Pushbullet alternative

Pushbullet alternative

Međuplatformsko slanje linkova

Pushbullet je moćni alat za cross-platformsko slanje linkova i redefinirao je sustav notifikacija. On ipak nije usamljen u svojoj misiji pa vam donosimo pregled najboljih alternativa

Pushbullet je u naše živote ušao početkom 2013. godine i redefinirao način na koji gledamo notifikacije. Od skromnih početaka kada je aplikacija omogućavala jedino slanje linkova s jedne na drugu platformu pa sve do sada kada je iz Pushbulleta moguće putem računala interaktirati s mobitelom kao da vam je u ruci, broj je korisnika bio u konstantnom porastu, a ocjene i kritike nisu mogle biti bolje.

pushbullet pushbullet

Pushbullet: Danas je gotovo nezamislivo da nismo stalno dostupni, zato ne čudi što postoje stotine servisa koji nude unificiranje notifikacija između raznih uređaja

 

Kako je korištenje Pushbulleta bilo u potpunosti besplatno, a jedino bilo ograničenje veličina datoteke koju šaljete s jedne na drugu platformu, autori su očito shvatili da s takvim poslovnim modelom neće daleko stići pa su odlučili uvesti “pro” opciju koja bi se, naravno, plaćala. Ovo samo po sebi nije problematično i česta je pojava u svijetu mobilnih aplikacija, ali način na koji su autori odlučili provesti svoju ideju razljutio je mnoge korisnike.

Naime, aplikacije koje inače uvode “pro” opciju kroz nju najčešće nude dodatne funkcionalnosti koje nisu bile u osnovnoj aplikaciji. Za razliku od toga, Pushbullet će mnoge funkcije koje su do sada bile besplatne odjednom korisnicima besplatne inačice uskraćivati te za njih tražiti novce.
Primjerice, odgovaranje na mobilne poruke s računala do sada je bilo besplatno i neograničeno, dok od sada u besplatnoj inačici Pushbulleta možete odgovoriti na 100 poruka mjesečno što vjerojatno nije dovoljno niti za jedan dan prosječnog korištenja. Također, notifikacije više nisu interaktivne već su samo pasivni pop-up prozor, dok ćete potpunu funkcionalnost morati platiti.

Ono što stvar čini gorom je to što su se odlučili za pretplatu od $40 godišnje ili $5 mjesečno; cijelu odluku su iznijeli u blog postu koji je zvučao dosta bahato, a paranoičniji korisnici su iz tog nesretno sročenog teksta čak iščitali i suptilnu prijetnju prodajom privatnih podataka. Korisnici Pushbulletom šalju linkove i sadržaje iz najrazličitijih sfera privatnosti tako da je uopće spominjanje prodavanja podataka kao mogućeg izvora zarade bilo jako loše prihvaćeno, iako je spomenuto samo kao nešto što developeri nemaju namjeru napraviti.

Postavlja se pitanje – što ako Pushbullet ikada spusti cijenu ili se vrati na besplatni model, znači li to da su nas prodali? Razočarani ovakvim postupanjem, mnogi su se vjerni korisnici Pushbulleta odlučili na razne alternativne solucije. Mi ćemo vam ovdje predstaviti neke.


Pushline

 

pushbullet pushline

Pushline: Autori Pushlinea potrudili su se kopirati sve opcije koje možemo pronaći u Pushbulletu

 

 

Vjerojatno je najdostojnija zamjena za Pushbullet, uglavnom zato što su autori besramno kopirali sve što Pushbullet može i nazvali to Pushline. Aplikacija je i dalje u beti, što objašnjava povremene probleme s uparivanjem uređaja i činjenicu da je sučelje na trenutke ponešto nezgrapno, ali ima puno potencijala postati odlična konkurencija Pushbulletu. Trenutno je dostupna samo ekstenzija za Chrome, a ne postoji niti iOS inačica. Nastavi li se ova aplikacija razvijati kao do sada, postoje velike šanse da ćemo za godinu, dvije pisati članak o alternativama za Pushline.

 


AirDroid

 

pushbullet airdroid2

Airdroidpng i airdroid2: Iako pomalo nabacanog sučelja, AirDroid vam omogućuje apsolutnu kontrolu nad mobitelom

 

AirDroid zapravo ni ne zaslužuje titulu Pushbullet alternative jer je vjerojatno i moćnije rješenje. Nakon vrlo jednostavnog podešavanja imat ćete apsolutni pristup svim funkcijama svog mobitela putem preglednika na svom računalu.
AirDroid će vam proslijediti sve notifikacije, poruke i pozive, a putem njega je moguće vršiti i prebacivanje podataka (ovo za sada najbolje radi na Chromeu), pristupati kameri i slati SMS poruke izravno s računala.
Samo sučelje nije najljepše i ostavlja puno mjesta za napredak, a povremeno će se pojaviti i pokoja reklama.

 


MightyText

 

pushbullet mightytext

Mightytext: Tražite li primarno zamjenu za SMS-anje s računala, najbolji izbor je MightyText. Iako neograničeno korištenje nije besplatno, cijene su razumnije, a radi savršeno

 

Ovo je u početku bila aplikacija za slanje SMS poruka s računala ili tableta, ali je po običaju s vremenom postala puno više od toga. Putem MightyTexta možete slati poruke (besplatna inačica aplikacije do 500 mjesečno što je pet puta više od Pushbulleta) i vršiti pozive, sinkronizirati galeriju slika i video zapisa s računalom, a “pro” inačica vam još nudi i slanje poruka s odgodom, više tema, blokiranje kontakata i uređivanje predložaka i potpisa za poruke.
MightyText je dostupan za gotovo sve popularnije platforme i preglednike (izuzev iOS uređaja) tako da je stvarno teško naći kombinaciju na kojoj neće raditi.


WhatsApp, Viber, Skype, Hangouts, Facebook Messenger...

Svijet tekstualne komunikacije danas je puno ljepše i šarenije mjesto nego je bio prije uz SMS poruke tako da je ovo Pushbullet funkcionalnost koju je stvarno najlakše zamijeniti i zaboraviti putem nekog od modernih messengera.
SMS kod nas više nije popularan koliko je nekada bio. Gotovo svi su korisnici prešli na neku od platformi za dopisivanje. Danas postoje puno bolje opcije koje nude veću slobodu dijeljenja sadržaja s prijateljima i otvaraju nove načine komunikacije. Uz to, gotovo sve ove aplikacije imaju i računalne varijante.

pushbullet whatsapp

Whatsapp: Odlaskom na web whatsapp.com možete spojiti svoj mobitel s računalom i ugodnije se dopisivati pomoću tipkovnice


Za Facebook chat i Skype svi znamo, ali možda vam je promaklo da i Viber, WhatsApp i Telegram također dopuštaju dopisivanje s računala. Popularni WhatsApp za dopisivanje i dalje zahtijeva da vam mobitel bude spojen na internet jer se poruke u vaš preglednik u biti samo sinkroniziraju preko mobitela, ali zato Viber i Telegram nude kompletne nativne aplikacije koje se vežu uz vaš broj telefona i rade neovisno o tome je li on trenutno spojen na mrežu ili ne.
Ne baš popularni Google Hangouts, poznatiji kao “bivši Google Talk” je također dostupan na svim platformama i radi odlično, a i tako ga imaju svi korisnici Gmaila.


Pocket

Osnovna i prva funkcija Pushbulleta bila je slanje linkova s jedne platforme na drugu. Čitamo članak na mobitelu, dođemo kući, pošaljemo si link na računalo i nastavimo čitati na monitoru. Ili obrnuto, u slučaju da nekamo idemo. Za slučaj da vam prijatelji koriste Pushbullet, link ste s jednakom lakoćom mogli poslati i njima.

pushbullet pocket

Pocket: Pocket uz spremanje članaka odnedavno nudi i opciju preporučanja linkova prijateljima tako da može poslužiti kao zamjena za dio Pushbullet funkcionalnosti

 

Kao alternativu preporučamo Pocket koji je po mnogočemu i bolja opcija. Pocket je servis za spremanje i čitanje članaka, a odnedavno dopušta dijeljenje i preporučanje sadržaja prijateljima. Stranicu radi lakšeg pretraživanja pri spremanju možete označiti tagovima i ključnim riječima, a članci se spremaju u pojednostavljenom obliku spremnom za čitanje dok se na mobilne uređaje sinkroniziraju tako da su dostupni i van mreže. Mobilne aplikacije postoje za sve platforme, dostupna je web aplikacija, ali i ekstenzije za Chrome i starije inačice Firefoxa. Naglašavamo starije inačice Firefoxa jer Pocket odnedavno dolazi instaliran u osnovnom paketu s preglednikom što ekstenziju čini bespotrebnom.


Sinkronizacija preglednika

 

pushbullet sinkronizacija

Sinkronizacija: Sinkronizacija kartica s računala na mobitel odlično je rješenje za dijeljenje linkova među uređajima

 

Nedostaje li vam iz Pushbulleta slanje linkova između različitih uređaja, a Pocket vam se čini pretrpan opcijama koje vam ne trebaju, najjednostavnije rješenje je sinkronizacija kartica i povijesti preglednika. Prijavite li se sa svojim Google ili Firefox računom u preglednik na mobitelu i računalu, povijest i kartice se automatski sinkroniziraju i u samo su nekoliko sekundi dostupni na svim drugim mjestima gdje ste prijavljeni s istim računom. Postoje ekstenzije koje omogućavaju slanje linkova u preglednik na drugom uređaju, ali smatramo da je već i to kompliciranje u odnosu na jednostavnu sinkronizaciju. Naravno, ova metoda djeluje samo ukoliko koristite isti preglednik na svim uređajima.


Desktop Notifications

Ova Android aplikacija originalnog naziva dobro će doći svima koji samo žele svoje mobilne notifikacije poslati na računalo. Nažalost, ne podržava interakciju tako da može poslužiti samo za pasivne obavijesti, dok ćete za ostalo ipak morati posegnuti za mobitelom, što je trenutno ekvivalentno besplatnoj inačici Pushbulleta.

CopyCopy

Pushbullet nudi i opciju unificiranog clipboarda, što znači da primjerice možete kopirati/izrezati tekst na mobitelu i potom ga bez ikakvih međukoraka zalijepiti na drugom uređaju. Srećom, za ovu funkcionalnost postoji mnogo rješenja, a nama se najviše svidio CopyCopy.
Aplikacija je izuzetno jednostavna za podesiti, a kreiranje računa traje manje od minute. Nakon toga ćete pri svakom kopiranju teksta na svom Android uređaju dobiti gumb za slanje kopiranog teksta u CopyCopy što će ga potom učiniti dostupnim na svim drugim uređajima. Trenutno su podržane sve platforme, čak i Blackberry, iako za neke od njih ne postoje nativne aplikacije već je sve riješeno putem ekstenzija za preglednike.

Dukto

Dukto je malena i jednostavna aplikacija za dijeljenje datoteka unutar lokalne mreže. Podržava sve platforme osim iOS-a, a čak se nudi i inačica za Symbian OS.
Nakon instalacije klijenta i aplikacije nema potrebe za računima, podešavanjima ni kompliciranjem, dovoljno je samo drag and drop principom podijeliti datoteke s ostalim korisnicima na mreži. Pushbullet u besplatnoj inačici nudi slanje datoteka do 25 MB dok plaćena podiže ovu granicu na 1 GB. Zahvaljujući tome što Dukto podatke šalje preko lokalne mreže, ograničenja nema.


Infinit

Za razliku od skromnog Duktoa, Infinit je prelijepo dizajnirana aplikacija za dijeljenje datoteka putem lokalne mreže ili interneta. Na računalo je potrebno instalirati posebni klijent, a za mobilne uređaje postoje odgovarajuće aplikacije. Po instalaciji je potrebno napraviti račun ili se prijaviti putem Facebooka i spremni ste za slanje. Povezivanjem preko Facebooka ćete odmah biti povezani s ostalim prijateljima koji koriste Infinit.

pushbullet infinit

Infinit: Infinit daleko najbolje izgleda na OSX-u, ali poprilično je funkcionalan i stabilan i na ostalim platformama


Ovisno o platformi klijent nudi i neke naprednije funkcije pa je tako s Mac računala moguće generirati linkove do datoteka koje ste uploadali i mijenjati branding na stranici za preuzimanje istih dok je Linux klijent dosta rudimentaran i dopušta samo slanje datoteka.

Portal

Portal se našao na ovoj listi iako je zapravo proizvod istog tima koji radi Pushbullet tako da ga uzmite u obzir ovisno o tome koliko se želite maknuti od cijele priče jer uvijek postoji šansa da za koji mjesec i njega odluče naplatiti. Samo sučelje je atraktivno i jednostavno, a slanje datoteka radi samo preko lokalne mreže.
Kao i većina ostalih aplikacija s ove liste, najbolje radi preko Chrome preglednika gdje je moguće odjednom slati cijele mape dok s ostalih morate slati datoteku po datoteku.


Zaključak

Za kraj, možemo samo reći da je Pushbullet uistinu impresivan proizvod koji je u tri godine narastao do točke gdje ga je gotovo nemoguće jednostavno zamijeniti s nekim drugim rješenjem. Ovisno o tome koliko ste ga koristili i koji je vaš stav o načinu na koji je uvedeno naplaćivanje, postoji šansa da će vam i besplatna inačica biti dovoljna tako da svakako preporučamo da provjerite koja su točno ograničenja i koliko ćete ih uistinu osjetiti. Iskreno se nadamo da ovaj pristup naplaćivanju neće biti previše uspješan jer bi inače mnoge besplatne aplikacije mogle slijediti isti primjer, a to bi u konačnici značilo jako puno pretplata koje su mnogima od nas financijski neprihvatljive.

Da se razumijemo, nismo protiv toga da ljudi zarađuju na svojim proizvodima, pogotovo ako su kvalitetni, ali ne možemo se oteti dojmu da u oduzimanju besplatnih funkcionalnosti i traženju tolike svote novaca postoji barem zrnce nepoštovanja korisnika i da se model zarade može riješiti i na drugi način. U svakom slučaju smo zbog toga i ponudili najbolje alternative za Pushbullet.

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pushbullet alternative - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.