Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom - 3.7 out of 5 based on 3 votes
Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom

Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom

Dok se od intela više-manje moglo očekivati kakve će performanse imati nova generacija, AMD je dugo razvlačio svoju Piledriver arhitekturu s najjačim modelom FX 9590 koji je gutao nevjerojatnih 220 W. Pogledajmo kakve je rezultate donijela Zen arhitektura koju se čekalo tako dugo

Sraz generacija

 

Zadatak je jednostavan: složiti računalo za oko sedam tisuća kuna i vidjeti kolike performanse možete očekivati ako se odlučite na upgrade. Gledamo cijenu bez grafičke kartice jer je fokus ocijeniti performanse ostatka sistema, no preporučit ćemo i grafičku karticu. AMD razmak između generacija broji u većim razmacima s obzirom da je zadnji napredak bio 2012. godine izlaskom FX 8350 osmojezgrenog procesora. Od tada su nabrijavali tu arhitekturu bez velikih promjena.

No, sada s novom Zen arhitekturom i Ryzen linijom procesora imaju novo oružje za skidanje konkurencije s trona. Intel s druge strane u više-manje regularnim intervalima izbacuje nove preinake, kako arhitekture tako i proizvodnog procesa koji iz godine u godinu rezultiraju unaprjeđenjem od oko 10 % te su daleko linearniji. Odlučili smo usporediti kakve razlike možete očekivati između flagship FX procesora iz 2012. i današnje ponude koja se može nabaviti uz uvjet da ostanemo u rangu od oko sedam tisuća kuna koliko je tada vrijedilo računalo s kojim uspoređujemo današnji build. Priča se neće vrtjeti samo oko procesora.

U međuvremenu su se našle nove tehnologije, neke nas iznenađuju, dok nas druge pomalo i razočaravaju. Kada u sve to ubrojimo i nezaustavljiv rast cijena, računalo koje smo danas složili vrlo će lagano biti nemoguće za nabaviti po našoj cijeni. Niste čuli od nas, ali koncept kojega smo se prije par godina bojali kako će uništiti PC scenu zbog ideje da sve komponente budu zalemljene za matičnu ploču, mogao bi biti jedina nada da nas spasi od nenormalnih cijena zbog kopanja kriptovaluta.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Vrijeme je da AMD FX procesore zamijenite novom RYZEN generacijom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.