Konfiguracija mjeseca - Ustanak AMD-a - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Konfiguracija mjeseca - Ustanak AMD-a

Konfiguracija mjeseca - Ustanak AMD-a

Ustanak AMD-a

Nakon gotovo nepostojeće prisutnosti u high-end segmentu procesora, AMD se napokon vraća na velika vrata i stigao je pomrsiti račune Intelu, što je u konačnici odlično za krajnjeg korisnika koji će prije ili kasnije na cijenama osjetiti plodove te zdrave konkurencije.

Očekivana igra riječi na naziv grubi engleski prijevod značenja nazivlja Ryzen ne samo da označava ustanak AMD-a iz pepela poput feniksa, već i označava konačni dolazak ozbiljnije konkurencije Intelu. Stoga, u čast AMD-a, posvetili smo ovomjesečnu konfiguraciju najjačem iz ponude „crvendača“, Ryzenu 1800x. Iako bi smo htjeli biti potpuno crveni u našoj konfiguraciji, AMD grafičke kartice ipak kaskaju mnogo za ponudom iz Nvidije, a najbolji dokaz tome je da je AMD pri predstavljanju upravo koristio i Nvidijine grafičke kartice za demonstriranje snage svojeg procesora unutar igara. Stoga smo i mi Ryzen uparili s GTX1080.

Ukupna cijena: 21.166,51 kn

MATIČNA PLOČA: Asus ROG Crosshair VI Hero

1 Asus ROG Crosshair VI Hero

Trenutni vrh ponude matičnih ploča za AM4 platformu je upravo Crosshair VI Hero. U svojoj ATX veličini u monokromatskom dizajnu nudi mogućnost dodavanja veoma bitnih za gaming RGB LED dioda, putem posebnih headera s podrškom za Asus Aura Sync platformu. Podržano je do 64 GB RAM memorije, kao i dva PCI-Express x16 slotova za eventualno dodavanje dodatne grafičke kartice uz odabranu GTX1080. Veoma zanimljiv je i M.2 slot s podrškom za NVMe, kojeg smo također odlučili iskoristiti za maksimalne performanse. Zanimljiv je i dodatak četiri USB 3.1 porta, od kojih je jedan USB-C, jedan klasičan USB-A, te još dva dodatna u obliku headera. LAN konektor je pak, pomalo ironično, odličan Intelov kontroler s podrškom za gigabitne konekcije.

Cijena: 2499,00 kn

RAM: Kingston HX Savage 3000 MHz (2x 8 GB)

2 Kingston HX Savage 3000 MHz

Nema puno filozofije, odlučili smo se za RAM memoriju u DDR4 brzini pri 3000 MHz, te sa dva sticka, kako bi smo iskoristili podržani Dual Channel mod rada. U budućnosti, kada će zaista i za gaming biti potrebno, moguće je dodati još po dva memorijska sticka, koji će također raditi u dual channelu, budući da X370 čipset ne podržava quad channel za RAM memoriju.

Cijena: 1299,00 kn

PROCESOR: AMD Ryzen7 1800x

3 AMD Ryzen7 1800x

Zvijezda ove konfiguracije je naravno AMD-ova uzdanica s vrha ponude, 1800x. Kako smo već izdašno opisali, nudi veoma dobre performanse ne samo obzirom na cijenu, već i obzirom na navedeni TDP od samo 95W. Standardna frekvencija mu je pak 3.6 GHz, s mogućnosti automatskog povećanja takta na 4.0 GHz. Po performansama se u multicore zadaćama približava opasno vrhu intelove ponude, no za single core zadatke, i dalje je nešto slabiji od 7700K.

Cijena: 4599,00 kn

HLADNJAK: MSI Frozr L

4 MSI Frozr L 2

Budući da najjači AMD-ov procesor dolazi bez stock coolera, morali smo ipak prokopati i pronaći adekvatni hladnjak za ovaj model. Budući da se AM4 platforma „friška ispod čekića“, ponuda coolera je veoma malena, stoga je MSI-jev Frozr L gotovo pa jedina trenutna opcija. Iako bi smo radije za ovaj procesor vidjeli nešto veći cooler, obzirom na nizak TDP i slabe overclocking mogućnosti spram intela, ovaj model će biti sasvim dovoljan.

Cijena: 442,64 kn

GPU: EVGA GeForce GTX1080 SC2 Gaming

5 EVGA GeForce GTX1080 SC2 Gaming

Stari znanac dobio je novo ruho u obliku novog iCX coolera, što je pak dozvolilo i nešto jači overclock već od samog proizvođača. Novi cooler ima poboljšanu efikasnost, putem čak 9 senzora temperature za preciznije ugađanje broja okretaja ventilatora, uparenih s posebno oblikovanim usmjerenim komorama za strujanje zraka. Time su pak performanse nešto bolje spram standardne GTX1080, sve uz nešto tiši rad popraćen nižim temperaturama. Sve spomenuto pak korisnicima omogućuje da overclock poguraju još par taktova naprijed, a sama grafička kartica dozvoljava i fanless mode, za bešuman rad kada sustav nije pod opterećenjem.

Cijena: 6406,00 kn

KUĆIŠTE: NZXT Source S340

6 NZXT Source S340

NZXT-ov ljepotan je jedno od najpogodnijih kućišta za ponosno pokazivanje kompontenti, sve uz nešto manju fizičku veličinu obzirom na ATX veličinu matične ploče. Bočna stranica je gotovo svom svojom veličinom zauzeta prozorom od pleksiglasa, dok se šuma kablova može lako sakriti iza posebne duguljaste ploče na unutarnjoj strani kućišta. Napajanje i klasični HDD se pak mogu sakriti u dno kućišta, ispod posebne police namijenjene za njih. No s ponosom možemo istaknuti M.2 SSD koji nalazimo na ploči. Zgodan detalj je i crveni obrub oko kućišta, koji će odmah dati do znanja da se radi o opasnoj AMD konfi. Kada se pak na tržištu pojave AiO vodena hlađenja, moguće će biti hladnjak postaviti i na prednju stranicu kućišta, čime će ono i izgledati nešto popunjenije.

Cijena: 626,05 kn

NAPAJANJE: Seasonic SS-750AM2

7 Seasonic SS 750AM2

Uz modularnost, glavni adut ovog napajanja je 80 PLUS Bronze certifikat, kao i odlična dugovječnost Seasonicovih napajanja. 750W snage će biti i više nego dovoljno za ovu konfiguraciju, te ostaviti i prostora za dodavanje još jedne grafičke kartice za potencijalni SLI.

Cijena: 919,00 kn

SSD: Plextor M8PeG 512 GB

8 Plextor M8PeG 512 GB

Kako bi smo dobili maksimalne performanse moguće, odlučili smo se za Plextorov NVMe SSD u M.2 konfiguraciji, koji je u potpunosti podržan na Crosshair VI matičnoj ploči. 512 GB prostora će biti i više nego dovoljno za operativni sustav, par igara i ključne aplikacije, sve uz iznimno visoke brzine, čitanje preko 2.300 MB/s, a zapisivanje preko 1.300 MB/s.

Cijena: 2055,85 kn

HDD: Seagate Enterprise ST8000VN0022, 8TB

9 Seagate Enterprise ST8000VN0022

Kako i 512 GB pohrane ne bi postalo pretijesno, odlučili smo se ponovno posegnuti u vrh ponude, čak u Seagateov Enterprise sektor. Ne samo da nam to donosi nešto pouzdaniji rad, već i relativno pristojne brzine za klasičan HDD. Odlučili smo se za 8TB, budući da se AMD diči streaming sposobnostima svojeg 1800x procesora, pa se za pohranu streamova u 4K zauzima i osjetno više prostora nego za streamove u 1080p. No i 512 GB u SSD-u bi moglo postati pretijesno za veći broj igara, pa bi i pozamašni broj od 8 TB mogao otpasti i na njih.

Cijena: 2319,97 kn

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracija mjeseca - Ustanak AMD-a - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.