Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom - 3.7 out of 5 based on 3 votes
Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom

Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom

Dok se od intela više-manje moglo očekivati kakve će performanse imati nova generacija, AMD je dugo razvlačio svoju Piledriver arhitekturu s najjačim modelom FX 9590 koji je gutao nevjerojatnih 220 W. Pogledajmo kakve je rezultate donijela Zen arhitektura koju se čekalo tako dugo

Sraz generacija

 

Zadatak je jednostavan: složiti računalo za oko sedam tisuća kuna i vidjeti kolike performanse možete očekivati ako se odlučite na upgrade. Gledamo cijenu bez grafičke kartice jer je fokus ocijeniti performanse ostatka sistema, no preporučit ćemo i grafičku karticu. AMD razmak između generacija broji u većim razmacima s obzirom da je zadnji napredak bio 2012. godine izlaskom FX 8350 osmojezgrenog procesora. Od tada su nabrijavali tu arhitekturu bez velikih promjena.

No, sada s novom Zen arhitekturom i Ryzen linijom procesora imaju novo oružje za skidanje konkurencije s trona. Intel s druge strane u više-manje regularnim intervalima izbacuje nove preinake, kako arhitekture tako i proizvodnog procesa koji iz godine u godinu rezultiraju unaprjeđenjem od oko 10 % te su daleko linearniji. Odlučili smo usporediti kakve razlike možete očekivati između flagship FX procesora iz 2012. i današnje ponude koja se može nabaviti uz uvjet da ostanemo u rangu od oko sedam tisuća kuna koliko je tada vrijedilo računalo s kojim uspoređujemo današnji build. Priča se neće vrtjeti samo oko procesora.

U međuvremenu su se našle nove tehnologije, neke nas iznenađuju, dok nas druge pomalo i razočaravaju. Kada u sve to ubrojimo i nezaustavljiv rast cijena, računalo koje smo danas složili vrlo će lagano biti nemoguće za nabaviti po našoj cijeni. Niste čuli od nas, ali koncept kojega smo se prije par godina bojali kako će uništiti PC scenu zbog ideje da sve komponente budu zalemljene za matičnu ploču, mogao bi biti jedina nada da nas spasi od nenormalnih cijena zbog kopanja kriptovaluta.

 


Je li vrijeme za upgrade ili se isplati čekati sljedeću generaciju?

 

Otvor slika 2

Kada je 2012. godine izašla Piledriver arhitektura kao odgovor na nezadovoljne reakcije Bulldozera, reakcije nisu bile nevjerojatno pozitivne. Novi procesor bio je 15 % brži, a Intel je sa svojom arhitekturom imao veliku prednost u performansama. Da, AMD-ov flagship bio je jeftiniji, no to je samo značilo da nemaju predstavnika u high-end segmentu. Jedina prednost javljala se u višejezgrenim benchmarkovima, ali je u realnim uvjetima ta prednost brzo blijedila.

Počnimo od same arhitekture jer, gdje god pročitate, FX 8350 bio je osmojezgreni procesor dok je Intel nudio svega četverojezgrene procesore s Hyperthreadingom koji je prikazivao još četiri virtualne koje su i dalje obavljale zadatke na onim fizičkima. AMD je svoju arhitekturu zakomplicirao što je neke potaklo da podignu optužnice zbog nejasnog opisa. Pa usporedimo te dvije arhitekture.

Intelov Core i7 procesor ima četiri modula, svaki od njih ima jednu jezgru s jedinicama za obrađivanje jednostavnih zadataka s računanjem cijelih brojeva i jedinicu za obavljanje puno kompleksnijih zadataka koji uključuju računanje s decimalama, pogotovo kompleksnijih operacija poput dijeljenja. Primijećeno je da dok procesor čeka neke resurse, mogao bi obavljati druge zadatke. Tako je došlo do ideje za virtualnim jezgrama kojima bi operacijski sustav bio zavaran, dajući dodatne zadatke procesorskoj jezgri koje može obavljati dok čeka podatke za originalni zadatak. Performanse, naravno, nisu duplo bolje kao kada bi postojalo takvih fizičkih jezgri, ali su resursi maksimalno iskorišteni.

novo racunalo 1

NOVO DOBA Nema ništa bez LED rasvjete i kaljenog stakla koji i povoljnoj konfiguraciji mogu podignuti v



AMD je svojom arhitekturom u to doba išao u drugom smjeru. Tražili su način da budu konkurentni bez dizajniranja osam fizičkih jezgri koje bi digle cijenu u nerealne proporcije i povećale dimenzije te energetske potrebe. Tako na kraju FX 8350 ima osam fizičkih jezgri, ali ih u isto vrijeme i nema. Naime sastoji se od četiri modula, poput Intelovog rješenja, no svaki modul ima dvije jedinice za obradu jednostavnih zadataka s cijelim brojevima te dijele jednu jedinicu za obradu kompleksnijih zadataka koji računaju decimalne brojeve s kompliciranim operacijama. Dakle, kada se radi o zahtjevnim zadacima, FX 8350 je četverojezgreni procesor poput Intelovog i5, a kada mora izvršavati jednostavne zadatke, može iskoristiti svih osam jedinica za obradu takvih zadataka što mu je i davalo toliku prednost na sintetičkim testovima.

Nažalost, pokazalo se da zadaci u stvarnom korištenju procesora imaju više kompliciranih decimalnih brojeva nego cijelih, što uključuje i gaming, pa Bulldozer nikada nije mogao uistinu zasjati. Pridodajmo tome veliku neiskoristivost jezgri koje pri svakoj obradi kompleksnijih zadataka moraju čekati jer dijele jednak podatkovni prostor. Intel je s druge strane iskorištavao svaku jezgru do maksimuma što mu je i dalo toliku prednost, kako s pogleda potrošnje energije, tako i po performansama zadataka na jednoj jezgri koja je mogla obaviti više od AMD-ove. Ostatak priče zapisan je u povijesti i nije ga potrebno dalje pojašnjavati. AMD-ova arhitektura i dalje je koristila PCIe 2.0 standard dok je Intel prešao na noviji 3.0 kojim si je mogao priuštiti bolju povezanost preko drugih I/O portova jer su performanse novog 3.0 standarda bile duplo veće od prijašnjeg.

Jedno je bilo sigurno: gaming na AMD procesorima jednostavno nije bio na nivou Intelove ponude, no s druge strane FX 8350 mogli ste dobiti po cijeni najboljeg Core i3 procesora ili najslabijeg Core i5 što je opet bila primamljiva ponuda. Što ste onda 2014. godine mogli dobiti za naš budžet? FX 8350 procesor, 2 x 8 GB DDR3 RAM memorije brzine 1866 MHz, Samsung EVO 250 GB SSD, 2 TB HDD diska, Sabertooth 990FX matičnu ploču, Sharkoon kućište i Thermaltakeovo modularno napajanje. Sve to, ovisno o dućanu gdje kupujete, došlo bi vas oko sedam tisuća kuna u 2013. godini, s izuzetkom SSD-a koji je kupljen u 2014. U svoje vrijeme bio je solidan izbor, pogotovo za rad u Blenderu kada se uzme u obzir cijena konkurencije, a 16 GB RAM memorije tada je bilo na liniji s razumnim ulaganjem, no danas se smatra standardom za nove mašine.

staro racunalo 1

STARA MAŠINA Iz doba kada su se još stavljali 5,25" držači za CD čitače, no ovo kućište je za svega 200 kuna imalo i dva USB 3.0 utora sprijeda


Za isti budžet danas smo složili moderne komponente, no dok se tada za tu cijenu mogla dobiti vrhunska oprema (matična ploča, RAM memorija, SSHD disk, itd.), danas ipak moramo malo pripaziti kako biramo opremu. Bitno je napomenuti svojevrsnu krizu koju danas proživljavamo zbog nestašice, kako grafičkih kartica, tako i flash memorije. Ako nas aktivno pratite, već ste upoznati s ovom temom, no za manje upućene, grafičke kartice iz mjeseca u mjesec dosežu rekordne cijene. Grafička kartica GTX 1060 6 GB koja se mogla naći za oko 2 000 kuna kada je došla na tržište prije gotovo dvije godine, stajala je oko 3 000 kuna u prosjeku kada je ideja o ovoj temi postala stvarnost. Sada kada s temom završavamo, GTX 1060 6 GB polako dotiče 3 500 kuna. Uzrok su kopači kriptovaluta, a poskupljenje RAM memorije polako će se početi osjećati i na cijenama grafičkih kartica. Prognoza ne izgleda lijepo kroz cijelu 2018. godinu, no nadamo se najboljem. Ista priča je i s RAM memorijom. Kako je tehnologija sazrijevala, cijene su trebale početi padati, no one uporno rastu te poskupljenju neće biti kraja kako se većina proizvođača memorijskih čipova okreće tržištu pametnih mobitela.

Nova Zen arhitektura AMD-a išla je u smjeru sličnom Intelovom. Za razliku od nabacivanja performansi koje se ne mogu iskoristiti do punog potencijala kao u Vishera arhitekturi, Zen jezgre također operacijskom sustavu mogu prikazati jednu dodatnu virtualnu za svaku fizičku koja se u procesoru nalazi. Tako maksimiziraju iskoristivost jezgara, a nova litografija omogućila je veći broj jezgri i manju potrošnju jer su ipak prešli s 32 nm na 14 nm proizvodni proces, skok od nekoliko generacija.

 

TEMA stari vs novi komp R

Rezultate možete vidjeti u tablici, a o konačnoj odluci isplati li vam se uložiti ili čekati nešto novo, ovisi o tome što radite na računalu. Skok s FX 8350 definitivno će povećati frame rate, no i stabilizirati ga jer FX 8350 zna „kočiti“ tu i tamo što mu smanjuje minimalan FPS, dok novi procesori ipak imaju glađi gameplay. Kada pričamo o produktivnosti, Ryzen je neusporedivo bolji kako po performansama pojedine jezgre, tako i kada se sve zajedno upregnu, da ne pričamo kako 1600X može vrtjeti 12 jezgri. DDR4 RAM s druge strane postaje sve manje praktičan zbog rastućih cijena te ako vam treba 32 GB RAM memorije, bolje pomno planirajte kupnju.

 


Komponente novog računala

 

Procesor Ryzen R5 1600X

CPU Ryzen 5 1600X

Odličan procesor, kako za kreativne zadatke koji zahtijevaju puno snage, tako i za gaming. Ima šest jezgri s 12 threadova, a ako vam zatreba malo više performansi, procesor je otključan te ga se s lakoćom može overclockati unutar samog operacijskog sustava bez previše muke. S 95 W snage troši zamjetno manje energije od FX modela, lakše ga je hladiti te pobjeđuje konkurenciju u zahtjevnijim zadacima kada se i cijena uzme u obzir.

 

RAM ADATA XPG 2400 MHz

Adata RAM 1

Cijene DDR4 RAM keksa rastu i nastavit će rasti kroz većinu 2018. godine. Uzrok su proizvođači samih čipova kojih ima limitirani broj, a zarada od prodaje memorije pametnih telefona puno im je privlačnija od DDR4 memorije. Sada kada potražnja raste, trebat će im neko vrijeme da povećaju ponudu. ADATA pločice koje smo nabavili neće osvojiti nagrade za brzinu, no ostale su, nazovimo to, pristupačnima. Dobivate 16 GB memorije, a LED osvjetljenje diže upravo ovaj par iznad konkurencije.

 

Napajanje MS Platinum Pro 700W

MS Platinum Pro napajanje

Lagani overkill za naš setup, no ni ne možete očekivati toliku potrošnju osim ako imate Threadripper s Vega 64 grafičkom karticom. Provjerite koliko vam treba snage za vaše računalo te za svaki slučaj uzmite 100 W više jer se performanse napajanja gube s vremenom (godinama). Napajanje je modularno te ima sve potrebne konektore za slaganje modernog računala te ih još ostane 80 % neiskorišteno. Modularnost tu dolazi u igru radi preglednijeg računala koje izgleda atraktivnije i nije muka za slaganje.

 

Grafička kartica ASUS GTX 1080 Turbo

ASUS Grafička

Ostajemo pri svojem da blower-style hladnjak na grafičkim karticama koji im omogućuje izbacivanje ugrijanog zraka ima prednost nad onima koji svoju toplinu raspršuju po unutrašnjosti kućišta. S obzirom na današnje stanje tržišta grafičkih kartica, ugrabite što vam je cjenovno prihvatljivo, a ne kakvog je izgleda. GTX 1080 ima odlične performanse te nema realne konkurencije (barem ne koju možete kupiti u dućanu kod nas). Plus je i niska potrošnja te dodatni efekti u igrama razvijeni specifično za CUDA arhitekturu. Performanse u radnim zadacima također neće razočarati.

 



Hladnjak MSI Core Frozr L

Hladnjak 1

MSI se baca i na hladnjake te naš build pomalo dobiva izgled koji se potpuno uklapa s dizajnom, ali i rasvjetom. Ovo nije najjači hladnjak jer postoji i XL verzija, no zauzima malo prostora, uspio se ugurati na matičnu, no bilo je taman prostora između postolja na koje se montira i pasivnih hladnjaka matične ploče i kondenzatora koji tamo stoje. Kada kažemo taman, mislimo na svega jedan milimetar prostora. Hladnjak je i pomaknut u jednu stranu kako bi mogli regulirati poziciju ovisno o izgledu vašeg računala. Ima ventilator promjera 120 mm te koristi tehnologiju sa svojih grafičkih kartica s različito raspoređenim krilcima ventilatora za tjeranje veće količine zraka pri manjoj buci.

 



HDD Toshiba P300 2TB

Toshiba P300 hard disk

Ako na nešto možemo računati, onda su to pouzdani i povoljni tvrdi diskovi za dugoročnu pohranu podataka. Dok se OS i aktualne igre te zahtjevni programi koje često koristimo mogu nalaziti na SSD-u, sve ostalo bi trebalo stajati na čvrstom disku. Budite pažljivi jer se u zadnje vrijeme počinju gurati sporiji diskovi u rangu okretaja 5 000-6 000 što je uistinu jako sporo. P300 ima solidne performanse, a ako igre planirate pokretati s tvrdog diska, pogledajte SSHD ponudu koja nudi neke benefite SSD diskova po pristupačnoj cijeni.

 

SSD M.2 WD Blue 250 GHz

WD Blue SSD

Cijene SSD-a u zadnjih se pet godina i nisu nešto mijenjale. Za 900 kuna i dalje dobijete 250 GB, a ako želite noviji NVMe standard s boljim performansama, trebat će izdvojiti oko 1 500 kuna za jednaku količinu memorije. Mi smo htjeli nešto novo, ali za ovakvo računalo stvarno ne morate davati ekstra 200 kuna za M.2 dizajn. Standardni 2.5“ SSD imat će jednake performanse, a uz malo sreće moći ćete ga dobiti nešto povoljnije.

 


Matična ploča MSI B350M Mortar

Matična B350M Mortar

Micro ATX formata, ova matična ploča sjeda udobno u prosjek po performansama i mogućnostima. Ima nešto manje mogućnosti od X serije, no provjerite je li vam ona potrebna s obzirom na te detalje s obzirom da sve ploče mogu overclockati Ryzen procesore. Ako planirate gurati procesor do krajnjih granica, imajte na umu da za ovu cijenu nećete dobiti dovoljno modula za regulaciju voltaže koji bi podijelili rad te da je njihovo hlađenje na ovoj ploči limitirano.

 

TEMA stari vs novi komp R2

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.