Može li se igrati na integriranim grafičkim karticama?

Može li se igrati na integriranim grafičkim karticama?

Puno frameova uz prazan PCIe

Grafička kartica ključna je komponenta svakog gaming PC-a, no što možemo igrati kada istu izbacimo iz košarice?

Visoke cijene ponekad nas natjeraju da pri kupnji novog računala izostavimo neke od komponenti i u većini slučajeva grafička je kartica prva stavka koja se uklanja iz košarice. No uklanjanje grafičke kartice iz računala nije kraj njegova potencijala za gaming jer većina procesora u sebi ima integriran grafički procesor. To je najčešće zanemarena komponenta jer su integrirani grafički procesori jako dugo performansama uvelike zaostajali čak i za najslabijim integriranim grafičkim karticama. Međutim, integrirani grafički procesori uvelike su napredovali, stoga smo ih odlučili testirati da bismo saznali što zapravo možemo igrati bez zasebne grafičke kartice.

Cijene komponenti mijenjaju se iz dana u dan i kada u košaricu stavite cijelu konfiguraciju, unutar tjedan dana razlika u cijeni može vas odvratiti od kupnje neke od komponenti. Budući da računalo može sasvim normalno funkcionirati bez grafičke kartice, ona je obično prva od koje se odustaje. Također, ako kupujete konfiguraciju na prijelazu generacija grafičkih kartica, možda želite pričekati izlazak novih kartica, no svejedno se ne želite odreći mogućnosti igranja.

integrirana grafika tema2Upravo u takvim situacijama integrirana grafika procesora postane iznimno bitna i stoga smo odlučili testirati što zapravo mogu pokrenuti integrirani grafički procesori te koje su njihove granice pri pokretanju igara. Mogu li pokrenuti samo jednostavne narativne igre ili je čak moguće ući u svijet AAA naslova bez kupnje zasebne kartice? Pri izboru grafičkih procesora za testiranje tražili smo najbolje grafičke procesora prisutne na trenutnim procesorima.

Intel UHD Graphics 630
Prvi grafički procesor koji smo odabrali bio je Intel UHD Graphics 630, koji je prisutan na procesorima osme, Coffee Lake generacije Intelovih desktop procesora. Procesor koji smo odabrali za potrebe testiranja je Intel Core i7 8700K jer smatramo da je upravo kupnja skupljeg procesora čest razlog izbacivanja grafičke kartice iz košarice. Intelov UHD grafički procesor pokazao se vrlo sposobnim za pokretanje manje zahtjevnih naslova, čemu je dokaz prosječan framerate u Firewatchu, Life is Strange – Before the storm i The Walking Dead – The Final Season, koje su se u rezoluciji 720p na najnižim grafičkim postavkama izvodile u 30-ak fps, što je sasvim dovoljno za casual igrače koji vole narativne igre u kojima je glavna priča, dok je kvaliteta prikaza u drugom planu. U Overwatchu smo u rezoluciji 720p uz niski preset kvalitete i zaključani 100 % resolution scale ostvarili 44,6 fps, što je dobar framerate za casual igranje, dok će kompetitivni igrači morati smanjiti rezoluciju ili resolution scale kako bi ostvarili 60 sličica u sekundi. Grafički najintenzivniji naslov koji smo testirali bio je Doom, koji nažalost nije igriv s prosječnim framerateom od 26,1 fps i čestim padovima ispod 20. Igru smo u više navrata pokušali pokrenuti u Vulkan API-u uz izmjene drivera, no ona se nažalost odbijala pokrenuti iako UHD 630 ima podršku za Vulkan, tako da smo cijelo testiranje odradili u OpenGL-u. Iznenađujuće dobar rezultat ostvarili smo u Counter Strike: Global Offensive, jednom od najpopularnijih kompetitivnih pucačina. U rezoluciji 1080p s najnižim postavkama kvalitete UHD 630 ovu je igru u prosjeku izvodio u visokih 59 sličica u sekundi, uz vrlo rijetke padove ispod 50. Ukratko, Intel UHD Graphics 630 odličan je procesor za casual igranje kojim ćete prikratiti vrijeme dok čekate dolazak zasebne grafičke kartice.

AMD RX Vega 8
Početkom godine AMD je redefinirao integriranu grafiku svojim procesorima Ravens Ridge, koji su opremljeni odličnom RX Vega grafikom koja konkurira slabijim zasebnim karticama. Narativni naslovi koje smo testirali dječja su igra za RX Vega 8 te smo ih stoga testirali i u rezoluciji 1080p. Firewatch i Life is Strange – Before the Storm u 720p su se u prosjeku izvodili u preko 80 fps, dok su u 1080p prešli prag od 45 stupnjeva koji omogućava fluidno igranje. The Walking Dead: The Final Season u 720p je u prosjeku gotovo dosegao granicu od 60 fps, koja je ugrađena u igru s 59,5 sličica u sekundi, dok je u rezoluciji 1080p visokih 46,7 fps dalo vrlo fluidno iskustvo igranja unatoč mnogo višoj kvaliteti prikaza. Overwatch čak ni u 1080p nije bio izazov za Vegu 8, s prosječnih 63,6 sličica u sekundi, tako da se bez brige mogao uključiti V-sync pri igranju. Doom je u OpenGL-u odbijao suradnju s Vegom 8, s prosječnim framerateom od 21,4 fps, što je neigrivo, no kada smo se prebacili na Vulkan API, Vega 8 je prodisala punim plućima sa 65,1 sličicom u sekundi u prosjeku. Doom jednostavno leti s Vulkanom na AMD-ovim karticama te je razina optimizacije ove igre jednostavno nevjerojatna. Counter Strike: Global Offensive pokazao se kao dječja igra za Vegu 8, s prosječnim framerateom od 153,7 fps, što je čak dovoljno za igranje na monitorima s visokom frekvencijom osvježavanja. AMD RX Vega 8 je odličan grafički procesor koji čak i zahtjevnije naslove može pokretati s visokim framerateom. Naravno, ako nemaju problema s optimizacijom, što je nažalost sve češći problem današnjih naslova.

integrirana grafika tema1

AMD RX Vega 10
Koliko god Vega 8 bila impresivna, njezin veliki brat pravi je kralj integriranih grafičkih procesora. Vega 10 je čak i u rezoluciji 1080p uspjela Firewatch, Life is Strange – Before The Storm i The Walking Dead: The Final Season izvoditi s prosječnim framerateom od preko 50 sličica u sekundi, što je uistinu impresivno za konfiguraciju bez zasebne grafičke kartice. Overwatch u 1080p također je vratio odličan framerate od 66,5 sličica u sekundi, što je iznad V-sync frekvencije klasičnih monitora. Doom je u OpenGL-u odbijao suradnju, kao i s Vegom 8, no u Vulkanu je igra jednostavno poletjela s prosječnim framerateom od čak 81,4 fps. Igranje Dooma s Vegom 10 pravi je užitak. Counter Strike: Global Offensive u 1080p je čak dosegao bottleneck procesora te je prosječan framerate iznosio 158,1 fps, što, kao i kod Vege 8, omogućava igranje na monitorima s visokom frekvencijom osvježavanja. AMD RX Vega 10 toliko je dobra da bi manje zahtjevni igrači čak mogli odustati od kupnje zasebne grafičke kartice jednom kada krenu igrati na integriranoj grafici. No isto tako postavlja se pitanje kako će AMD nadmašiti tako dobru integriranu grafiku, a odgovor na to pitanje jedva čekamo.


tablica integrirane grafike


Priprema za igranje na integriranoj grafici
Iako su integrirane u procesor te je jedini pravi zahtjev za rad grafičkog procesora videoizlaz na matičnoj ploči, na performanse grafičkog procesora velik utjecaj ima radna memorija računala. Količina i brzina radne memorije mogu napraviti ogromnu razliku u performansama jer integrirani grafički procesori nemaju vlastitu memoriju kao zasebne grafičke kartice i zbog toga je potrebno obratiti pažnju na brzinu i količinu radne memorije kako bi iz integriranog grafičkog procesora izvukli maksimalne performanse. Mi smo pri testiranju koristili 16 GB radne memorije radnog takta 3200 MHz te stoga pri kupnji morate računati da vaši rezultati mogu biti uvelike drugačiji od naših u slučaju da odaberete manje memorije i ako je njezina radna frekvencija mnogo niža. Osim toga, jednom kada sastavite računalo, morate osigurati maksimalnu količinu memorije integriranom procesoru. Unutar BIOS-a možete integriranom grafičkom procesoru posvetiti određenu količinu memorije, no imajte na umu da je tada ne možete koristiti za drugu namjenu. Za kraj instalirajte najnovije drivere sa stranice proizvođača i provjerite jesu li uključene opcije čuvanja energije i uključite „high-performance“ način rada ako je dostupan. Ako ste slijedili ove upute i sve napravili, spremni ste za igranje. Sretno!




Testne konfiguracije
AMD RX Vega

AMD Ryzen 3 2200G / Ryzen 5 2400G 
MSI B350M Mortar
G.Skill FlareX 3200MHz 16GB
Xilence 830W Performance A+
Samsung 970 Evo 500GB


Intel UHD Graphics 630

Intel 8700k 
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6
G.Skill FlareX 3200MHz 16GB
Xilence 830W Performance A+
Samsung 970 Evo 500GB

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Može li se igrati na integriranim grafičkim karticama? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.