Microsoft Visual Studio: razvojna okolina za različite prilike - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Microsoft Visual Studio: razvojna okolina za različite prilike

Microsoft Visual Studio: razvojna okolina za različite prilike

Jedan alat za bezbroj primjena

Promjena alata u kojem programer piše svoj kôd nije baš nešto što se susreće svakog dana. Kad jednom upoznate sve one prečice na tipkovnici koje vam omogućuju da u jedinici vremena napišete/ispravite veću količinu programskog kôda, teško je iz čistog mira prijeći na učenje potpuno novih prečica i drugih dijelova nove razvojne okoline.

Zato nije neobično vidjeti iskusne programere kako već godina koriste neku prastaru verziju programa za uređivanje kôda, iako su se u međuvremenu pojavila po svakom relevantnom parametru bolja rješenja.

Za čitave vojske programera navikle na pisanje i uređivanje programskog kôda u razvojnoj okolini koja predstavlja sastavni dio paketa Visual Studio, Microsoft je pripremio poseban paket pod nazivom Visual Studio Code (u nastavku tekst VSC).

 

Slika01

U njemu se programer u Visual Studiju osjeća prema onoj staroj izreci „kao riba u vodi“, ali sada više nije ograničen samo na programske jezike dostupne u Visual Studiju. Da bi čitava stvar bila još ljepša, VSC nije ograničen samo na svoj „prirodni operativni sustav“ - neku od verzija Windowsa.

Baš naprotiv, kod preuzimanja instalacijskog paketa s web adrese https://code.visualstudio.com/ moguće je, osim Windows verzije, izabrati i verziju za Mac računala ili za različite distribucije Linuxa (Debian, Ubuntu, Red Hat, Redora i Suse).

 

Podrška za programske jezike

Nakon preuzimanja i vrlo jednostavne instalacije, VSC je odmah spreman za korištenje dijela programskih jezika (JavaScript, TypeScript i Node.js). Međutim, to nikako ne znači da ste ograničeni samo na te programske, jezike.

U svakom trenutku (ako vam to zatreba) iz same razvojne okoline možete napraviti dodatno preuzimanje podrške za druge programske jezike kao što su C++, C#, Java, Python, PHP, Go i tako dalje.

 

Slika02

Nakon preuzimanja nekog od takvih dodataka, VSC odjednom „nauči“ novi programski jezik, pa zna aktivno pomagati u razvoju softvera u tom jeziku, kao što su se ljudima u matrici u kultnom SF filmu Matrix učitavala znanja borilačkih vještina ili upravljanja letjelicama.

Podrška za programske jezike obuhvaća već dobro poznate mogućnosti Microsoftovih razvojnih okolina kao što su provjera ispravnosti pisanja naredbi i funkcija programskih jezika, automatsko uvlačenje i druge vrste formatiranja programskog kôda, predlaganje dovršetaka naredbi na temelju prvih nekoliko upisanih slova itd.

Nažalost, to ne znači da samim preuzimanjem podrške za neki od programskih jezika VSC automatski može generirati izvršni kôd za taj programski jezik. Na kraju krajeva, za isti programski jezik postoje programi za prevođenje u izvršni oblik različitih proizvođača (npr. C++).

 

Slika03

Na nekim računalima istovremeno može biti instalirano više različitih prevoditelja za isti programski jezik, pa onda treba svjesno izabrati podrazumijevani prevoditelj. Zato VSC treba povezati s odgovarajućim programom za prevođenje, pri čemu VSC sam pomaže u operaciji povezivanja (prikazano je također na pratećoj slici uz tekst).

Kao što je to već dobro poznato svakom iskusnijem programeru, prepoznavanje sintakse nekog programskog jezika je svakako lijepa mogućnost, ali nikako ne i dovoljna da bi se neki alat uspješno koristio u praksi.

 

Slika04

Za ozbiljni razvoj kompleksnih komada softvera potrebno je imati na raspolaganju napredne mogućnosti u traženju i ispravljanju pogrešaka, ugrađenu podršku za upravljanje verzijama softvera te druge slične dodatke. Zato VSC u sebi uključuje integriranu podršku za izvođenje programskog kôda korak po korak, pregledavanje trenutnog sadržaja varijabli, stogova i slično.

 

Izravna podrška za Git

Za dodatne operacije koje je potrebno izvesti na računalu (kao što su različite operacije za rukovanje s datotekama) nije potrebno napuštati VSC pa onda koristiti neki drugi alat. U okviru samog alata dostupna je posebna „konzola“ preko koje se izravno mogu upisivati sve potrebne naredbe, tako da su u istom alatu dostupne karakteristike oba svijeta - napredno grafičko sučelje, ali i mogućnost zadavanja različitih tekstualnih naredbi.

 

Slika05

Što se tiče upravljanja različitim verzija programskog kôda (što je također obavezna karakteristika bilo kakvog ozbiljnog alata za razvoja softvera), dovoljno je spomenuti da je u VSC ugrađena izravna podrška za Git. Iz prethodne rečenice odmah bi trebalo biti jasno što je sve time omogućeno.

Na kraju treba spomenuti da VSC nudi skoro beskonačne mogućnosti podešavanja i prilagođavanja razvojne okoline različitim potrebama programera. Neki programeri su često vrlo čudne biljke - osim što se godinama i desetljećima drže jedne te iste razvojne okoline, nju dodatno vole prilagođavati vlastitim hirovima.

 

Slika06

VSC tu zaista nudi čitav niz mogućnosti - od različitih oblika personalizacije korištenih fontova i boja, preko podrške za povezivanje s drugim alatima do mogućnosti preuzimanja unaprijed pripremljene podrške za točno određene (i programerima drage) rasporede skraćenica na tipkovnici (npr. VIM, Delphi, Eclipse, Notepad++ te ostale poznate standarde).

Upravo će ta zadnja mogućnost možda konačno potaknuti tradicionalno orijentirane programere da u praksi isprobaju nešto modernije.

 

Slika07

Ako ste programer početnik koji tek započinje svoj put po svijetu programiranja, odabirom VSC-a svakako ne može napraviti loš izbor, pogotovo zato što je sad dostupan na različitim platformama. Dugogodišnjim programerima u Visual Studiju ne treba posebno predstavljati prednosti alata u situacijama kad sam paket Visual Studio možda nije pogodan za korištenje.

Za sve ostale programere možemo na kraju samo napisati - probajte, možda vam se dopadne.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Microsoft Visual Studio: razvojna okolina za različite prilike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.