Koju grafičku karticu odabrati ovog Božića?

Koju grafičku karticu odabrati ovog Božića?

Božićni palac gore za kupnju: Grafičke kartice

Dolaskom nove generacije Nvidijinih kartica stariji modeli kako Nvidije, tako i AMD-a neizbježno će cjenovno početi padati. Kako se približavaju i dani darivanja, sigurno ćete moći nekoga razveseliti ili pak sebi ubrati jednu po akcijskoj cijeni.

AMD Radeon RX 580

 

AMD RX 590

ZA: Trenutno najisplativija kartica za srednji segment tržišta, vodi 1060 za 6% u prosjeku te su monitori s Freesync tehnologijom jeftiniji od konkurencije. Odlična je za FullHD gaming, a sa samo malo lošijom kvalitetom grafike, može podnijeti i 1440p monitore.

Protiv: U usporedbi s konkurencijom, ova kartica je crna rupa kada uspoređujemo potrošnju energije i zagrijavanje. Treba joj i solidno hlađenje, pa joj ostavite dovoljno mjesta.

Broj jezgri: 2304 Stream procesora

TDP: 185 W

Radna memorija: 8 GB GDDR5

FP32 računanje: 6,2 TFLOPs

Konektori za napajanje: Osam pinski

Cijena: 1997 kuna

Viđeno u: Centro HR

 

 


 Nvidia GTX 1050Ti

GTX 1050Ti

ZA: Cjenovno vrlo atraktivna kartica solidnih performansi za FullHD rezoluciju prva je koju bismo stvarno preporučili ako planirate igrati igre. Sve slabije od nje mučit će se od prvoga dana. Kartici nije potrebno ni dodatno napajanje, a performansama će zadovoljiti mnoge.

Protiv: Radi se o entry-level kartici koja je realno već pri kraju životnoga vijeka te će izdržati godinu, maksimalno dvije prije nego počne kočiti vaš gaming.

Broj jezgri: 768 CUDA

TDP: 75 W

Radna memorija: 4 GB GDDR5

FP32 računanje: 2,1 TFLOPs

Konektori za napajanje: Nema

Cijena: 1393 kune

Viđeno u: Links

 


Nvidia GTX 1070

 

GTX 1070 8 GB

ZA: Kartica koja ne treba puno predstavljanja. Na tržištu je već preko dvije godine, a svi gameri koji žele pobjeći iz FullHD rezolucije moraju uzeti ovu karticu ako žele bilo kakve performanse. Kartica je idealna za QHD rezolucije, a može vrtjeti i 4K ako vam ne smeta lagano spuštanje kvalitete grafike.

Protiv: Cijene ovdje već strmo kreću gore, pogotovo kada se gledaju malo bolji modeli, no na temelju naših testova nema između njih većih razlika, pa ako naiđete na dobru akciju, svakako si jednoga i uzmite.

Broj jezgri: 1920 CUDA

TDP: 150 W

Radna memorija: 8 GB GDDR5

FP32 računanje: 6,5 TFLOPs

Konektori za napajanje: 8 pinsko

Cijena: 3652 kune

Viđeno u: Futura IT

 

 

 


 AMD Radeon RX 590

RX 580 8GB

ZA: Najnovija AMD-ova kartica je, realno, obična RX 580 s malo višom frekvencijom. No to je dovoljno da bude jedina kartica po cijeni i performansama između RX 580 i GTX 1070 modela. Naravno, troši i više energije, dok bi performanse trebale u prosjeku biti oko 10% bolje u odnosu na model 580.

Protiv: S performansama se digla i cijena, pa kartica nema neku posebnu isplativost, osim da popuni rupu u ponudi koju konkurencija nema. Također, troši još više energije.

Broj jezgri: 2304 Stream procesora

TDP: 225 W

Radna memorija: 8 GB GDDR5

FP32 računanje: 6,4 TFLOPs

Konektori za napajanje: 8 + 6 pinski

Cijena: 2603 kuna

Viđeno u: Links

 


Nvidia RTX 2080

 

RTX 2080 VENTUS

ZA: Svježa iz kalupa, ova kartica (osim Ti verzije) vrh je ponude grafičkih kartica i još duže vrijeme neće biti prestignuta te donosi do sada gotovo nedostižne performanse. Osim toga, nove AI jezgre trebale bi jednog dana dodatno poboljšati performanse, a ray tracing igrama daje nove, do sada neviđene mogućnosti.

Protiv: Naravno, cijena. Kako je u svakom monopolu, Nvidia u ovom rangu može staviti cijenu koju želi jer ionako nema konkurencije da smanji vrijednost kartica. Drugi problem je taj što je svaka nova mogućnost zaključana sve dok ne dođe nova generacija igara koja će ih implementirati.

Broj jezgri: 2944 CUDA

TDP: 215 W

Radna memorija: 8 GB GDDR6

FP32 računanje: 10,1 TFLOPs

Konektori za napajanje: 8 + 6 pinski

Cijena: 6647 kuna

Viđeno u: HGShop

 

 

 

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koju grafičku karticu odabrati ovog Božića? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.