Usporedni test: Koja mini kućišta izabrati - 3.3 out of 5 based on 4 votes
Usporedni test: Koja mini kućišta izabrati

Usporedni test: Koja mini kućišta izabrati

Sve manje komponente poput M.2 SSD-a omogućuju zanimljive dizajne kojima nije potreban velik prostor, pogotovo kada se izbaci čitač DVD-a

Top komponente u minijaturnim kantama


Razvoj računalnih kućišta s godinama je donio zanimljive novosti kako bi se prilagodio modernom hardveru. Najveće promjene bile su pomicanje napajanja s vrha na dno kućišta, izbacivanje utora za diskete te, u zadnjih par godina, utora za čitače DVD-a kako bi se dobila čista prednja strana. Neki proizvođači još uvijek smatraju da je osam utora za hard diskove koji se ne mogu izvaditi realna potreba kupaca, kao da na tržištu ne postoje diskovi s 12 TB memorije koji više nego zadovoljavaju potrebe velike većine kućnih korisnika. Takvo kućište danas će netko kupiti samo ako kupuje već složeno računalo pa nema izbora. Ili ga nije briga, no to je problem za drugi članak. Inovacije na tržištu dolaze jednom kada se limitira slobodan prostor za manevriranje s komponentama. Gameri, a pogotovo korisnici kojima računalo služi za multimediju, nikada neće iskoristiti sve za što je namijenjena matična ploča klasične ATX veličine, bez obzira na to što marketing o tome misli. Zato vam ovim putem donosimo pogled na pet kućišta koja podržavaju mini-ITX standard veličine matične ploče. Proizvođači imaju težak zadatak spajanja atraktivnog dizajna i osiguravanja dostatnog prostora za uguravanje svih komponenti, ali kućište mora imati dovoljno dobru ventilaciju da se nijedna od njih ne bi pregrijala. Naravno, jednom kada se pojavi izazov, dolaze nam različiti dizajni i uzbudljiva rješenja koja vrijedi analizirati. Na kraju dana i mi smo bili skeptični prema performansama ovih malih zvijeri jednom kada su došla u naš Vidilab. Dobro, zvijeri će tek postati kada ih popunimo optimalnim hardverom, za što nećete morati dugo čekati.

Naravno, kod ovakvih matičnih ploča ljudi koriste argumente da se mogu koristiti samo dvije RAM-kartice i da će ostati bez SLI podrške jer sva mainstream korisnička računala podržavaju samo dual-channel konfiguraciju, što gubite jednom kada dodate treću pločicu. SLI podrška stvar je prošlosti ako pitate Nvidiju — oni podržavaju još samo top ponudu s tom opcijom, a AMD je svoj brend Crossfire doslovno ugasio (još će neko vrijeme podržavati DirectX 11 naslove).





Da mi je samo još centimetar


Nemojte da vas nadnaslov zavara, nećemo pričati o načinu savijanja limova, premda bi i to mogla biti zanimljiva tema. Prođimo prvo kroz popis stvari koje možete očekivati na modernom kućištu. Količina opreme ovisi o cjenovnom rangu, no većina potrebnih dijelova nalazi se u srednjem segmentu. Prva na redu svakako je konstrukcija. Najčešće se koriste čelične ploče potpomognute plastičnim dodacima poput prednje maske i pojedinih internih dijelova. Proizvođači će kućište pokušati napraviti u što manje odvojenih komada kako bi zadržali čvrstoću konstrukcije, ali i smanjili trošak proizvodnje. Svako rezanje znači i da će se dijelovi morati ponovno spajati „pop-nitnama“, što, naravno, narušava izgled. Druga bitna stvar jesu rubovi u kućištima. Rezani metal ostavlja rubove kojima je lako ozlijediti se, a takvi će proizvodi brzo biti zapaženi među kupcima. To su sve sitnice osnovne konstrukcije na koje ne mislimo, no koje dižu cijenu proizvodnje. Još kada u sve upletemo sitne dimenzije ovih kućišta, lako je vidjeti zašto imaju nešto višu cijenu.

Tehnologija 1

Sljedeći su na redu dodaci. Najvažnija stavka, pogotovo kod manjih kućišta, jest hlađenje. Točnije, otvori za zrak, njihova pozicija, veličina i slobodan prostor iznutra koji je predviđen za postavljanje aktivnog hlađenja (također zvanog ventilator). Veći otvori na kućištu automatski znače i slabiju konstrukciju, a komponente unutra nisu lake, pogotovo kada uračunamo neki aftermarket hladnjak za procesor i grafičke kartice, koje sa svojim hladnjacima predstavljaju priličan dodatak ukupnoj masi. Ventilatora ima u velikom broju dimenzija, no performanse se brzo gube njihovim smanjenjem. Točnije, ventilatori moraju raditi na većim brzinama kako bi gurali zadovoljavajuću količinu zraka u kućište ili iz njega. Rezultat je primjetan šum koji se prilikom intenzivnijeg korištenja računala povećava iz potrebe za hlađenjem i koji može imati neugodan učinak, pogotovo ako ne koristite slušalice.

Tehnologija 4

Tu nailazimo na različita rješenja. Dok neki proizvođači povećaju dimenzije kako bi stalo i hlađenje, drugi računaju na sposobnost komponenti da kroz otvore kućišta same vuku svjež zrak za svoje potrebe. Oba načina imaju svoje prednosti i mane te je na kupcu da odabere koji mu pristup više paše. Upravo ovim člankom pokušavamo predočiti ponudu i pomoći pri odabiru.

Tehnologija 9

Naravno, nije sav teret prebačen na proizvođače kućišta. Zato i ostale komponente imaju svoje umanjene verzije koje, unatoč svojoj veličini, pokušavaju zadržati odlične performanse svojih većih suparnika. Velik su problem napajanja, na čije dimenzije treba obratiti veliku pozornost jer će u klasično mid-tower kućište stati gotovo svako. S kućištima namijenjenima ITX matičnim pločama priča je malo drugačija te se neki proizvođači odlučuju na limitiranje dozvoljene veličine, pa čak i premještanje lokacije napajanja produžnim kabelom unutar kućišta. Standardni limit normalne veličine napajanja iznosi 160 centimetara jer napajanje ili neće uopće stati ili će imati konflikt s mogućom dužinom grafičkih kartica koje se mogu smjestiti u kućište. A ako već moramo izabrati, onda biramo grafičku karticu. Nažalost, većina modularnih napajanja ne prolazi ovaj kriterij jer su zbog konektora često dulja od 160 cm, no malo volje pri potrazi sigurno će uroditi plodom jer su modularna napajanja sve češća i u domaćoj ponudi. Druga mogućnost takozvana su SFX napajanja uistinu sitnih dimenzija koja je lako ugurati u gotovo svako kućište i koja su posebno dizajnirana za ultrakompaktne kutije. Problem je što se ne mogu pričvrstiti na mjesta predviđena za veća napajanja, pa ih je jedino moguće „pripasati“. Najveća snaga koju smo našli na našem tržištu iznosi 450 W, no bez problema će pogoniti vašu 1080Ti zajedno s Intelovim i7-7700.

Tehnologija 15 1

Hladnjaci aftermarket procesora približavaju se izgledu klasičnog Intelova izgleda te zrak tjeraju prema matičnoj ploči kako bi zauzimali manju dubinu u kućištu. U neka kockastija kućišta, s druge strane, na testu smo uspjeli nagurati ogroman hladnjak s ventilatorom promjera 140 cm, pa je teško reći da nema ponude za stvarno svaku potrebu kupca. Osim procesora, grafičke kartice također moraju malo smanjiti struk ako žele stati u pojedina kućišta te se zato mogu naći mini 1070 i 1080 koje ne žrtvuju performanse, no mogle bi biti nešto glasnije dok rade stopostotnom snagom. Za SSD disk uvijek se nađe mjesta, a nove matične ploče imaju gotovo garantirane utore za M.2 SSD diskove, tako da, ako kupujete novo računalo, nema potrebe za mučenjem s klasičnim, zastarjelim 2.5“ faktorom SSD diskova. Ostaju nam još kablovi. Napajanje je, naravno, moguće nabaviti u modularnom izdanju, no premium na cijenu od gotovo 100 % teško je opravdati i ono na performanse neće utjecati osim vizualno. Mi smo tu i tamo uspjeli pronaći koji tamni kut za spremanje viška pa nije utjecao ni na estetiku.

 


 

Cougar qbx


Optimalan omjer dimenzija

Cougar nam donosi uistinu sitno kućište kojim su žrtvovali minimum da popune inače neiskorišten prostor. Tako ćete u kućištu naići na produžni kabel za napajanje koji vodi do gornjeg prednjeg dijela koje u većini kućišta zjapi prazno. Podržana je standardna veličina napajanja, no pazite na dužinu za koju se ne preporuča više od 160 cm. Modularna napajanja često su nešto duža zbog konektora na žicama koje u njega spajate, pa postoji velika vjerojatnost da će smetati grafičkoj kartici. Problem se može izbjeći umetanjem kraće grafičke kartice, no mi smo naletjeli na mali problem jer su i mini GTX 1070 i GTX 1080Ti bile preširoke te nisu stale u ovo usko kućište, a 108,0 koja ima usisni ventilator, bez problema stane u njega.

Cougar 1

Bit će vam potreban low-profile hladnjak za procesor jer tako možete uzeti veći ventilator koji će manje bučiti. Naš hladnjak ima tanju verziju, no i klasični ventilator neće nailaziti na probleme. Thermaltakeov cooler koji smo koristili stao je „u milimetar“ te je ventilator doticao gornji pokrov kućišta. Obje su strane kućišta perforirane (imaju probušene rupice) za bolju ventilaciju, no to strane čini dosta savitljivima. Prednja i gornja strana plastične su da bi prikrile metalnu stranu na koju se mogu dodati ventilatori. Dva s gornje strane kućišta, dva s donje, no samo tanke verzije u slučaju da imate grafičku karticu instaliranu, te mali od 80 mm s prednje strane.

Cougar 6

S kablovima je bilo iznenađujuće malo problema tjekom instalacije te smo unatoč velikom napajanju sav višak uspjeli sakriti na stranu. Ima dovoljno otvora da sakrijete većinu žica, no deblje žice glavnog napajanja matične ploče koje prolaze sa zadnje strane kućišta smetat će poklopcu te će biti potrebno malo „nagovaranja“. Performanse su kućišta solidne, grafička je morala potegnuti ventilator da zadrži temperaturu na 80 stupnjeva, što je jednako kao i kod ostalih kućišta. Naravno, ako ne planirate uzeti flagship grafičku karticu, toplinske će performanse biti puno bolje.

Cougar 11

 



HG Osmi


Inovacija na najvišem nivou

HG OSMI proizvod je tvrtke HG-Computers smještenoj u Velikoj Britaniji s proizvodnim pogonom u Njemačkoj. Bave se modernim dizajnom računala, a imamo sreće da je njihov distributer za našu regiju lociran upravo u Zagrebu. Kućište je veoma atraktivnog i jedinstvenog izgleda koji ostavlja dobar dojam ne vrišteći na vas napadnim izgledom i hrpom rasvjete. Vrlo se lako može uklopiti u bilo koju prostoriju te se stapa s okolinom na način koji će ljudima s malo ljubavi prema općem gamerskom dizajnu biti vrlo privlačan. No kako bismo došli do tog izgleda, potrebno ga je prvo složiti i tu rad s njim postaje vrlo nezahvalan. Nažalost, naši hladnjaci nisu stali u ovu mrcinu. Napajanje se nalazi iznad procesora pa je prostor visinski ograničen, a kupnja manjeg hladnjaka niskog profila od našega neće imati velike razlike u performansama od onoga kojeg dobijete uz procesor. Najbolji bi bio oblik AMD-ova Wraith Coolera. Ako ste se odlučili za AMD, onda nemate brige, no za Intel se isplati potražiti nešto malo bolje od njihove originalne ponude ako imate procesor jači od i5 (ne K) verzije.

OSMI 4

Samo kućište dolazi s jednim 140 mm velikim ventilatorom be quiet! Pure Wings 2, čija je kvaliteta i tišina rada već svjetski dokazana. Služi za izbacivanje vrućeg zraka iz samog kućišta te ćete se, u slučaju da ga želite zamijeniti, pošteno namučiti. Vijcima se drži za kućište s unutarnje strane, a baratanje odvijačem dovoljno velikim, a opet kratkim za korištenje unutar kućišta bit će pravi pothvat koji bi vam lako mogao oduzeti dobar dio sata, uključujući stavljanje zamjenskog ventilatora. Zanimljivost je i to da je kućište dizajnirano za be quiet! ventilator, pa budite sigurni da će vaš zamjenski zapravo i stati unutar kućišta.

Kada pričamo o napajanju, samo SFX napajanja dolaze u obzir, bila ona modularna ili ne. Za višak kablova bilo je dovoljno mjesta, tako da vam oni neće stvarati probleme. Mi smo stavili napajanje od 450 W, koje bez problema pokreće sustav s i7-7700 procesorom, GTX 1070 grafičkom karticom te ostalim manje naponski zahtjevnim dijelovima. Naravno, prije nego ga pričvrstite, spojite sve konektore s matičnom pločom (prije nego je pričvrstite za kućište) jer u suprotnom nećete imati mjesta ni da konektor „škljocne“ na svoju poziciju koliko je prostor maksimalno optimiziran. Kad ste već kod spajanja žice, preporučamo spajanje i gumba za paljenje koji ćete sami morati prišarafiti za kućište i spojiti na matičnu ploču. Kablove za SSD najbolje je sada pospajati jer će kasnije biti prava borba sve staviti na svoje mjesto.

OSMI 10

Matična i napajanje spojeni su, SSD visi sa svog mjesta iznad matične ploče te je sada vrijeme za spajanje grafičke kartice. Ako ste uživali u slaganju do sada, ovo će vam biti pravo zadovoljstvo. Naime, Gygabyteova 1070 najbolje je što se kod nas trenutno može dobiti bez previše muke i potvrđena je da stane u naše kućište (uz malo nagovaranja, naravno). Za stavljanje u kućište morat ćete skinuti metalni kraj s grafičke kartice gdje se nalaze HDMI, DVI i ostali utori te za manje natezanje treba skinuti donji desni vijak s kućišta kako bi jedna unutarnja strana olabavila. Uz malo nagovaranja grafička kartica ulazi i možete joj slobodno vratiti metalni pokrov za kompletniju završnu sliku. Vraćanje kutnog vijka pružati će vam neusporedivo zadovoljstvo, pogotovo ako nemate tanak odvijač, no takav je život. Ostaje vam još malo srediti kablove i pričvrstiti masku kućišta, a nakon toga spremni ste za gejmanje.

 


NZXT Manta

 

Dizajn ne štedi prostor

NZXT kućišta kod nas počinju s cijenom od 600 kuna i od tamo rastu do popriličnih cifri. No u svijetu su prepoznati po svojoj kvaliteti te opravdavaju cijenu svojih proizvoda. Kućištem Manta više su se fokusirali na dizajn i vanjski izgled nego štednju prostora. S druge strane, kućište je atraktivno ako ste ljubitelj jajastih oblika, a zahvaljujući tom obliku, u njih stanu hladnjaci procesora s ventilatorima promjera 140 mm, pa vam kompatibilnost s te strane neće predstavljati problem. Manta se s unutarnje strane drži klasičnog mid-tower rasporeda kućišta te napajanje ima svoj pokrov kako bi se sakrio nered od žica koje iz njega vire, bonus za naše napajanje koje nije modularno i ima standardnu veličinu. Stavljanje matične nije problem, ali vodite brigu oko žica od napajanja koje idu u matičnu ploču.

NZXT 3

Rupa u kućištu dovoljno je velika, no nagnuta je pod kutom te ostavlja vrlo malo manevarskog prostora za smještanje matične ploče pored sebe. SSD disk s druge strane izbočine lako je postaviti i ima dobro skrivene žice. Ventilatori? Nema problema! U kućištu ćete ih već dobiti tri: dva usisna sprijeda i jedan koji izbacuje ugrijani zrak straga, dajući kompletnom kućištu pozitivan pritisak zraka, što je još jedan plus jer se prašina neće uvlačiti kroz razne otvore na kućištu. Plus, straga dobivate kontroler za još ventilatora jer ih kućište podržava još na gornjoj strani, ovisno o vašoj potrebi. Jedno je sigurno: ovo je kućište spremno i za tretman zvan vodeno hlađenje.

NZXT 14

Kada pričamo o performansama samog hlađenja, za procesor se ne morate brinuti. No grafička je kartica druga priča jer ima malo prostora za vući svjež zrak kojim bi se hladila. Grafička kartica radi na 80 stupnjeva, što nije velik problem jer im je maksimalna temperatura oko 85 stupnjeva nakon koje tek smanjuju svoj boost clock, no nama tijekom igre megaherci nisu padali.

NZXT 21

Radi se o veoma atraktivnom kućištu, što se još može istaknuti zahvaljujući prozoru u unutrašnjosti, no također je među najvećima na našem testu.

 


Phanteks Enthoo Evolv

 

Mini-me koji nije tako mini

Phanteksovo kućište Evolv sve je samo ne maleno, no prima samo ITX matične ploče pa nas je zanimalo kakve to prednosti daje nad kompaktnijim rođacima. Poput nedavne verzije Enthoo Luxe koju smo recenzirali, i ovaj kompaktniji dizajn zadržava ogroman 200-milimetarski ventilator sprijeda za usis svježeg zraka. Otvora za dodatne ventilatore ima, no morat ćete ih odvojeno kupiti. Prostor u ovom kućištu definitivno neće biti problem, lako je usmjeriti sve kablove izvan vidnog polja. Procesor se može hladiti ogromnim hladnjacima bez problema, a sve dimenzije grafičkih kartica stanu u kućište. Jedinstveni metalni pokrov praktično prikrije kablove koji napajaju duže grafičke kartice, a na njega možete staviti SSD ili HDD diskove kao i pumpu s rezervoarom u slučaju da slažete vodeno hlađenje.

Untitled HDR2

Kućište podržava i radijatore s najviše tri ventilatora na gornjoj strani, zajedno s praktičnim sustavom za montiranje koji se vadi poput ladice. Minus je što nedostaje barem jedan ventilator za povlačenje toplog zraka iz kućišta, zbog čega grafička i procesor mogu dobro zagrijati taj dio lima. Preporučamo barem jedan ventilator sa zadnje strane za optimizaciju protoka zraka. Kao u ostalim kućištima koja zadržavaju izgled svojih većih verzija, maska od napajanja ne pušta grafičkoj kartici velike količine zraka te se ona nakon nekog vremena ugrije na 80 stupnjeva, no performanse ostaju nepromijenjene.

Evolv 4

Ubrzavanje prednjeg 200-milimetarskog ventilatora na maksimalnu brzinu od oko 800 okretaja u minuti (s početnih 300) ne povećava buku, ali ni ne pomaže performansama hlađenja grafičke kartice, kojoj ponajviše smeta štit od napajanja. Povećavanje brzine ventilatora na grafičkoj također ne urađa plodom, osim kod naše GTX 1080 s usisnim ventilatorom, koja grafičku spusti i do 67 stupnjeva zahvaljujući izbacivanju zraka iz kućišta, no za takav rad preporučamo slušalice jer zvuk ventilatora postaje očit. Kućište je samo po sebi spremno za AIO vodeno hlađenje koje bi riješilo probleme grafičke kartice uz gotovo nečujnu buku, ali i dalo dodatan razlog staklenoj strani kućišta.

Evolv 1

 


Silverstone Milo ML08

 

Klasičan look za modernu eru

Silverstone se ovim kućištem htio približiti izgledu konzola poput Playstationa ili Xboxa. Cilj je osim dimenzija bila i portabilnost, pa je ovo kućište moguće dobiti i s ručkom. Od svih testiranih, ovo se kućište najviše odmiče klasičnom dizajnu te za spajanje grafičke kartice koristi ekstenziju sa zavojem od 90 stupnjeva za bolje pozicioniranje, što je primjer koji bi mogle slijediti i druge firme pri dizajnu kompaktnih kućišta. Prostor je fizički odvojen te s jedne strane montiramo matičnu ploču s napajanjem i SSD diskom, dok je drugi prostor rezerviran isključivo za grafičku karticu.

 Milo 3

U slučaju ugradnje napajanja prije spajanja kompletne matične ploče na sve potrebne konektore, imat ćete vrlo limitiran prostor za spajanje. Prostora za spremanje viška kablova ima dovoljno i završni rezultat izgledat će prilično uredno. Spajanje grafičke kartice proces je spajanja produžetka s kutom od 90 stupnjeva, pričvršćivanja za stranicu te umetanja produžetka s druge strane. Zatim se na taj izlaz može spojiti grafička kartica koja će imati vlastiti odvojeni ventilacijski prostor za hlađenje. Naš niski hladnjak od Thermaltakea, nažalost, nije stao u ovo kućište. Točnije, ventilator je unatoč slim dizajnu bio previsok, tako da će vam pri kupnji aftermarket hladnjaka za procesor biti vrlo bitno izračunati dimenzije hladnjaka u slučaju da ne želite imati onaj koji vam Intel šalje s procesorom. Limit na visinu je 58 mm i tu informaciju svakako imajte na umu.

Tehnologija 1
Pa, prijeđimo na performanse. Ovo kućište nema aktivno hlađenje, već su na njemu rupe veće nego obično kako bi zrak lakše cirkulirao. Kućište je dizajnirano tako da se od komponenti očekuje da same vuku zrak izvana za svoje hlađenje. Sustav funkcionira, no nemojte očekivati tih način rada i niske temperature ako ga opteretite. Napajanje nema direktan put iz kućišta za izbacivanje toplog zraka pa će taj dio uvijek biti dosta vruć na dodir, pogotovo kada i procesor zakuha. Druga je stvar grafička kartica, 1080Ti i Mini 1070. Unatoč velikodušnim izrezima za zrak, grije se na 85 °C jer već ugrijani zrak nema kamo otići pa zagrijava kućište i ostaje u prostoru za grafičku karticu.

 Milo 11

GTX 1080 s usisnim ventilatorom u ovom kućištu briljira jer izbacuje vrući zrak van, a svježi lako dopire do ventilatora, držeći ovu karticu ispod 80 °C. A ako ventilator malo pojačate, naprimjer, na 80 %, ta vrijednost pada i do 65 °C.

 


 

Usporedni Test

 

Otvorite sliku u novoj kartici za povećanje tablice.

usporedni test 2

(Stranica 1 od 8)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 8)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test: Koja mini kućišta izabrati - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.