Gaming na Coffe Lake procesorima - 4.3 out of 5 based on 4 votes
Gaming na Coffe Lake procesorima

Gaming na Coffe Lake procesorima

Uvijek je zanimljivo kada nova generacija proizvoda napravi veću promjenu za razliku od manjih poboljšanja, a Intel je novim procesorima Coffee Lake oduševio mnoge entuzijaste

 

Sudbina zapisana u jezgrama


Konkurencija je odlična stvar, pogotovo u tehnološkom svijetu, i to je činjenica koju nikada nećemo prestati ponavljati. Tjera proizvođače, kako male tako i one najveće, da osmisle bolji i konkurentniji proizvod kako bi ostali relevantni, a sve to po što prihvatljivijoj cijeni. Priča je to puna intriga, izdaje i jezgri koju ćemo vam predstaviti u ovoj temi. Ona počinje s Intelom na suncem okupanoj livadi. Godinama je sve išlo odlično, imao je solidan plan i razrađene proizvode za cjenovne segmente gdje ste uvijek željeli biti jedan nivo iznad kako biste dobili još koju jezgru, makar ona bila samo logička. Onda se niotkuda pojavi AMD i počne sipati jezgre iz rukava kao da dijeli slatkiše, i to po povoljnijoj cijeni. Srećom, Intel je predvidio mogućnost ovakvog scenarija, no planirani im je datum bio siječanj ili veljača 2018. godine. Ipak, kada bi samo mogao nove procesore izbaciti odmah, unatoč količini nedovoljnoj da bi se njome zasitilo tržište, dobar dio korisnika mogao bi reći da će radije malo pričekati pa kupiti noviji Intelov procesor. Time bi se moglo osigurati da neće svi redom potrčati za AMD-ovim procesorom Ryzen.

Tako sada možemo zaželjeti dobrodošlicu novim Intelovim procesorima Coffee Lake. Arhitektura je ista, proizvodni je proces isti (s jednim plusom više u imenu), no dosadašnje linije procesora imaju dodane po dvije jezgre. Tako je i3 sada četverojezgren procesor bez hyperthreadinga (što je prije bio i5); i5 sada ima 6 fizičkih jezgri (bez hyperthreadinga), dok i7 ima čak 12 jezgri (6 fizičkih i još 6 logičkih zahvaljujući hyperthreadingu). No ne možete ni iz čega stvoriti nešto — u ovom slučaju to su potrebna energija, toplina i stabilnost procesora. To znači da veći broj jezgri sada radi na manjim frekvencijama koje Intel kontrolira i da odvojeno može pojačati samo jednu ili sve jezgre, ovisno o potrebi i termalnim i naponskim mogućnostima. Postavlja se pitanje je li novi Coffee Lakeov i3 dovoljan za pokretanje svih naslova kao što je nekada bio i5, gdje se čak i verzija K smatrala bačenim novcem zbog minimalne koristi u odnosu na cijenu otključanog i zaključanog procesora, kao i potrebnog Z čipseta da bi ga se brzinu moglo kontrolirati. Sada i3 ima četiri jezgre i dostupan je u dvjema varijantama: zaključanoj i otključanoj. Mi smo se odlučili fokusirati na onu zaključanu, zapravo početnu verziju Intelove ponude, i3-8100 četverojezgrenog procesora, i usporediti je u cijeni i performansama s AMD-ovom konkurencijom, kao i sa starijim Intelovim procesorom Kaby Lake i5, kako bismo vidjeli isplati li se za procesor u gaming buildu izdvojiti išta više od 950 kuna.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gaming na Coffe Lake procesorima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.