Sve o pametnim IOT asistentima

Sve o pametnim IOT asistentima

OK Google

Google Mini se može spojiti s mnogim uređajima te vaš dom pretvoriti u pametni. No je li baš sve onako sjajno kako kažu na internetu?

 

Korišteni uređaji i namjena: 

Google Home Mini dodatni uređaj poslužit će kao interfon unutar kuće ili stana koji ste prečesto mogli vidjeti u američkim filmovima
USTUPIO :HG Shop

LG 55C8PLA OLED TV opremljen je alfa 9 procesorom koji će poboljšati kvalitetu prikaza videa na njegovom zaslonu. Na njega se možete povezati putem mobitela koji podržava Miracast tehnologiju prijenosa slike i zvuka, dok Chromecast nije ugrađen
USTUPIO :LG

Honor 10 mobitel služio nam je kao Android uređaj koji pokreće Google Home aplikaciju kako bismo sve spomenuto držali spojeno i organizirano prema prostorijama, odnosno grupama uređaja
USTUPIO :Honor

Audio-video receiver Pioneer VSX-831 može podnijeti 160 W po kanalu, uz zvučnike od 6 Oma, ili 80 W po kanalu, uz zvučnike od 8 Oma. Uz LAN ili Wi-Fi mrežu puštat će glazbu s Google Cast, TuneIn, DEEZER ili TIDAL usluga te, naravno, s vašeg mobitela, uz napomenu da Deezer možda neće raditi zbog regionalnih ograničenja
USTUPIO :Ronis

Zvučnici Acoustic Energy 301, no vi ćete odabrati neke prema vašim željama, tj. prema kompatibilnosti s vašim AV receiverom
USTUPIO :Ronis

Harman Kadron OMNI 10+ zvučnik ima ugrađeni subwoofer i visokotonac. Svaki je jačine od 25 W, pa bi trebali biti dovoljni za pojačavanje multimedijskog iskustva u manjim prostorijama. Glavna značajka mu je bežično povezivanje Bletoothom, Wi-Fi-jem te LAN konekcijom s vašim uređajima
USTUPIO :Ronis

 

Koncept IoT-a već je zaživio i u realnim komercijalnim ureađajima. U definiciju se uklapaju i najpopularniji gadgeti koji nas okružuju poput pametnog telefona ili televizora. No, da ipak zadovoljimo percepciju IoT-a kao međusobno povezanih pametnih uređaja i senzora, od uređaja koji su uobičajeni za kuću složili smo pametnu povezanu cjelinu s fokusom na home entertainment.

Pametni kućni asistenti centralni su HUB ovakve konfiguracije i oni svakim danom softverski postaju sve napredniji. U oštroj konkurenciji malo više iskaču tri imena, Amazonova Alexa, Google Home i Apple HomePod. S obzirom na specifičnosti našeg tržišta, definitivno najdostupniji kod nas je Googleov asistent i on je bio centralna točka našeg setupa.

Google Home Mini maleni je uređaj koji dolazi u nekoliko boja, pa možete izabrati boju koja vam najviše odgovara uz postojeći interijer sobe gdje ga želite imati smještenog. U njemu se nalaze mikrofon i zvučnik, a opremljen je i Wi-Fi mrežom za spajanje na vaš kućni Wi-Fi. Osim LED-ica koje indiciraju čuje li vas Google, postoje i dva touch gumba, svaki s jedne strane, kojima možete poglasniti ili stišati zvuk tog ili svih audio sustava, ovisno o postavkama unutar Google Home aplikacije. S donje je strane gumb za paljenje i gašenje, a postoji i hardverski gumb za gašenje mikrofona.

Mini će proširiti mogućnosti vašeg mobilnog telefona, na način da nećete morati imati mobitel uz sebe kada ste u toj prostoriji kako bi mogli koristiti Google Assistant.


Što je Google Assistant?

Google Assistant je aplikacija koju već imate instaliranu na vašem Android mobitelu i koja služi kako biste mogli uspostavljati glavne interakcije te time reći vašem mobitelu da zapamti mjesto na kojem ste parkirali automobil, pa ga kasnije možete priupitati gdje ste parkirali, a on će vam odgovoriti. Ta interakcija bi izgleda ovako:

Vi: Remember I parked on floor 1, spot F 11 of the parking garage.

Mobitel: Ok, I’ll remember that.

Vi: Where did I park?

Mobitel: You parked on floor 1, spot F 11 of the parking garage.

 

36 37 n2 MediumDeezer se nije mogao pokrenuti glasovnom naredbom, a kao odgovor smo dobili da nije podržan u našoj zemlji



Kao što primjećujete, u govoru trebate koristiti engleski jezik jer hrvatski još nije podržan.

Google Home Mini ili veći Home uređaj uz pomoć mobitela i aplikacije Google Home povežite na vašu Wi-Fi mrežu u nekoliko koraka. Nakon prvog spajanja aplikacija vas obavještava kako bi bilo dobro da goste i svoje ukućane obavijestite kako će se njihove interakcije od sada pratiti na vašem Google računu.

No pri odlasku na https://myactivity.google.com/myactivity da pogledamo o čemu se radi vidimo da je stranica puna podataka o tome gdje smo se kretali posljednjih dana te drugim informacijama o našim aktivnostima. Ma nije to ništa strašno. Kada vas drugi put netko pita što si jučer imao za ručak, samo odite na spomenutu stranicu i prisjetite se.

 

36 37 n4 MediumGoogle vas je upozorio da niste na pravom mjestu u pravo vrijeme



Nakon što ste kroz Google Home aplikaciju na vašem mobitelu konfigurirali uređaj Google Home Mini, on će se ponašati kao produžetak vašeg mobitela, a najzgodnije je postaviti nekoliko Google Home Mini uređaja te ih rasporediti po prostorijama stana. Nakon što ih kroz Google Home aplikaciju na mobitelu spojite u grupu, možete slati poruke koje će se emitirati po prostorijama stana.

Na primjer, jednom Mini-ju kažete OK Google, shout: „Marina, dođi u kuhinju, trebam te!“ Ta će se poruka vašim glasom reemitirati na drugim Minijima. Dok Marina može odgovoriti OK Google, shout: „Ne mogu odmah, umivam se u kupaonici!“

Uvjet da bi spomenuto moglo raditi jest da imate dobar Wi-Fi signal kod svih Minija jer u suprotnom, pri vrlo slabom Wi-Fi signalu, Mini pokušava izvući tekstualnu inačicu vaše rečenice, no kako je interpretira na engleskom, rezultat će ispasti kao u igri „pokvareni telefon“.

Kroz Google Home aplikaciju povezali smo i audio-video receiver Pioneer VSX-831. U početku nam je zadavao probleme pri spajanju, a guglanjem smo otkrili da nema zadnju verziju Firmwarea. Nakon updatea, koji je trajalo oko pola sata, Pioneer je ipak proradio, no ne u potpunosti.

Nije nas nikako želio poslušati kada bismo rekli Miniju: „OK Google, play some music from Deezer“, pri čemu bi nas Mini obavijestio kako Deezer nije podržan u našoj zemlji.

 


36 37 n5 MediumTreba pripaziti na kompatibilnost uređaja što baš i nije lako, ovaj - jeftino

 

No to, naravno, nije slučaj. Pokrenuli smo Deezer ručno, pri čemu možemo pustiti odabranu glazbu samo na Pioneer uređaj ili na kompletnu grupu uređaja te svakome od njih podesiti željenu glasnoću.

Naša grupa sastojala se od Harman/Kardon Omni 10+ bežičnog zvučnika, dva Minija i spomenutog Pioneera. Iznenadili smo se kako je zvuk vrlo točno sinkroniziran.

Sada kroz Mini možete narediti preskakanje na sljedeću pjesmu, pauzirati te poglasniti ili stišati glazbu.

Našao se tu i jedan pametni LG TV OLED 55C8PLA koji ima Intelov Miracast. Ni njega nismo uspjeli povezati putem Google Home aplikacije jer nam aplikacija kaže kako je potrebna Google Chromecat tehnologija. Srećom, nabavili smo Chromecast uređaj koji je potom bio spona, no velik broj novih televizora dolazi s predinstaliranim Chromecastom, pa neće biti nužna nabavka donglea.


Vrli novi svijet

No, tu sve ne staje. Mi smo se poigrali s nekoliko gadgeta koji su lako dobavljivi svakom tehnološkom geeku kod nas, a trenutačno podržavaju ovu tehnologiju. Google Home asistent podržava sve uređaje s Chromecastom, ali kao nadogradnju moguće ga je povezati s pametnim žaruljama tipa Philips Hue te s IR blasterom za uređaje koji primaju takav signal. Također, s eBaya možete naručiti relativno jeftine “pametne” prekidače za svjetlo pa će i vaša glupa rasvjeta postati pametna. Zbog rokova nismo mogli dočekati dolazak tih uređaja, pa ih nismo uvrstili u temu.

 

36 37 n7 MediumNi iRoombu, robotizirani usisavač nismo uspjeli povezati s Minijem, iako na njihovim stranicama piše kako je to moguće s našim verzijama aplikacija i firmwarea, no u meniju iRobot aplikacije pronašli smo samo Alexu te IFTTT. Očito je moguće da se nadogranjom verzije aplikacija neke funkcije dobiju, a neke izgube te se više ne možete povezati iRoombom na Google Home


Iako nam se zbog povremenih problema sa spajanjem Google Home Mini nije pretjerano svidio, vjerujemo da će peglanjem dječjih bolesti i većom podrškom servisa te lokalizacijom ovaj uređaj zajedno sa svojim softverom naći veću primjenu na našem tržištu. Nastojat ćemo isprobati i konkurentne asistente kako bismo vidjeli oko kojeg je najbolje napraviti vrli domaći entertainment IoT svijet.

 

Primjeri naredbi

 

Matematika i brojevi

„what’s 354 times 11?” ili “546 plus 406?”

„count to 20.”

“how many liters are in 4 gallons.”

“roll a die” ili “roll a 12-sided die.”

“flip a coin.”

“give me a random number between five and 50.”

“how much is 100 Euros in dollars?”

Vrijeme

“what time is it?”

“what’s the time in London?”

“set an alarm for [time]” ili “set an alarm for every day at [time].”

“snooze alarm.”

“cancel my alarm for [time].”

“OK Google, set a timer for [time].”

“set a second timer for [time]” ili “set a pizza timer for [time].”

“how much time is left on my timer?”

“cancel my timer.”

Alati

Recepti: “how do I make [dish]?”

“order an Uber.”

“tune my instrument” ili “play an F sharp.” Ne specificirate li “flat” ili “sharp,” recite “note” nakon izjave koju notu želite čuti, poput “play an A note.”

“remember that I put my passport in the filing cabinet” ili “Remember that my password is ‘money’.”

“where is my passport?” ili “What is my password?”

“where am I?”

“how do you say [word] in [language]?”

Pretraživanje na Googleu

“how are [company] stocks doing?”

“what does [word] mean?”

“spell [word].”

“when is [event]?” (Uskrs (Easter), na primjer)

“who is [person]?”

“how tall is [person]?”

“what is [thing]?”

“what country is [location] in?”

“what does [animal] sound like?”

“how far is [business name] from here?”

“what are the nearest restaurants to me?”

“are there any [business type] around here?”

“how late is [business] open?” or “Is [business] open now?”

“give me a quote” or “give me a love quote.”

“what is a torn meniscus?”

“how many calories are in [food item]?”

“who wrote [book title]?”

“who invented [item]?”

Kupovina

“how do I shop?”

“buy dish soap.”

“reorder Old Spice deodorant.”

“add [item] to my shopping list.”

“what’s on my shopping list?”

Media player

“play some music” ili “Play some [genre] music.”

“help me relax” ili “play white noise” ili “OK, Google play forest sounds.”

“play [artist]” ili “Play [song].”

“play the song that goes, ‘Is this the real life?’”

“play some indie music” ili “play [album].”

“what song is this?” ili “what album is this?”

“when did this album come out?”

“skip forward two minutes” ili “skip backward 30 seconds.”

“stop in 20 minutes.”

“play [artist] on Spotify.”

“play [artist] on Pandora.”

“dislike this song.”

“play [artist] on YouTube.”

“play [station] on TuneIn.”

“let’s look at what’s trending on YouTube on [TV name].”

“play [show or movie title] on the [TV name].”

“read my book” or “read [book title].”

“next/previous chapter.”

“how much time is left?”

“who wrote this?”

Chromecast

“turn on the [Chromecast name]” or “turn off the [Chromecast name].”

“play [song] on [Chromecast or Google Home name].”

“read my book on [Chromecast or Google Home speaker name].”

“play [video] on the [Chromecast name].”

“play/pause [Chromecast name].”

“stop [Chromecast name].”

“skip to five minutes on [Chromecast name]” ili “skip forward/back two minutes on [Chromecast name].”

“set [Chromecast name] volume to 50 percent” or “volume down on [Chromecast name].”

“mute [Chromecast]” or “unmute [Chromecast name].”

Zabava

“who is [team] playing next?” ili “did the [team] win last night?”

“what was the score for the last [team] game?”

“tell me about [team].”

“what movies came out last Friday?”

“what actors are in [movie]?”

“what shows are on [network]?”

Putovanje

“how much is a round-trip flight to New York?”

“find me flights with Jet Blue.”

“when is my next flight?” ili “my flights in [month].”

“what is there to see in Paris?”

“what’s the best restaurant in Berlin?”

Pametni dom (kontrola kompatibilnih uređaja)

“turn on/off my lights.”

“dim my lights to fifty percent.”

“turn my lights [color].”

“turn the temperature to [temp].”

“raise the temperature 1 degree.”

“lock the front door.”

“turn on the TV.”

Uz Logitech Harmony: “turn the TV to the Travel Channel” ili “play channel 12.”

Uz DISH Hopper: “play CBS on the Hopper.”

Customize trigger phrases for IFTTT. For example: “let’s get this party started.”

Uz Amazon pretplatu na Nest Cam ($170): “show [camera name],” “Hey, Google, what’s on [camera name]?” ili “play [camera name] on [Chromecast name].”

Mobitel

“call mom” ili “call [contact name]” ili “call the nearest coffee shop.”

“hang up.”

“find my phone” ili “ring my phone.”

“Bluetooth pairing.”

“is Bluetooth active?” ili “is Bluetooth paired?” ili “is Bluetooth connected?”

“cancel” ili “cancel pairing.”

“clear all devices” ili “clear all Bluetooth devices” ili “unpair devices.”

Broadcast, tj. interfon

“broadcast wake everyone up” ili “broadcast it’s time to wake up.”

“broadcast breakfast is ready” ili “broadcast breakfast is served” ili “broadcast it’s time for breakfast.”

“broadcast lunch is ready” ili “broadcast it’s lunch time.”

“broadcast dinner is ready/served” ili “broadcast ring the dinner bell” ili “broadcast it’s dinner time.”

“broadcast time to leave” ili “broadcast time to get out.”

“broadcast I’m home” ili “broadcast I’m here.”

“broadcast I’m on the way” ili “broadcast I’ll be home soon.”

“broadcast it’s movie time” ili “broadcast the movie is about to start” ili “broadcast let’s go to the movie.”

“broadcast the show is about to start” ili “broadcast it’s time to watch TV” ili “broadcast TV time.”

“broadcast time for bed” ili “broadcast it’s time to go to bed” ili “broadcast sleep time.”

“broadcast/shout/announce/tell everyone [vaša poruka na hrvatskom].”

Poezija

“sing me a song.”

“sing me Happy Birthday.”

“read a poem.”

“tell me a story” ili “tell me a scary story.”

“sing a lullaby.”

“sing ABC” ili “sing Yankee Doodle” ili “sing Old MacDonald.”

Easter eggs

“always be closing.”

“what is your quest?”

“I am your father.”

“set phasers to kill.”

“are you SkyNet?”

“make me a sandwich.”

“up up down down left right left right B A Start.”

“do a barrel roll.”

“it’s my birthday.”

“it’s not my birthday.”

“did you fart?”

Kontrola Youtube videa

“Play John Oliver videos ”

“Play Casey Neistat videos ”

“Play Adele videos ”

“Play Secret Life of Pets trailer ”

“Play Rise by Katy Perry video ”

“Turn on subtitles” “Turn on captions” “Subtitles on” “Captions on”

“Turn off subtitles” “ Turn off captions” “ Subtitles off” “ Captions off”

“Turn on Croatian subtitles”

“Pause ”

“Resume ”

“Skip ”

“Stop ”

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sve o pametnim IOT asistentima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.