Najbolji smartphone za fotografiranje: Samsung vs Huawei - 4.0 out of 5 based on 4 votes
Najbolji smartphone za fotografiranje: Samsung vs Huawei

Najbolji smartphone za fotografiranje: Samsung vs Huawei

Testirali smo koliko su uistinu sposobne kamere nove generacije flagshipova te pokušali otkriti tko je kralj mobilne fotografije

Okršaj Titana: Tko radi bolje fotke?

 

Utrka za nagradu najboljeg fotoaparata na mobilnim uređajima sve je napetija. Ove godine dobili smo čak dva kandidata za ovu prestižnu titulu: Samsung je u veljači predstavio svoje nove flagshipove, S9 i S9+, koji su zasjeli na tron DxOMarkove ljestvice, no svega mjesec dana kasnije Huawei i njegovi P20 i P20 Pro su ih prestigli te postali novi benchmark mobilne fotografije.
Ugradnja kamera u mobilne telefone pokrenula je pravu revoluciju u načinu na koji koristimo svoje telefone te njihovu važnost podigla na potpuno drugi nivo. Mobilna fotografija dugo je bila odbacivana od strane fotografskih entuzijasta zbog tehnološke inferiornosti, no u zadnjih nekoliko godina veliki tehnološki napredci učinili su mobilnu fotografiju važnijom no ikada jer su pametni telefoni gotovo u potpunosti zamijenili kompaktne fotoaparate.

34 39 mobs

Najveći problem pametnih telefona su njihove dimenzije. Komponente kvalitetnih fotoaparata fizički su vrlo velike, čak i kada su u pitanju mirrorless fotoaparati koji su mnogo manji od klasičnih DSLR-ova. Upravo zbog fizičkih ograničenja proizvođači pametnih telefona morali su postati kreativni u pronalaženju rješenja. Huawei je pokrenuo revoluciju dodavanjem drugog senzora i konkurencija je ubrzo slijedila istim putem. Google je imao drugačiji pristup, pa se umjesto hardwarea fokusirao na software, odnosno samu obradu fotografije koja je njihov Pixel stavila na tron mobilne fotografije. Neovisno o načinu na koji se dolazi do rezultata, isti su uistinu impresivni; prije svega par godina bilo je nezamislivo da će fotografije ovako visoke kvalitete proizlaziti iz mobilnih telefona. Danas uspoređujemo dva najbolja pametna telefona kada je u pitanju fotografija koji do svojih rezultata dolaze na uvelike drugačije načine.

 


Oko objektiva

Fizička ograničenja natjerala su Samsung i Huawei da postanu kreativni kod izrade svojih sustava kamera



Slike testiranja 3

 

Senzori

Samsung i Huawei su u svoje telefone ugradili uistinu impresivan setup senzora. Samsung je u S9+ ugradio dva RGB senzora, primarni rezolucije 12 megapiksela i impresivne veličine 1/2.55” te sekundarni, dimenzijama nešto manje impresivni senzor veličine 1/3.6” i rezolucije 12 megapiksela. Huawei je svoju tehnologiju senzora odveo u krajnje ekstreme, tako da P20 pro posjeduje čak tri senzora. Primarni senzor je RGBW senzor rezolucije impresivnih 40 megapiksela te još impresivnije veličine od čak 1/1.7”, što ga čini najvećim senzorom na pametnom telefonu u posljednjih nekoliko godina. Sekundarni senzor je RGB senzor rezolucije 8 megapiksela, dok je tercijarni senzor monochrome senzor rezolucije 20 megapiksela. Huawei, nažalost, nije otkrio veličinu sekundarnog i tercijarnog senzora, tako da možemo samo nagađati koje su njihove dimenzije. Posebnost monochrome senzora tercijarne kamere je to što može uhvatiti više svjetla od ekvivalentnog RGB senzora jer ne mora filtrirati boju.


Optika

Najimpresivniji aspekt optike Samsung Galaxyja S9+ je varijabilni otvor blende s veličinama otvora blende f/1,5 i f/2,4. Veći otvor f/1,5 omogućava većoj količini svjetla da dođe do senzora u uvjetima lošijeg osvjetljenja.

34 39 mobs3

U dobrim svjetlosnim uvjetima koristi se uži otvor blende f/2,4 kako bi se postigla maksimalna oštrina fotografije uz žarišnu duljinu od 26 mm. Sekundarna telefoto kamera ima fiksni otvor blende veličine f/2,4 i žarišnu duljinu 52 mm, što znači da telefoto kamera omogućava 2x optički zoom. Huawei P20 ima mnogo tradicionalniju optiku s fiksnim otvorima blende. Objektiv primarne kamere ima veliki otvor blende veličine f/1,8 uz žarišnu duljinu od 27 mm. Sekundarna, telefoto kamera ima manji otvor blende od f/2,4 kako bi ostvarila maksimalnu širinu fotografije uz žarišnu duljinu od vrlo visokih 80 mm, što omogućava impresivni 3x optički zoom. Tercijarna kamera ima objektiv s velikim otvorom blende f/1,6 uz žarišnu duljinu 27 mm.


Obrada fotografije

Najveća razlika između Galaxyja S9+ i P20 Pro je u načinu na koji koriste software kod fotografije. Samsung je poznat po oslanjanju na hardware kod poboljšavanja kvalitete fotografije i S9+ nije iznimka tom pravilu. Galaxy S9+ ima prilično jednostavnu aplikaciju kamere koja od naprednih funkcija ima tek Pro mode, tako da osim odabira veličine otvora blende kroz mjerenje svjetla software Galaxyja S9+ ne radi mnogo u automatskom načinu snimanja.

34 39 mobs2

Huawei P20 Pro čista je suprotnost zbog svojeg NPU-a, odnosno procesora umjetne inteligencije koji uvelike utječe na način na koji automatski način snimanja obrađuje fotografije uz Master AI. Master AI može prepoznati velik broj scena, od jednostavnijih poput cvijeća ili hrane do kompleksnijih poput scenskih nastupa ili vatrometa. Master AI može prepoznati 19 različitih situacija i u svega nekoliko sekundi prilagoditi postavke kako biste dobili što zanimljiviju fotografiju. Koristimo riječ „zanimljiviju“ jer fotografije, iako možda izgledaju impresivnije prosječnom korisniku, često mogu izgledati uništeno poznavateljima tehničkih aspekata fotografije. Master AI ima tendenciju previše zasititi boje te povećati kontrast, što često uvelike smanjuje dinamički kontrast fotografije.

 


Testne dnevne fotografije

 

 

Usporedba 1

Dinamički raspon

Dinamički raspon je mogućnost da senzor uhvati što više detalja u najtamnijim i najsvjetlijim dijelovima fotografije. Iako oba uređaja imaju vrlo visok dinamički raspon, on je ipak osjetno veći kod Galaxyja S9+ prvenstveno zbog manje obrade fotografije. Master AI kod scena s mnogo zelenila koristi “Greenery” način rada koji mnogo povećava kontrast i zasićenost boja te kao nuspojavu žrtvuje dinamički raspon.

 

Usporedba 2

Oštrina

Oštrina je jedan od najbitnijih aspekata fotografije jer, kako se kaže, „vrag je u detaljima“ i dobra fotografija ih ima što više. Obje fotografije su vrlo oštre, no fotografije Huaweija P20 Pro su više obrađene te dodatno izoštrene. Iako taj efekt dodatnog izoštravanja ponekad izgleda prilično neprirodno, činjenica je da su fotografije napravljene Huaweijem P20 Pro oštrije.

 

Usporedba 3

Bokeh

Bokeh je mogućnost senzora da zamuti pozadinu, odnosno da odvoji objekt od pozadine. Bokeh je sve važniji faktor kod odabira pametnih telefona u pogledu fotografije. Samsung Galaxy S9+ ima odličan bokeh, no P20 Pro zahvaljujući većem senzoru ima mnogo izraženiji i glađi bokeh, što ujedno znači da mnogo lakše odvaja subjekt od pozadine.

 

Usporedba 4

Zoom

U ovoj kategoriji uspoređujemo mogućnost optičkog zoomiranja. Iako gotovo svaki uređaj ima mogućnost digitalnog zooma, kod korištenja istog kvaliteta fotografije drastično pada. Glavna prednost korištenja sustava s više kamera je mogućnost optičkog zumiranja kod kojeg nema primjetnog pada kvalitete fotografije. Samsung Galaxy S9+ ima mogućnost 2x optičkog zooma, što je odlično, no Huawei P20 Pro ima veliku prednost s čak 3x optičkim zoomom koji omogućava da se uvelike približite objektu koji fotografirate.

 

Zaključak

Kod dnevne fotografije pobjedu odnosi Huawei P20 Pro zbog mnogo uglađenijeg bokeha, veće oštrine i boljih zoom mogućnosti. Master AI ima tendenciju smanjivati dinamički raspon i u tom aspektu Galaxy S9+ je mnogo superiorniji. Naravno, moguće je isključiti Master AI, no jedna od najvećih prednosti Huaweija P20 Pro je korištenje umjetne inteligencije i ona će se s vremenom samo poboljšavati.


Testne noćne fotografije

 

Usporedba Noć 1

Dinamički raspon

Dinamički raspon osobito je bitan kod noćne fotografije zbog malo dostupnog svjetla. Kod noćne fotografije dinamički raspon je na strani Huaweija P20 Pro. Pažnju treba prvenstveno obratiti na travu, koja je na fotografiji snimljenoj Huaweijem P20 Pro mnogo zelenija. Kod korištenja Night Modea P20 Pro ostvaruje još veću prednost jer dulja ekspozicija omogućuje sakupljanje više svjetla.

 

Usporedba Noć 2

Oštrina

Kod automatskog načina snimanja Galaxy S9+ je očiti pobjednik. P20 Pro se muči s detaljima u automatskom načinu snimanja i teško je uhvatiti manje detalje poput grančica. U Night Modeu situacija je mnogo drugačija i P20 Pro radi mnogo oštrije fotografije te čak prestiže S9+ po pitanju oštrine.

 

Usporedba Noć 3

Ekspozicija

Kod noćne fotografije ključno je sakupiti što više svjetla, no zbog samih dimenzija senzora i optike kamera pametnih telefona, taj je zadatak vrlo težak. Što se tiče svjetline oba su uređaja prilično izjednačena, no Galaxy S9+ ima prednost jer unatoč višem kontrastu i zasićenijim bojama uspijeva ostvariti istu svjetlinu kao P20 Pro, čije fotografije izgledaju prilično isprano. Night Mode ponovno spašava P20 Pro, koji zbog duge ekspozicije može sakupiti više svjetla te napraviti svjetliju fotografiju, iako su fotografije i dalje prilično isprane.

 

Zaključak

Kod noćne fotografije Galaxy S9+ je pobjednik zbog jednostavnosti korištenja i mnogo pouzdanijeg automatskog načina snimanja koji proizvodi oštrije i svjetlije fotografije. Iako je Night Mode Huaweija P20 Pro uistinu impresivan, nije idealno rješenje za svaku situaciju jer je minimalno vrijeme ekspozicije 3 sekunde, što je predugo za situacije kada morate brzinski napraviti fotografiju. Night Mode uistinu je impresivan i nevjerojatno je što iz ruke možemo snimati duge ekspozicije bez primjetnog gubitka kvalitete, no jednostavnost i pouzdanost automatskog načina snimanja Galaxyja S9+ čini ga boljim izborom za većinu korisnika.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Najbolji smartphone za fotografiranje: Samsung vs Huawei - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.