihovog manjeg proizvodnoga procesa, te uzročno-posljedične veze tih dviju stvari, a to su sve jeftiniji i veći kapaciteti SSD-ova. Tu su i razno-razne varijacije budućih sučelja kao što je SATA Express, ali i novih standarda fizičkog formata SSD-ova, poput recimo sve popularnijega M.2 standarda, koji bi uskoro mogli potisnuti klasični 2,5" format u koji su "upakirani" gotovi svi modeli SSD-ova.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test SSD-ova - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.