Palac gore za kupnju - Killer feature laptopi - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Palac gore za kupnju - Killer feature laptopi

Palac gore za kupnju - Killer feature laptopi

Umjesto jedne kategorije, ovaj mjesec smo se odlučili proširiti na killer-features, tj. na posebnosti koje pojedine laptope ističu od ostalih.

U ovom pregledu će stoga biti i gaming strojeva, ali i business perolakih prijenosnika, koji se po nekim karakteristikama ne ističu samo iz svoje klase nego i iz cjelokupne laptop ponude

Cool oprema za laptope: Lavolta Ergonomic Laptop Table

ZA: Dekadencijo, ima li ti kraja? Umjesto miševa i ine periferije, odlučili smo ponuditi zaista cool opremu za laptope. Međutim, ovaj objekt je toliko cool, da niti ne dopire do obala Lijepe naše. Za njega će ipak trebati biti dobar s poštanskim uredom, pa ga naručiti s Amazona. Radi se o stoliću koji služi za korištenje laptopa u krevetu, bez potrebe za postavljanjem laptopa na deku sa koje bi mogao povući prašinu i skratiti si životni vijek. Sviđa nam se metalna izrada s čvrstim nagibima, unatoč niskoj težini od 1,7 kg.

PROTIV: Potencijalni minus je podrška za laptope veličine do 16 inča, no nosivost iznosi velikih 15 kg, pa bi se uz ponešto manevriranja sigurno na njega mogla smjestiti i gaming zvijer – pod uvjetom da imate utičnicu uz krevet.

0 Lavolta Ergonomic Laptop Table

Cijena: £34,99

VIĐENO U: Amazon.co.uk

 

 


MSI GT72S-6QF32SR45BWR

ZA: Da se izrazimo bilderskim žargonom, masa je mama. Velika masa je ovdje poglavito zbog specifikacija, točnije, hlađenja potrebnog za njih. Nalazimo jedan od najjačih mobilnih i7 u ponudi, 6820HQ koji razvaljuje passmark s više od 9000 bodova, što je u razini srednjerangiranih desktop i7 procesora. 64 GB RAM memorije bi u svim scenarijima trebalo biti dovoljno, pa čak i za rad u AutoCAD-u i sličnim aplikacijama. Prava zvijezda je međutim GTX980, bez M nomenklature, što naravno znači da se radi o desktop verziji grafičke kartice, no s tek malo nižim taktom, kako bi se zadovoljilo termalnim i energetskim zahtjevima. Time neće biti igre koja se neće moći pokrenuti na maksimumu na ekranu nešto neočekivane Full HD rezolucije. NVMe pohrana je maksimum trenutno dostupnih standarda, zbog čega su moguće nevjerojatne brzine zapisivanja od 3 GB/s, naravno, ako konfiguriramo pohranu na RAID 0 polje.

PROTIV: Nedostatak je spomenuta mama, odnosno masa, no ne samo samog laptopa. Napajanje je veličine kašete za municiju, a po težini, teže je od nekoliko ultrabookova. Zbog toga bismo ovo mogli nazvati laptopom samo u graničnom slučaju, a i pretpostavljamo da korisnik ne bi smio biti nježnije građe, već poput bildera iz uvoda. Pomalo zamjeramo samo Full HD ekran obzirom na 32.000 kuna nabavne cijene. Baterije kao i da nema, budući da je autonomija veoma kratka.

MSI GT72S 6QF32SR45BWR

CPU: Intel Core i7-6820HQ @ 2,70 GHz (Turbo boost na 3,60 GHz)
EKRAN: 17,3“ 1920 x 1080 LED IPS
GRAFIKA: nVidia GeForce GTX 980 4 GB
MEMORIJA: 64 GB
DISK: 2 x 256 GB NVMe SSD
PRIKLJUČCI: 6 x USB 3.0, 1 x USB Type C, 1 x HDMI, 1 x LAN, čitač kartica
MASA: 3,79 kg
CIJENA: 32.850,31 kn
VIĐENO U: Tia mobiteli

 

 


Lenovo Thinkpad Yoga 460

ZA: i7 procesor šeste generacije u tankom kućištu i s thinkpad tipkovnicom? Može. Serija Yoga iz Lenova oduvijek je bila primjer kako hibridno računalo napraviti na pravi način. Ultrabook kućište spojiti s dobrim performansama i specifikacijama, ne štedjeti na kvaliteti ekrana i kućišta, a ekranu dodati šarke koje dozvoljavaju kompletnu rotaciju. Budući da se radi i o Thinkpad modelu, nalazimo crveni pointer na sredini tipkovnice, opcionalni senzor otiska prsta, te opcionalni stylus. Model koji smo pronašli nudi konvencionalniju Full HD rezoluciju, koja se na 14 inča dijagonale čini kao maksimum razlučivosti bez nezgodnog Windowsovog skaliranja. Za ljubitelje skaliranja, moguće je odabrati i model s WQHD, tj. 1440p rezolucijom. Pokretati ovu rezoluciju neće biti nikakav problem zahvaljujući integriranoj Intel 520 grafici, koja je dostatna i za laganije gaming sesije u pauzi od posla. SSD je standardni 2,5 inčni, koji nudi dobre performanse, no ipak nije u razini m2 i NVMe rješenja.

PROTIV: Iako Lenovo tvrdi do 10 sati autonomije, 15 W procesora uparenih s jačim osvjetljenjem ekrana će tu brojku osjetnije srozati. Nedostaje nam i LAN port koji bi bio očekivan za poslovnjaka, a ventilator koji je zadužen za rashlađivanje pomalo je prebučan.

Lenovo Thinkpad Yoga 460

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2,50 GHz (Turbo boost na 3,10 GHz)
EKRAN: 14“ 1920 x 1080 LED IPS Antiglare Multitouch
GRAFIKA: Intel HD520
MEMORIJA: 8 GB DDR3
DISK: 256 GB SSD
PRIKLJUČCI: 3 x USB 3.0, 1 x HDMI, čitač kartica
MASA: 1,8 kg
CIJENA: 12.589,00 kn
VIĐENO U: Arhiteh

 

 


Dell XPS 13

ZA: Da se radi i o Core M procesoru, XPS trinaestici bismo to oprostili. Dovoljan je jedan pogled na ekran koji je, gotovo, bez obruba, a uparen je i sa QHD+ rezolucijom i odličnim bojama koje mogu pokvariti samo ponekad loša skaliranja u Windowsima. No, srećom, radi se o jednom od jačih modela, pa na raspolaganju imamo high-end komponente poput i7-6500U procesora sa 16 GB DDR3 RAM memorije. Iako je RAM u „samo“ DDR3 kategoriji, pogoduje mu dual channel konfiguracija. Zadovoljni smo i SSD-om, koji ima 512 GB pohrane. Sve to spojeno je u kućištu odličnog dizajna i kvalitete izrade, a težište je na minimumu. Tipkovnica i touchpad su razumne kvalitete, očekivane za ovako tanak model, no ipak ponešto dalje od Thinkpad božanstva.

PROTIV: A gdje su portovi? Dell, nisi Apple. Bez čitača kartica i možemo preživjeti, no HDMI nam se čini esencijalnim. OK, prodaju se adapteri, no za 20 tisuća kuna nabavne cijene, očekivali bismo jedan na poklon. Kamera je zbog nepostojećih obruba smještena na dno ekrana uz tipkovnicu, pa će skrivanje duplog podbratka teže padati – videopozive bi trebalo prebaciti na mobitel. Breme svakog ultrabooka je prebačeno i na XPS 13, pa je tako ventilatorski šum stalni suputnik pri većem opterećenju.

Dell XPS 13

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2,50 GHz (Turbo boost na 3,10 GHz)
EKRAN: 13,3“ QHD+ 3200 x 1800 Touchscreen InfinityEdge
GRAFIKA: Intel HD520
MEMORIJA: 2 x 8 GB DDR3
DISK: 512 GB SSD
PRIKLJUČCI: 2 x USB 3.0, 1 x Thunderbolt
MASA: 1,37 kg
CIJENA: 19.499,00 kn
VIĐENO U: Mikronis

 

 


Lenovo Thinkpad X1 Carbon

ZA: Kućište od karbonskih vlakana je unikatno, a nudi tanku, laganu i izdržljivu konstrukciju kojoj nema premca na tržištu. Ponovno nas je obradovala osvijetljena Thinkpad tipkovnica koju ne možemo dovoljno nahvaliti. I7-6500U procesor je već viđen, ali i očekivan za ovu klasu, te uz 8 GB RAM memorije, nudi pristojne performanse. Odlična je veoma niska težina od 1,18 kg, koja X1 čini jednim od najlakših 14 inčnih modela na tržištu. 52 Wh baterija nudi dobru autonomiju, unatoč tankom i laganom kućištu. Čitač otiska prstiju odiše flairom poslovnog svijeta. TrackPoint navigacijska palica na sredini tipkovnice je uvijek rado viđen drug.

PROTIV: Za gotovo 18 tisuća kuna, samo 256 GB pohrane? Nedopustivo. Iako je 8 GB RAM memorije dostatno, za ovu cijenu, očekivali bismo ipak 16 GB. Ekran nije dodirni, što smo također očekivali, no zauzvrat nudi 300 nit osvijetljenja spram 270 nit osvjetljenja na Touchscreen modelu. Iako je ultrabook, ipak spada u kategoriju poslovnjaka, pa nam nedostaje LAN port, koji se naravno može dodati putem donglea.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2,50 GHz (Turbo boost na 3,10 GHz)
EKRAN: 14“ WQHD 2560 x 1440 IPS LED
GRAFIKA: Intel HD520
MEMORIJA: 8 GB DDR3
DISK: 256 GB SSD
PRIKLJUČCI: 3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x Mini DP
MASA: 1,18 kg
CIJENA: 17.722,54 kn
VIĐENO U: Centro.hr

 


Acer Predator G9-791-798A

ZA: Proizvođači gaming laptopa često znaju ostaviti svojevrsni laptopski atavizam u svojim debelim zvijerima, optički pogon, no Acerov Predator je nešto drugačiji. U laptopu, kada ga izvadimo iz kutije, također nalazimo klasični optički pogon, no u kutiji pronalazimo i dodatni cooler, u obliku optičkog pogona, kojim se isti može zamijeniti samo micanjem jednog vijka. Iznimno praktična i zanimljiva ideja koja tek u slučajevima ekstremnog opterećenja nosi puni smisao. Ostatak je očekivan, i7-6700HQ s četiri jezgre i osam dretvi, SSD od 128 GB koji možemo oprostiti obzirom da je ugrađen i 1 TB HDD, koji može poslužiti za pohranu igara, a SSD za operativni sustav. Zadovoljni smo i RGB tipkovnicom, koja se svojom konstrukcijom pokušava odmaknuti od klasičnih laptop tipkovnica, a približiti se dojmu tipkanja na mehaničkoj.

PROTIV: 8 GB RAM memorije je kako smo spomenuli, za sada dosta, no gaming naslovi će postati sve intenzivniji, kao i multitasking zadaće. Kada laptop košta 16.000 kuna, očekujemo i 16 GB RAM-a. Baterija, kao i na svim gamerskim mrcinama, kao da ni ne postoji.

Acer Predator G9 791 798A

 

CPU: Intel Core i7-6700HQ @ 2,60 GHz (Turbo boost na 3,50 GHz)
EKRAN: 17,3“ FHD 1920 x 1080 IPS LED
GRAFIKA: nVidia GeForce GTX 980M 4 GB
MEMORIJA: 8 GB DDR4
DISK: 128 GB SSD + 1 TB HDD
PRIKLJUČCI: 4 x USB 3.0, 1 x USB Type C, 1 x HDMI, 1 x LAN, čitač kartica
MASA: 3,40 kg
CIJENA: 15.999,00 kn
VIĐENO U: Harvey Norman

 


Acer Aspire V Nitro VN7-592G Black Edition

ZA: Iako na prvu V Nitro ne izgleda kao ništa posebno, treba malo zagrebati ispod površine. Kada kažemo zagrebati, treba doslovce otići ispod površine, tj. rastaviti laptop. Na prvu, radi se o, kako smo spomenuli, konvencionalnom laptopu koji tankoćom i težinom pretendira biti ultrabook, no ipak nije dovoljan za tu kategoriju. Na drugu, pod površinom, možemo pronaći iznimno pametno rashladno i konstrukcijsko rješenje, koje CPU i GPU gura u gornji dio kućišta, s ventilatorima direktno iznad njih. Time se uvelike povećava efikasnost jer se topli zrak ispuhuje direktno iza monitora, a pozitivni nusprodukt je smanjena razina buke. I7-6700HQ smo već spomenuli kao snagatora, ali i natuknuli da je 8 GB RAM-a dovoljno, no ne i idealno. M.2 SSD za instalaciju OS-a nam se pak više dopada. GTX960 se čini logičnim izborom, budući da je dostatna za pokretanje naslova u nativnoj FHD rezoluciji pri dobrom omjeru FPS-a i kvalitete. Baterija pak nije doživjela neki teži udarac, budući da nedostaje optički pogon, čiji je prostor popunjen baterijama. Bravo Acer!

PROTIV: 8 GB RAM memorije, no to se lako riješi s par stotina kuna i odvijačem. Slično je i sa HDD-om koji, iako nosi zadovoljavajuću količinu pohrane, proizvodi nezadovoljavajuće razine buke, koji se također rješava odvijačem, ali nešto većim ulaganjem u SSD.

Acer Aspire V Nitro VN7 592G Black Edition

CPU: Intel Core i7-6700HQ @ 2,60 GHz (Turbo boost na 3,50 GHz)
EKRAN: 15,6“ FHD 1920 x 1080 IPS LED
GRAFIKA: nVidia GeForce GTX 960M 2 GB
MEMORIJA: 8 GB DDR4
DISK: 128 GB m.2 SSD + 1 TB HDD
PRIKLJUČCI: 1 x USB 3.1, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x LAN
MASA: 2,30 kg
CIJENA: 11.393,71
VIĐENO U: Centro.hr

 


Acer Aspire R13 R7-372T

ZA: Acerova R7 serija od začetka nije doživjela neke veće promjene, no to nikako nije loša stvar. Glavni distinktivni faktor ovog modela je quad hinge dizajn, tj. dizajn četverostruke šarke. Time su omogućeni razni modovi rada, slično kao i kod Lenovo Yoga modela. I kada ne bi bilo tih funkcija, R7 serija bila bi jednako atraktivna. Po specifikacijama, R13 je standardni ultrabook pripadnik 13,3 inčne kategorije s FHD ekranom, i5 procesorom razumne snage i 256 GB SSD-om. Za uredski rad – sasvim pristojno. Računamo li da se radi o ultrabook modelu s atraktivnim načinima rada, 8 GB RAM memorije nas ne bode u oči toliko kao kod drugih modela, uzmemo li još u obzir i cijenu. Noviji managment hlađenja dozvoljava i kompletno nečujan rad koji, kad nema opterećenja, gasi ventilatore u potpunosti. Vanjština je također više klase, makar je plastična. Dobar dojam ostavlja glossy prednji dio koji je nalik staklu.

PROTIV: Vidjeli smo i tanje ultrabookove, no ne sa toliko robusnim šarkama i načinom otvaranja za jedan hibrid. Ekran je u najbolju ruku prosječan, s bljeđim bojama i slabijim osvjetljenjem od očekivanih.

Acer Aspire R13 R7 372T

CPU: Intel Core i5-6200U @ 2,30 GHz (Turbo boost na 2,80 GHz)
EKRAN: 13,3“ FHD 1920 x 1080 IPS LED Touchscreen
GRAFIKA: Intel HD Graphics 520
MEMORIJA: 8 GB DDR3
DISK: 256 GB SSD
PRIKLJUČCI: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x LAN, čitač kartica
MASA: 1,60 kg
CIJENA: 8.799,00 kn
VIĐENO U: Mikronis

 


Microsoft Surface Book

ZA: U prvom planu je inovativan dizajn magnezijskog kućišta. Iako smo se već susreli s hibridima kojima su tipkovnički i ekranski dio odvojivi, Surface Book je ipak nešto drugačiji. Umjesto klasičnog mehanizma, Surfacebook posjeduje tipku koja se pritisne za odvajanje, te tek kada je operativni sustav spreman za odvajanje, kopče se otvaraju putem magneta, a hibrid se može razdvojiti. Na jačim modelima to je zbog dvojne grafike, gdje se Nvidijin GPU od 1 GB RAM nalazi u tipkovnici, a Intelov, naravno, na procesoru. No u ovom modelu to i nema smisla budući da se radi o entrylevel modelu. Drugi elementi poput Windows Hello biometričkog prepoznavanja korisnika putem čitanja rožnice, ali i naprednog i preciznog Stylusa. Uz pristojne performanse, pozdravljamo i 3:2 ekran, koji je relikt prošlosti, no jednako upotrebljiv za uredski rad kao nekad. Čeznutljivo gledamo na odnos stranica ekrana koji bi nam u teoriji trebao pružiti bolje iskorišten prostor za pisanje ovih tekstova.

PROTIV: Za 16 tisuća kuna, 8 GB RAM memorije je težak kamen za progutati, unatoč lijepom dizajnu i odličnom ekranu. 128 GB SSD je kriminalno malen, a verzija s 256 GB pohrane zahtjeva lihvarenje od još 1.500 kn. Koliko je 3:2 dobar za uredski rad, toliko je loš za multimedijski – probajte pronaći film ili seriju u 3:2 formatu.

Surface Book

CPU: Intel Core i5-6300U @ 2,40 GHz (Turbo boost na 3,00 GHz)
EKRAN: 13,5“ 3000 x 2000 (Odnos stranica 3:2) Touchscreen
GRAFIKA: Intel HD Graphics 520
MEMORIJA: 8 GB DDR3
DISK: 128 GB SSD
PRIKLJUČCI: 2 x USB 3.0, Mini DP, čitač kartica
MASA: 1,516 kg
CIJENA: 15.998,99 kn
VIĐENO U: ADM

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Palac gore za kupnju - Killer feature laptopi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.