Božićni vodič za kupnju SSD-ova

Božićni vodič za kupnju SSD-ova

SSD je uvjerljivo najisplativiji i najkonkretniji komad hardvera uz kojeg ćete dobiti brže i responzivnije računalo, te steći daleko bolje korisničko iskustvo.

Ako ste ovih dana zaključili da biste iduću godinu trebali započeti s bržom i većom memorijom, vjerojatno pod time ne mislite na RAM ili tvrdi disk, već na neki nabrijani SSD, koji će poslužiti kao ispomoć postojećem, nikad dovoljno velikom prostoru za pohranu, ili ćete ga koristiti za brzo bootanje računala i munjeviti rad najčešće korištenih aplikacija. Mada su cijene SSD-ova prilično pale u posljednje vrijeme, i dalje stoji da se kod njih brzina dobro plaća, pa ne očekujte da ćete 1.200 MB/s dobiti za šaku kuna. No s druge strane, naš Palac gore za kupnju jamči da nećete biti nezadovoljni performansama koje ćete dobiti, dok ćete istovremeno moći saznati što možete očekivati od nekih ne toliko naprednih alternativa.

 

Samsung 850 Evo 250 GB

Samsung EVO 850250GB 1 s 4ZA: Padom cijene SSD-ova, pala je i cijena Samsungovom Evo modelu koji spada u srednji rang ponude. 850 Evo je i nešto stariji, no njegova starost je omogućila pouzdanije podatke o pouzdanosti, pa je time 850 Evo serija se pokazala kao jednom od pouzdanijih na tržištu. Model od 250 GB nam se čini kao dobar omjer uloženog i dobivenog, pogotovo po ovoj cijeni

PROTIV: Stariji kontroler i općenito nešto slabije perfomanse u odnosu na najjače trenutačno modele. Pozitivno je što će i najsporiti SSD itekako ubrzati računalo, no ako se već odlučujete za nove modele mogli biste ići na još brže pa uzeti Samsungovu Pro seriju, a ostajete li u nižem segmentu postoje i jeftinije varijante. Četvorka


KAPACITET: 250 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: SATA 3
CIJENA: 749,55 kn
VIĐENO: Links

 

 ISTAKNUTO

Intel 400GB SSD 750 Series, PCI Express 3.0

Intel SSD 750 series s 5ZA: Brže od ovog, za sada ne može. Zbog toga je i cijena relativno visoka. Umjesto SATA III priključka tipičnijeg za diskove, Intelov SSD se spaja na PCI Express slot, te time nudi fantastične brzine od preko 1.200 MB/s. Slažete li Dream machine, ultimativnu radnu stanicu ili jednostavno želite najbolje moguće performanse, ovo je taj uređaj koji vam treba

PROTIV: No isplativost je upitna, budući da se slične brzine mogu postići s više jeftinijih SSD diskova u RAID konfiguraciji, pa za ovaj iznos možete i preko 2 TB. Ipak, prevagu bi na kraju moglo donijeti sučelje. Palac gore za kupnju

KAPACITET: 400 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: PCI Express 3.0
CIJENA: 3.479,00 kn
VIĐENO: Acquisitum Magnum


SSD 250GB Samsung Portable 2.5"

Samsung portable SSD s 3ZA: Ako vam treba povremeno proširenje znatno bržom memorijom, na primjer za editiranje videa, ovo bi mogao biti vaš odabir. Unatoč spajanju na USB 3.0, brzine su i dalje impresivne, ali je takva i cijena.

PROTIV: Ipak smo pobornici SSD-a kao integralnog dijela računala, dok bi za vanjsku memoriju ovakva kombinacija ipak preskupa. Sučelje diska je bazirano na SATA III, a na računalo se spaja putem USB 3.0 priključka. Time su brzine oko 450 m/s, mrvicu sporije nego kod direktnog spajanja na SATA III port. Unatoč tome, 1.700 kuna nam se čini previsokim, pogotovo kada u obzir uzmemo jeftiniju konkurenciju. Trojka ko kuća

KAPACITET: 250 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: USB 3.0/SATA 3
CIJENA: 1.699,00 kn
VIĐENO: Mikronis


SANDISK Extreme 500 Portable SSD 240GB

Sandisk Extreme Portable SSD s 4ZA: Drugi eksterni SSD koji nam je zapeo za oko je Sandiskov, koji nudi i nešto interesantniji dizajn kućišta. Po specifikacijama je gotovo jednak kao Samsungov, no dostupan je za osjetno nižu cijenu. Time smo gotovo sve rekle, pa iako Samsung slovi kao najjače SSD ime, razlika od 700 kuna jasno prednost daje SANDISKU.

PROTIV: I ovo je i dalje debelo previsoka cijena za eksterni kapacitet od 240 GB. Sučelje je također USB 3.0, pa su time maksimalne brzine ponovno nešto niže, s teoretskim maksimumom od 415 MB/s.

KAPACITET: 240 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: USB3.0 /SATA 3
CIJENA: 949,05 kn
VIĐENO: Links

 

OCZ Tirion 100

OCZ Trition 100 s 3ZA: OCZ-ov SSD je više-manje usporediv s brzinama konkurencije, no dolazi s odličnom cijenom. Za samo 400 kuna dobiva se 120 GB pohrane, što bi trebalo biti dosta za operativni sustav i bitnije aplikacije. Ako imate starije računalo ili laptop, ovim SSD-om ga možete za malo novaca znatnije ubrzati, a stari disk ostaviti kao pohranu.

PROTIV: Proizvod je na akciji, no originalna cijena oko 420 kuna je previsoka i postoji niz dobrih alternativa. Ukupno, ipak dajemo 3 uređaju s Toshibinim NAND kontrolerom i odličnim performansama. SSD diskovi novije generacije su se pokazali pouzdanijima, no na ovako nisku cijenu se ne možemo previše žaliti.

KAPACITET: 120 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: SATA 3
CIJENA: 384,36 kn
VIĐENO: Centro.hr

 

Patriot Blast 480 GB

Patriot blast 480gb s 4ZA: Pola terabajta čistog užitka. Iako nije najbrži ni najbolji, odlična je ponuda. Oko izbora Patriotovog Blasta nema puno filozofije. Odabrali smo ga jer je najjeftiniji model s nešto većim kapacitetom od 480 GB. Po specifikacijama je jednak kao i drugi SATA III modeli, s brzinom zapisivanja od oko 560 MB/s.

PROTIV: Ako želite apsolutni high-end doplatite do Samsungovih ili Intelovih najboljih serija. S druge strane, nećete pogriješiti s odabirom Patriota iako nema kao neki proizvođači 5 ili 10 godina garancije, već samo 3.

KAPACITET: 480 GB
FORMAT: 2,5''
SUČELJE: SATA 3
CIJENA: 1.158,00 kn
VIĐENO: IQ Zagria

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni vodič za kupnju SSD-ova - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.