Gordan Petković Višestruki prvak Hrvatske u triatlonu i duatlonu, aktualni prvak Hrvatske u duatlonu, član triatlonskog kluba Zrinski

Garmin pametni satovi - Vivoactive & Fenix 3

Zlatni satovi za rekreativce i profesionalce

Zajedno s aktualnim hrvatskim duatlonskim prvakom Gordanom Petkovićem, isprobali smo Vivoactive, novu seriju Garminovih satova za rekreativce te Fenix 3, apsolutnu zvijer za profesionalne sportaše

Vivoactive i Fenix 3 satove samostalno smo koristili tjedan dana u rekreativne svrhe, a provozali smo ih na biciklu zajedno s višestrukim hrvatskim prvakom u duatlonu i triatlonu, Gordanom Petkovićem, kojem su Garminovi gadgeti (Edge, Forerunner) nužna svakodnevica. Mi smo nosili Vivoactive, a on se zabavljao s Fenixom 3.

 

Viva La Vivo

Vivoactive pametni sat logični je nastavak Garminovih uređaja s prefiksom Vivo (Vivofit, Vivofit 2, Vivosmart). Ovaj tip uređaja namijenjen je rekreativcima, a u prethodnim iteracijama dolazio je u obliku pametnih narukvica. S obzirom na sve veću medijsku pozornost koju uživaju pametni satovi, a koja je kulminirala nedavnim detaljnijim predstavljanjem Apple Watcha, Garmin je očito ustvrdio da se, prije ili kasnije, mora ubaciti na tržište atraktivnih pametnih satova za rekreativce. Vivoactive donosi niz poboljšanja u odnosu na druge Vivo uređaje. Podsjećamo, Vivofit narukvice krase klasične mogućnosti poput praćenja koraka, otkucaja srca, zadanih ciljeva i kvalitete sna. Vivosmart uz sve navedeno ima dodirni ekran putem kojeg možete kontrolirati glazbu, VIRB kameru i gledati obavijesti s Bluetoothom uparenog uređaja. Također, podržava vibraciju i mogućnost pronalaska spojenog pametnog mobitela. A Vivoactive?

014

Gordanov bicikl Dolazi opremljen s Garminovim Edgeom, a uz to još ima 2 Forerunner sata za trčanje

 

Osim osjetno većeg dodirnog ekrana i sofisticiranijeg softvera, Vivoactive se može pohvaliti s ugrađenim GPS i GLONASS prijamnikom, podrškom za senzor brzine i kadence na biciklu te posebnim mjeračima aktivnosti za trčanje, bicikliranje, plivanje i golf. U principu, Vivofit i Vivosmart narukvice osmišljene su za najbazičniju moguću upotrebu dok je Vivoactive namijenjen naprednijim i aktivnijim korisnicima. I svima onima koji žele biti “viđeni” u teretani, naravno.
Garmin je pametno procijenio stvarne mogućnosti pametnog sata pa se prvenstveno orijentirao na obavijesti i fitness aktivnosti, a zanemario nepotrebnu reprodukciju videa i surfanje internetom. Obavijesti poput novih mailova, događaja u kalendaru, vremenske prognoze te upravljanja glazbom i VIRB kamerom možete pronaći swipeajući na lijevo od glavnog ekrana, a fitness aktivnostima pristupate klikom na desni gumb uređaja. Lijevi gumb uređaja osvjetljava prikaz (no ovdje ne očekujte ništa posebno, svjetlina je prilično slaba), a pri dnu sata smještene su i dvije kapacitivne tipke za povratak na prethodni ekran te otvaranje više opcija unutar pojedine aplikacije.

Mogućnosti koje Vivoactive pruža u segmentu fitnessa sasvim sigurno su pri samom vrhu u ovoj kategoriji uređaja. Svaka fitness aktivnost sadrži popriličan broj indikatora (vrijeme vježbe, prijeđena udaljenost, tempo, puls, brzina, itd.) koje ćete svako malo pogledavati ne biste li popravili svoje najbolje vrijeme ili trenutačne performanse. Baterija uređaja s uključenim GPS-om i Bluetoothom traje dan i pol, a od 0 do 100% se napuni za dva sata i dvije minute.

6

Ima sve Garmin se pobrinuo da budući korisnici Fenixa 3 budu potpuno opremljeni na treninzima i natjecanjima. Uz sat dolaze HRM remen za mjerenje pulsa i dva različita utikača. Vrlo korisno za sportaše koji stalno putuju na natjecanja diljem svijeta

 

Pametan sinkronizira

Podatke o vježbi možete spremiti i sinkronizirati s Garmin Connect (za mobitele) ili Garmin Express (računala) programima. Pomoću istih programa, možete skinuti aplikacije s Connect IQ trgovine, kojih za sad nema baš puno, no to općenito vrijedi za tržište pametnih satova. Bili bismo pozitivno iznenađeni da među njima uskoro nađemo konkurentske Endomondo i Strava aplikacije. Direktno uspoređujući rezultate s našeg pametnog mobitela s Endomondoom (Nokia Lumia 630) i Garminovih pametnih satova, došli smo do zaključka da prevelike razlike u mjerenju udaljenosti i brzine nema. Rezultati su jedino odudarali u kategoriji broja izgubljenih kalorija - s Vivoactiveom smo prosječno “gubili” do stotinjak kalorija više (jednosatna vožnja biciklom). Možda zato što je Vivoactive mjerio elevation gain? Bilo kako bilo, treba napomenuti da točnost podataka Endomondoa i sličnih aplikacija uvelike ovisi i o samom hardveru kojeg koristite.

4

Garmin Connect aplikacija Želi konkurirati popularnim Endomondo i Strava aplikacijama. Mobilna aplikacija radi dobro, no prikaz zna štekati u desktop okruženju

 

Pravi pametni sat za sportaše

I dok Vivoactive svoje mjesto pod suncem nastoji pronaći uz konkurente poput Applea i Samsunga, Fenix 3 se ne pretvara da je išta više od pametnog sata za sportaše. Nema dodirni ekran, korisničko sučelje se ne oslanja na vizuale (male ikone) i ne možete igrati zmijicu na njemu. I kao takav se jako svidio Gordanu Petkoviću.

“Zaista ne mogu naći manu ovom satu. Zapravo, jedina mana koja bi mu se mogla uputiti jest da će rijetko koja osoba u potpunosti iskoristiti sve funkcije tog sata”, rekao je trofejni član triatlonskog kluba Zrinski nakon kratkog korištenja Fenixa 3.

Naime, Garmin je poznat po svojim serijama pametnih uređaja za sportaše, ali oni su uglavnom usko specijalizirani za određeni sport. Primjerice, Forerunner serija namijenjena je trkačima, a Edge biciklistima. Fenix 3 je serija satova koja “ima sve”. Točnije, može pratiti skijaško trčanje, obično skijanje, penjanje, planinarenje, terensko trčanje, obično i trčanje u zatvorenom prostoru, biciklizam, vožnju na sobnom biciklu, plivanje u bazenu i na otvorenim vodama te triatlon. Usto, možete stvoriti vlastitu kategoriju do ukupno pet disciplina. Uistinu, ovaj sat se može smatrati švicarski nožićem za svestrane sportaše.

3

Vivoactive Dat će vam nekoliko korisnih parametara za mjerenje aktivnosti koje možete pogledati bilo kad, bez stajanja i vađenja gadgeta iz džepa, kao što je do sad bio slučaj

 

Gledajući kvalitetu izrade i dizajn sata, Petković je komentirao kako Fenix 3 izgleda dovoljno dobro za vježbanje i casual upotrebu, a posebno su mu se svidjeli tvrdi gumbovi za navigaciju postavkama. Nama je to u našoj svakodnevnoj upotrebi pomalo smetalo jer tipke zahtijevaju jači pritisak, a navigacija sučeljem nije toliko jednostavna kao na Vivoactiveu, no pravi sportaši radije će odabrati i takvo iskustvo nasuprot povremeno neresponzivnih dodirnih ekrana, uvjeravao nas je višestruki prvak Hrvatske u duatlonu i triatlonu. Osim GPS-a, sat ima i kompas te mogućnost TracBacka - navigacije do mjesta s kojeg ste počeli svoju avanturu. Petković smatra da ta funkcija nije toliko potrebna onima koji isključivo treniraju na domaćem terenu, no da bi mogla biti vrlo korisna sportašima koji se natječu u inozemstvu. Ultramaratoncima bi se posebno mogla svidjeti baterija sata koja deklarativno drži 50 sati s upaljenim GPS-om te ima mogućnost spajanja power banka. S upaljenim GPS-om i Bluetoothom nama je nakon četiri dana vježbanja baterija pala za 55%, što znači da bi mogla potrajati i do tjedan dana.

5

Fenix 3 Dolazi s hrpom korisnih senzora poput kompasa


Fenix 3, normalno, ima ekran za obavijesti o mailovima, nadolazećim događajima, vremenskoj prognozi, upravljanje kamerom, ali i ugrađen termometar, barometar, visinomjer i kompas. Svim tim indikatorima lagano možete pristupiti pomoću tipaka Up i Down koje se nalaze na lijevoj strani sata. Iznad njih je tipka za osvjetljenje, a na suprotnoj strani smještene su tipke za Start (odabir radnje) i Back (povratak na prethodni ekran). Na žalost, zbog problema s Garminovim serverima sat se nije uspio sinkronizirati s mobitelom (ni s Bluetoothom, ni s Wi-Fijem), što bismo uputili Garminu kao ozbiljnu zamjerku. Usto, svaki Garminov pametni sat dolazi s posebnim punjačem. Nema jeftine zamjene u obliku drugog microUSB kabela. Međutim, Petković kaže da to nije toliko bitna stavka/mana u odnosu na njegove prednosti. Petković također misli da su stavke poput pedometra i obavijesti “Krećite se” sasvim nepotrebne za profiće. “Ne bih nikad koristio sat za brojanje koraka”, sa smijehom komentira.

Sudeći prema dojmovima profesionalca, Garmin se ne mora bojati za svoju nišu. S druge strane, američka tvrtka će se morati dobro namučiti da uđe na kompetitivno mainstream tržište pametnih satova. Možda Apple, Samsung i ostali proizvođači pametnih gadgeta ne mogu proizvesti toliko dobar i precizan fitness sat, no ne nedostaje im blještavih atributa za privlačenje pozornosti tržišta i developera.

(Ne)kompatibilnost Garminovih pametnih satova

Prije kupnje uređaja, morate znati s kojim pametnim mobitelima su kompatibilni Garminovi satovi. Od iOS uređaja podržani su iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6 i 6 Plus, iPad Air, 3, 4 i Mini te iPod Touch (peta generacija). Od Android uređaja radit će HTC One M7, LG Flex, Samsung Galaxy Note 2 i 3, S3, S4, S4 Active i S5 te Xperia Z2. I to ukoliko vrte 4.3 ili višu verziju Androida. Uređaji s iOS 7.0 operativnim sustavom, Androidom 4.3 ili Bluetooth 4.0 tehnologijom također bi mogli (s naglaskom na mogli) raditi s Garmin Connect aplikacijom za mobitele. Na žalost, aplikacija nije dostupna za druge mobilne operativne sustave.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin pametni satovi - Vivoactive & Fenix 3 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.