Test mehaničkih tipkovnica - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Više milijuna pritisaka Odabir osjetljivosti tipaka te onaj poseban zvuk i osjećaj glavni su aduti zaljubljenika u mehaničke tipkovnice. Uz to, one obično dolaze s pozadinskim osvjetljenjem, programibilnim makro tipkama...

Test mehaničkih tipkovnica

San gamera i daktilografa

Mislite li kao i mi da današnjem radu na računalu nedostaje zadovoljavajući klik kod tipkanja? Nedostaje li vašem tipkanju zvuk tipkovnice iz većine hakerskih filmova? Ne, ne morate vaditi staru IBM tipkovnicu sa tavana jer mehaničke tipkovnice doživljavaju pravu renesansu, najčešće u obliku gamerskih tipkovnica. Ipak, postoje i neke klasične, u kojima će ponajviše uživati daktilografi i programeri

Nekoć davno, sve tipkovnice oslanjale su se na mehaničke prekidače, umjesto na membrane koje se danas kriju u većini modela. Dugo vremena mehaničke tipkovnice su bile gotovo pa izumrle, sa svojom ostavštinom prepuštenom entuzijastima i nostalgičarima. No danas, karte su ponovno podjeljene.

Računalnim pionirima i veteranima srce će zakucati jače već na sami spomen mehaničkih tipkovnica. Topla sjećanja na klikanje IBM M tipkovnice i njenih raznih izvedenica se vraćaju. Novi proizvodni procesi smanjili su cijenu proizvodnje pojedinih mehaničkih prekidača, gurajući ih ponovno u sferu pristupačnosti. Vraćanje mehaničkih tipkovnica na tržište došlo je na krilima gamerske zajednice, kako to često i biva s računalnim tehnologijama. Unatoč tome, nisu sve mehaničke tipkovnice jednako podobne za igranje. Bilo da ste hardcore gamer ili ispisujete Rat i Mir na mjesečnoj bazi, mehaničke tipkovnice mogu olakšati život i višestruko unaprijediti tipkanje. Ovisno o tome što vam je bitno, mehaničke tipkovnice će vam pružiti veću sigurnost, točnost i brzinu pisanja, često ključne stvari za prenošenje misli na virtualni papir ili pak anihilaciju protivničkog tima u uzavreloj MOBA areni.
No, zašto uopće kupovati mehaničku tipkovnicu? Tri glavne prednosti mehaničkih tipkovnica leže u osjećaju, izboru i izdržljivosti. Osjećaj tipkanja na mehaničkoj tipkovnici drastično je drugačiji od pisanja na konvencionalnoj membranskoj tipkovnici. Kod membranske tipkovnice tipku je potrebno pritisnuti do kraja kako bi se tipka registrirala. Time se gubi podosta energije i stvara zamor, budući da se sav napor svodi na pritiskanje plastične tipke na plastičnu pozadinu. Konstrukcija mehaničkih tipkovnica dozvoljava raniju registraciju pritiska tipke, puno prije nego što tipkom pogodite stražnju ploču na koju je prekidač montiran. Stoga je za pritisak tipke potrebno puno manje sile nego kod membranskih, čime se gubi manje energije i time smanjuje zamor u prstima.
U izboru mehaničkih tipkovnica teško da ćete ostati zakinuti. Ponuđeno je više vrsta prekidača sa svojim unikatnim svojstvima koja ih razlikuju. Kod gotovo svih modela mehaničkih tipkovnica postoji više vrsta prekidača između kojih možete birat. Stoga ako vam se sviđa layout jedne tipkovnice i ostatak njenih funkcija, možete odabrati i kakvo iskustvo tipkanja želite imate s njenim tipkama.
Izdržljivost tipkovnica je često zanemarena stavka, no mehaničke tipkovnice su rađene s izdržljivošću na umu. Svaki mehanički prekidač procijenjene je izdržljivosti od više milijuna pritisaka, tako da i pri repetitivnom pritiskanju istih tipaka (primjerice WASD tipaka u igrama), tipke zadržavaju isti osjećaj kao i prvog dana.
Na testu je bilo jedanaest modela iz raznih cjenovnih kategorija, koje su već u startu više nego za membransku konkurencija. Cijene su varirale od relativno prihvatljive Steelseries 6Gv2, za 629 kuna, pa do podosta paprene cijene za Razer Blackwiddow Chrome koja je veća od 1.300 kuna. Mehaničke tipkovnice su svakako skup sport, no uzimajući u obzir funkcije, ugodnost pisanja i dugovječnost, investicija je svakako opravdana.
Donedavnom vladaru tržišta, tvrtki Cherry, istekao je patent, pa smo na testu imali i izvedenice legendarnih Kailh prekidača na Razerovim tipkovnicama kao i Coolermasterov hibridni switch. Ipak, osam od jedanaest tipkovnica i dalje je imalo Cherryjeve prekidače, a zastupljene smo imali sve popularnije switcheve. Tipkali smo i klikali s Cherry MX Blue, Browns, Reds i Blacks switchevima.

(Stranica 1 od 15)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 15)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test mehaničkih tipkovnica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.