Ultimativna konfiguracija - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Ultimativna konfiguracija

Ultimativna konfiguracija

Dvoglavo grafičko čudovište na Ryzenu 7

 

U atraktivno ThermalTake kućište složili smo brutalne komponente na čelu s dvije GTX 1080 Ti i AMD Ryzen 7 1800X procesorom. Kako ne bi sve ostalo na našoj zabavi i benchmarkiranju u Vidilabu, konfiguraciju smo ponudili na testiranje stručnjacima u nekoliko inovativnih hrvatskih tehnoloških tvrtki da vidimo kako se snalazi u zahtjevnim i neobičnim zadacima poput skidanja golemih količina podataka sa satelita.

Da li je za predmet želja dovoljno samo pokupiti najjače komponente s tržišta ili je za ultimativno računalo ipak potrebno nešto više? Za ovu temu smo se potrudili otići u oba smjera. Prvo smo odabrali uređaje koji su trenutačno najjači i imaju najviše smisla u smislu nove tehnologije. Tako je pred sad već vremešnim Intelovim Broadwell-E procesorom ili novim zbog problema s pregrijavanjem Kaby Lake i7 7700k prednost dobio AMD Ryzen 7 1800X koji donosi disruptivni element na tržište. Ovaj je model protresao i iz dubokog sna probudio Intel koji je naglo počeo najavljivati puno ambicioznije nove serije procesora. Ryzen 7 je odabran i zbog sjajnih višedretvenih performansi, a kako smo dio testa odlučili provesti u IT tvrtkama s vrlo specifičnim potrebama, bila je to idealna prilika da AMD-ovu perjanicu povedemo iz svijeta sintetičkih benchmark rezultata u stvarne scenarije.
S druge strane spektra nalaze se grafičke kartice, na tronu konzumerskih snova sjedi Nvidia GTX 1080 Ti, korisnike odbija svojom visokom cijenom, ali performansama izuva iz cipela. Kako bi doista imali ultimativno računalo, u naše fora konceptualno Thermaltake kućište ugurali smo dvije 1080Ti u SLI konfiguraciji. Nije ni ostatak komponenti loš, ali ovo su naglasci, možda da još prije nastavka teme spomenemo ultrabrzi Samsungov m.2 SATA SSD od terabajta i 32 GB radne memorije. Sve ovo nije jeftino, ali novac u ovom slučaju nismo uzeli kao ograničavajući faktor, jer u ljetne snove rado smo uplovili na valu velike computing snage naše Ultimativne konfiguracije.

SLAGANJE KONFIGURACIJE TEME 1

Iz naših ludih geekovskih snova izronila je brutalna konfiguracija pogonjena dvjema GTX 1080 Ti karticama i Ryzen 7 procom.


Vidilab PC Build - Dvije Ti za 4K

Vidilab ultimativna konfiguracija

Komponente :

AMD Ryzen 7 1800X 4669 kn, AMD
Asus Crosshair VI hero 2529 kn, AMD
Kingston HyperX Predator DDR4 3000 MHz 4x 8 GB 2999kn, Mikronis
Samsung Evo 960 M.2 SSD 1 TB 4759 kn, Mikronis
ASUS Turbo GeForce GTX 1080 Ti 6037 kn, MSAN, Mikronis
AORUS GeForce GTX 1080 Ti 6276 kn, Aquisitum Magnum
Corsair HX850i 850 W 80+ Platinum 1699 kn, Mikronis
Noctua NH-D15 759 kn, Futura-IT
Thermaltake Core P3 1299 kn, Mikronis

Ukupno: ~ 31.000 kn

 

Jednog dana vam je dosadila stara konfiguracija koja kašljuca na Dishonored 2 ili novom Warhammeru Dawn of War III. Montirate video i affter efects se vuku ko kilava baba s placa. Ili jednostavno želite složiti brutalnu novu konfiguraciju kao što smo se mi htjeli poigrati s najnovijim i najjačim komponentama. 

Rješenje je zapravo jako jednostavno, uputite se u trgovine i složite sljedeću konfiguraciju. Naravno, pod uvjetom da za cijenu ne pitate ovo je nešto najbolje što na našem tržištu možete nabaviti. Ako ste ipak jedan od onih s ograničenim budžeta imamo nešto za vas u nastavku ovog broja.
Odabir komponenti se ne bazira na tome da samo uzmemo ono što je najskuplje i vodimo se onom poznatom koliko para toliko muzike. Za neke komponente je dodatan iznos koji se mora platiti u odnosu na onu nešto malo slabiju komponentu zaista neopravdan i zbog toga su određene komponente dobile prednost ispred onih najskupljih u segmentu. Primjer takvog odabira je to što imamo samo dvije grafičke kartice u SLI konfiguraciji dok smo mogli ići i na 4, ali performanse za takve multi-GPU varijante znaju biti problematične. Odlučili smo se za Ryzen 7 koji je uzdrmao tržište procesora i unatoč problema s kompatibilnosti memorije donosi vrhunske sirove performanse. Novi osmojezgreni i 16 dretveni AMD uz multithread performanse ima dovoljno snage za naše dvoglavo grafičko čudovište, a pogotovo je zanimljivo bilo vidjeti kako se snalazi u specifičnim profesionalnim zadacima u hrvatskim IT tvrtkama. Mi smo se u Vidilabu naravno bavili klasičnijom baterijom testova. Igrali smo Call of Duty: Infinite Warfare, Deux Ex: Mankind Divided, Prey i Warhammer 40,000: Dawn of War III, a odvezli smo i par krugova u novoj F1 igri. Odvrtjeli smo i cijelu silu sintetičkih testova koji su potvrdili da se radi o vrlo snažnoj konfiguraciji za koju VR, 4K, multimonitor setup i ostali scenariji nisu problematični. Odlična je i za radne zadatke, ali o tome nešto više kasnije u našoj turneji po tvrtkama.


Seciranje komponenti

 

Matična ploča

Asus Crosshair VI hero

Odabrali smo ploču koja nam je već dobro poznata. ASUS CROSSHAIR VI HERO predstavlja kvalitetan izbor među konkurentskim pločama od MSI-ja, ASRocka i Gigabytea. Ploča još uvijek pati od nekih problema koje uzrokuje to što je Ryzen i sam X370 chipset relativno mlad sustav i time još dobar dio bugova nije uklonjen. Nadamo se da će jednog dana biti moguće potencijalnih 3000 MHz koje obećava odabrani RAM na ovoj ploči. Za sada se moramo zadovoljiti sa samo 2732MHz. Ploča se odlikuje RGB osvjetljenjem, ali može se reći da i bez šarenih svjetala izgleda jako dobro. Dodatne tipke za Reset i BIOS, preklopka za Slow mode jako su korisne ako se pokušava postići optimalni overclock.

Asus Crosshair VI Hero opt


RAM

Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz

Količina od 32 GB će biti sigurno dovoljno za sve namjene koje vam padnu napamet. Na testu se primijeti da je i 16GB dovoljno za vrhunske performanse. Zbog nedostupnosti posebne G.Skill Flare X memorije odabrali smo Predator DDR4 model od Kingstona. Unatoč tome što nismo postigli 3000 Mhz čak i pri 2400 MHz možemo predočiti izvrsne performanse. Ovo je i Ahilova peta naše konfiguracije, ako će se tražiti izgovor zašto se ipak prebaciti na Intel, ovdje leži najvalidniji razlog.

Kingston Predator DDR4 opt


Procesor

AMD Ryzen 7 1800X

Godinama je Intel samostalno vladao high-end desktop tržištem po pitanju procesora. Za i7 obitelj procesora AMD nije imao odgovora. Ryzen 7 procesori baš u tom segmentu pomiču granice do sada dostupnog i s čak 16 dretvi postavljaju Intel u dugo neviđenu situaciju. Čeka se Intelov odgovor na novo otkrivenu snagu AMD procesora (predstavljena i9 linija). Dok čekamo Intelovu kontru, za našu konfiguraciju odabrali smo vrhunac AMD-ove trenutne linije procesora: Ryzen 7 1800X. Ova brutalna konfiguracija namijenjena je gamingu u 4K rezoluciji i želimo ubrzati sve aplikacije koje se koriste maksimalnim brojem dostupnih jezgri. Tako da zasigurno s ovim procesorom nismo pogriješili. Također, tijekom testiranja ovaj procesor u našem slučaju sam povećava takt sve do 3,92 GHz. Što pokazuje dobar rad XFR tehnologije.

AMD Ryzen 7 1800x fmt

 

 

Kućište

Thermaltake Core P3

Kada kupite ovakve komponente što želite s njima osim koristiti, pa naravno gledati kako lijepo izgledaju dok daju sve od sebe. Thermaltake Core P3 otvoreno kućište, koje se između ostalog može koristiti kao testbed, odlikuje se zanimljivim dizajnom. Dovoljno je pogledati slike i sami odlučite je li ovo stvar i za vas. Možda ste jedan od onih koji zatvori „kantu“, postavi na pod i do kvara ili nadogradnje ne otvara istu, onda bi vam preporučili da pogledate nešto drugo. Jedino što je primijećeno pri testiranju kada se montiraju ostale komponente je da se stražnja strana kućišta prilično savija što je zapravo čudno za kućište teže od 10 kg.

slaganje 10 fmt


Hladnjak

Noctua NH-D15

Prikazani hladnjak je još uvijek u nedostatku ostalih hladnjaka s podrškom za AM4 procesore najbolja opcija. Preporučili bismo vodeno hlađenje, ali morat ćemo još neko vrijeme čekati. Također, instalirani Noctua hladnjak je zbog svojih dimenzija taman stao u dimenzije kućišta. Unatoč problemima, procesor je postigao odlične rezultate. Montiran je i drugi ventilator, ali zapravo je potencijal hlađenja ostao nepromijenjen. Tok zraka nije znatno promijenjen pri toj promjeni pa je logično da su petrformanse ostale gotovo jednake. Kako smo se odlučili za mnoštvo svjetlećih komponenti nadamo se da će se na tržištu pojaviti više hladnjaka kvalitete koju pokazuje Noctua NH-D15, ali da pri tome pokazuju RGB sjaj.

Noctua NH D15 AM4 opt


SSD

Samsung NVMe 960 EVO

Netko bi nam sada rekao: pa 1 TB vam nije dosta! U vremenima kada igre prelaze 60 GB, ali i cloud pohrana predstavlja svakodnevicu, SSD NVMe M.2 s performansama koje pokazuje ovaj Samsungov model daje ono što smo od njega tražili. Rastura SATA SSD-ove kao što smo i očekivali. Ovaj SSD u sebi sadrži novi Polaris kontroler iz nešto boljeg ali i dosta skupljeg PRO modela. Često najbitnije Random Read/Write 380.000 odnosno 360.000 IOPS-a daju samo naslutiti moć koju posjeduje ova memorija u malom formatu.

Samsung 960 EVO M opt


Napajanje

Corsair HX850i 850W 80+ Platinum

Platinum 80 Plus certifikat dovoljno govori o našem izvoru istosmjernog napajanja za sve komponente. Potpuna modularnost se kao uvijek pokazala korisnom pri provođenju kabela kroz stražnju stranu kućišta. 850 W za dvije high-end grafičke kartice nekoć nije bilo dovoljno, ali u doba gdje se svaki kWh štedi pokazalo nam se potpuno dovoljnim iznosom snage.

slaganje 13 opt

 

Grafika

nVidia GTX 1080 Ti

Nešto oslabljena jezgra Nvidia Pascal arhitekture uz 11 GB GDDR5X memorije predstavlja srce GeForce 1080 Ti kartice. Odlučili smo se složiti stroj koji maksimalno koristi sve zastupljenije 4K monitore. Danas je standard za takve monitore 60Hz pri 4K rezoluciji, a monitori s višim brojem osvježavanja u sekundi su zaista rijetki. Kao što je u testovima priloženo ostvaren je cilj u potpunosti. Zato su nam trebale čak dvije 1080 Ti grafičke kartice. Odabrali smo ASUS Turbo varijantu i nešto ekstravagantniju Gigabyte AORUS karticu. Prednost su dobile nad najnovijim Titan Xp modelima iz razloga što 30% viša cijena Titanice u našim očima nikako nije opravdana u slučaju da slažete desktop računalo, a i prilično je nedostupna na našem skromnom tržištu. Razlika u performansama između jedne i SLI konfiguracija se vidi u sintetičkim benchmarcima i u Deux Ex Mankind Divide, ali ostatak igara pokazuje vrlo malu razliku i ne trebate li gomilu CUDA jezgri više i za 4K gaming u većini igara bit će dovoljna jedna kartica.

 slaganje 11 fmt

slaganje 12 fmt

 


Pila, ne samo za entuzijaste

Kada složite ovakvu „pilu“ očekujete da kroz testove pokaže svoju kvalitetu. Prikazano u tablici sasvim je dovoljno da se kaže kako smo složili brutalan stroj. Na sljedećim stranicama provjerite kako se Vidilab konfiguracija nosila sa profesionalnim softverom u hrvatskim tehnološkim tvrtkama, a vrlo zanimljivi rezultati podebljat će argumente o moćnom stroju i to ne samo za entuzijaste.
Osim toga, nadamo se da smo na fotografijama dočarali impresivnu pojavu ove konfiguracije. Ako složite ovako nešto, i to u ovako prostrano kućište, garantiramo da će biti pravi mamac za poglede. Jače od ovog mogli smo ići s više GTX-ica ili s novim Titan karticama. Intel nudi Core i7 7700k koji za svoju cijenu pruža odlične performanse, ali slabije u zahtjevnim CPU aplikacijama i prilično kanibalizira čak i svoje skuplje šesterojezgrene i osmerojezgrene modele koje nismo uzeli u obzir, jer se radi o starijim arhitekturama. Još jednom napomenimo kako ovo definitivno nije izbor, ali ni konfiguracija, iz cjenovnog razreda za svakoga. Zato, ako želite postati vlasnikom konfiguracije kojoj je na prvom mjestu cijena, uputite se do konfiguracije mjeseca i pogledajte što smo vam tamo ponudili.

Damjan igra opt

Zašto ne i razonoda: Uz testnu bateriju igara, Demijan je našao vremena isprobati omiljenu Formulu 1 na ovako brutalnom hardveru

 

Izgled i performanse, pazili smo na sve pa smo u (nama) atraktivno kućište utrpali sve ono što je cutting edge i najsmislenije od novih najjačih tehnologija u cilju dobivanja ultimativne konfiguracije za više namjena

slaganje 2 opt

1. Ugradili smo moćnu AORUS GTX 1080ti karticu koja je mahom sakrila m.2 SSD i zasjenila dosta manju ASUS Turbo karticu

 

slaganje 3 opt
2. Dodavanje dodatnog ventilatora jednostavno je samo ako prvi ventilator ispravno pozicionirate prije ugradnje hladnjaka

 

123788

3. Nakon ugradnje specijalnih dijelova za postavljanje na AM4 ploče potrebno je samo pozicionirati i pričvrstiti veliki hladnjak

 

slaganje 6 opt
4. Kod ugradnje RAM-a bitno je ravnomjerno, ali ne prejako stisnuti krajeve ‘keksa’; iako se može i drugačije, ova metoda se čini najsigurnijom

 

slaganje 7 opt
5. Morali smo se jako približiti kako bi vidjeli m.2 SSD, a još više kako bi uočili vijak za osiguravanje

 

slaganje 8 opt
6. Moćni Ryzen CPU nakon spuštanja kukice i prvog kontakta s hladnjakom, termalna pasta pokazuje kako hladnjak trebamo još stegnuti

 

slaganje 9 opt
7. Velika Crosshair VI matična više ne izgleda tako veliko kada se pozicionira i položi u prostrano kućište

 

slaganje 10 fmt1
8. Ovako izgleda kućište nakon slaganja. Prvo smo morali složiti samo kućište i to je bio zabavan, ali zapravo kompliciraniji zadatak nego postavljanje ostalih komponenti u njega

 

slaganje opt
9. Bitno je uočiti kako ovaj jedan vijak osigurava cijelo napajanje od rotacije pri postavljanju kućišta u uspravan položaj

 

 

 
 

Ryzen 1 kartica

Ryzen 2 kartice

Cinebench 15

OpenGL

112,11

109,49

Multithreaded

1610

1611

Singlethreaded

158

160

MP ratio

10,16

10,08

3D Mark Time Spy

Graphics Score

9726

17316

Graphics test 1

62,46 FPS

111,20 FPS

Graphics test 2

56,51 FPS

100,59 FPS

CPU score

7901

7743

CPU test

26,54 FPS

26,01 FPS

Bodovi

9400

14607

AIDA64 RAM Latency

Read

35967

35896

Write

34842

34771

Copy

35280

34472

Latency

92,5 ns

94,0 ns

PCMark

PCMark 8 Home (non-OpenCL)

3937

4218

PCMark 8 Creative (non-OpenCL)

5457

5669

Octane 2.0

Google Octane 2.0 on Chrome 36

36431

36316

wPrime

wPrime 1024 - 4 / 16 jezgri AMD

*

363,318 / 103,422

wPrime 32 4 - 4 jezgre

*

11,569

Rendering

Adobe CS6 Encoding & Multimedia

*

58:20 min

Igre

Unigine Valley 1.0 - FPS / Score

43,8 / 1832

73,6 / 3080

Unigine Heaven 4.0 - FPS / Score

43,6 / 1098

76,7 / 1932

Warhammer AVG/MIN/MAX

72,000 / 72 / 72

74,902 / 68 / 98

Prey AVG/MIN/MAX

65,8 / 63 / 71

68,0 / 67 / 69

Deus Ex AVG/MIN/MAX

8,9 / 6,2 / 12,5

15,5 / 7,7 / 24,5

COD AVG/MIN/MAX

94,704 / 81 / 115

95,840 / 78 / 124

* nije testirano s jednom karticom

 

 

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ultimativna konfiguracija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.