Steam Machine: Windows vs Steam OS

Steam Machine: Windows vs Steam OS

Valve će u studenome i službeno izbaciti svoj lineup Steam Machine igraćih konzola, a mi smo odlučili provjeriti koliko je sposoban najslabiji, “AMD” Steam Machine

Otkako je najavljena, Valveova igraća konzola doživjela je nekoliko ažuriranja i službenih konfiguracija, među kojima je nama za oko zapela ona najslabija, od 450 američkih dolara. Radilo se, naime o Alienwareovom stroju u kojeg Valve generalno polaže najviše nade, obzirom da ulazi u cjenovni rang PlayStation 4 i Xbox One igraćih konzola. Alienware je na podulje vrijeme nudio dvije verzije tog računala, u Intel i AMD varijanti, s time da smo mi odabrali onu s "AMD" komponentama. Probajte, ništa vam ne stoji na putu da i sami doma složite vlastiti Steam Machine, te ga prikačite na svoj ogroman HDTV prijamnik.


Slaganje lokomotive

Glavna ideja oko najslabije Steam konfiguracije jest bila nabavka računalnih komponenti koje će ulaziti u okvir preporučenih komponenti koje se nalaze u samim "mašinama", ali i u cjenovni okvir najjeftinije ovogeneracijske igraće konzole na tržištu, a to je trenutno Sonyjev PlayStation 4.

Na samom startu slaganja ovog računala, veliku cjenovnu prednost u odnosu na tradicionalno gaming računalo jest što ne morate kupovati operativni sustav. Situaciju je donekle popravio izlazak Windowsa 10 koji se mogu besplatno skinuti, a Valveov SteamOS je ionako u potpunosti besplatan i kreiran kako bi podsjećao na korisničko sučelje igraće konzole, te optimiziran za rad s igraćim kontrolerom.
Nakon što imamo osnove, krenimo sa slaganjem.

 Steam machine 19

Komponente Klasični PC, ali s instaliranim Steam OS-om pretvara se u gaming konzolu

 

1. Kućište: Zalman T5 ATX Mini Tower

Jedan od najčešćih komentara za ovo Zalmanovo kućište u VidiLabu bio je "ideš, koje dobro kućište za tu lovu". Ovo kompaktno kućište izvrsnog rasporeda interijera nudi i više no dovoljno prostora za sve komponente koje smo upotrijebili za slaganje ovog računala, kao i odlično riješene vertikalne i horizontalne ladice za tvrde diskove. S prednje strane kućišta pronaći ćete USB 2.0 i USB 3.0 utore, a jedini problem s prostorom eventualno može predstavljati planirate li kupiti snažniju grafičku karticu, što uglavnom znači i - veću. Cijena od samo 223,01 kn predstavlja fantastičan odnos uloženog i dobivenog.

 1


2. Matična ploča: ASUS A88XM-E

Za naš "budget" Steam Machine idealno je poslužila Asusova A88XM-E matična ploča namijenjena AMD-ovim A8 procesorima, odnosno A10 "Kaveri" APU-ovima. Ploča vas neće ostaviti bez daha performansama obzirom da nije namijenjena za overclocking, no zato nudi podršku za USB 3.0 i SATA III, kao i novi UEFI BIOS s user-friendly korisničkim sučeljem. Tijekom rada ploča nije pokazivala znakove nestabilnosti, što je čini vrlo dobrim izborom za cijenu od 465,00 kn.

2 

3. Procesor: AMD Phenom II X4 840

AMD-ov četverojezgreni Phenom II X4 840 na 3,2 GHz radne frekvencije spada u donji rang performansi, ali za cijenu od tek 499 kn nudi vrlo dobar odnos uloženog i dobivenog.

3  

4. Tvrdi disk: Western Digital Blue WD10JPVX 1TB

Ovaj WD-ov tvrdi disk namijenjen prijenosnim računalima odlikuje se tihim radom i vrlo zadovoljavajućim prostorom za pohranu podataka, no jedina boljka mu je relativno mala brzina od 5400 okretaja u minuti. Doduše, za naše je Steam računalo poslužio odlično, a cijena u trgovinama mu se kreće od 569,00 kn.

4

 

5. Radna memorija: 2x4 GB 1600 MHz, Crucial, Kingmax

Glede radne memorije nismo željeli štedjeti, te smo uzeli dva modula od 4 GB radne frekvencije od 1600 MHz. Želite li iole sposoban gaming stroj, 8 GB radne memorije danas je apsolutni minimum. Cijena ova dva modula iznosi 522,06 kn.

5

 

6. Grafička kartica: MSI Radeon R7 250X 1 GB GDDR5
Osnovno pravilo VidiLabove Steam Machine konzole jest da mora imati dediciranu grafičku karticu, a kako bi ušla u naš budžet, te kako bi odgovarala Alienwareovom računalu, odabrali smo MSI-jevu Radeon R7 250X koja nudi vrlo dobar odnos uloženog i dobivenog za "budget" gaming. Cijena grafičke kartice iznosi 789,62 kn.

6

 

7. Napajanje: Seasonic S12G 550W

Seasonic je poznat kao proizvođač kvalitetnih i stabilnih napajanja, a model S12G snage 550 W nije iznimka. Za ovakvo računalo ovo je napajanje možda i "overkill", no nismo željeli riskirati s jeftinim rješenjima obzirom da je stabilnost ovakvog računala imperativ, bez obzira što se ne radi o high-end konfiguraciji. Seasonicovo napajanje moguće je kupiti za 586,07 kn.

 

8. Igraći kontroler: Logitech F710 (opcionalno)
U testu smo koristili i Logitechov F710 igraći kontroler koji je potpuno opcionalna igraća periferija, te ga stoga nismo uključili u ukupan obračun cijena hardvera.

8


Ukupna cijena: 3690,76 kn

 


Kako smo testirali

Kako bismo započeli testiranje naše Steam Machine konfiguracije bilo je potrebno instalirati i SteamOS Linux distribuciju, što iz našeg iskustva gotovo nikada nije tako jednostavan zadatak. Iz prvog pokušaja operativni sustav nije prošao Steam "splash screen", iz drugog je pokušaja na zaslonu prikazivao artefakte zbog čega smo povjerovali kako bi u pitanju mogli biti driveri za grafičku karticu ili pak hardverski problem, no iz trećeg pokušaja i treće reinstalacije je sve, eto nekako proradilo.

Glavna metodologija našeg testiranja bila je generalno usporedba "igrivosti" na SteamOS i Windows operativnim sustavima. Drugim riječima, nakon što smo igre odigrali na SteamOS-u, cijeli smo sustav "pregazili" i instalirali Windowse, kako bismo ustanovili postoje li očite razlike u optimizaciji igara između ta dva operativna sustava. Obzirom da na SteamOS-u nije moguće osposobiti brojač sličica u sekundi, ultra preciznost nam nije bila bitna, a vjerojatno ne bi bila i vama. Razlika od dvije do pet sličica u sekundi nije toliko značajna, dok se razlika od deset ili više sličica itekako može vidjeti i golim okom. Igre koje smo testirali bile su balans između tri kategorije: visoko hardverski zahtjevne, srednje hardverski zahtjevne i nisko hardverski zahtjevne.

U visoko hardverski zahtjevne smjestili smo Dying Light, Bioshock Infinite i Metro: Last Light. U srednje hardverski zahtjevne spadao je XCOM: Enemy Unknown, a igre koje odgovaraju nižim hardverskim zahtjevima bile su Super Meat Boy i Portal 1.

SteamOS vs. Windows

Prilikom testiranja igara očekivali smo prednost SteamOS-a, obzirom da se ne mora brinuti o milijun drugih procesa kao što je to u slučaju Windowsa, ali i nije baš tako ispalo u sučeljavanju.

 


Iznenađujući rezultati

Steam Machine je ubrzo pred izlaskom, a rezultati koje smo dobili u našem testu i više su no iznenađujući. Naš “jeftini” Steam Machine očekivano vrlo dobro radi s hardverski manje zahtjevnim igrama kao što su Super Meat Boy i Portal 1, no iznenađujuće rezultate dobili smo s naslovima Dying Light i Bioshock Infinite, gdje je Windows operativni sustav dobio ogromnu prednost. Je li u pitanju loš port s Windowsa na Linux, ili je stvar loše optimiziranog operativnog sustava, to nažalost samo zna Valve, no ukupan rezultat navodi nas na zaključak kako SteamOS i nije baš tako idealan operativni sustav za Steam Machine. Ništa nam drugo ne preostaje doli čekati i službeni launch Valveovih igraćih konzola nakon čega ćemo se moći uvjeriti je li Valve utrošeno vrijeme i budžet možda ipak trebao uložiti u Half-Life 3.

 


Dying Light

Dying Light

Prvi veliki minus za SteamOS pojavio se kod testiranja ove akcijske avanture iz prvog lica. Igra se, naime uredno učitala u glavni meni, no nakon toga se jednostavno srušila i vratila u operativni sustav. Kakvo god rješenje pokušali pronaći i implementirati, nije pomoglo. Osim toga, SteamOS bi se trebao dičiti jednostavnošću uporabe kao na igraćim konzolama, stoga bilo kakvo prtljanje po operativnom sustavu spada u sferu “power usera”. S Windowsima, s druge strane nije bilo ni približno toliko problema, no performanse nisu bile pretjerano zadovoljavajuće. Pri FullHD rezoluciji i niskim detaljima, računalo je iz igre uspjelo izvući najviše 20-ak sličica u sekundi. Bez obzira na to, radi.


Pobjednik: Windows

 


Bioshock Infinite

Bioshock Inifinite
Bioshock Infinite nešto je stariji FPS naslov, no još uvijek je rado igran, a zahvaljujući Unreal Engineu 3 nudi i vrlo dobar grafički izgled. Infinite na SteamOS-u radi "OK". Pokrenuli smo ga na "Medium" detaljima pri FullHD rezoluciji, i rekli bismo da je igra radila na između 20 i 25 sličica u sekundi, što je prihvatljivo.
No, nakon što smo igru pokrenuli na Windowsima uslijedio je - šok. Bioshock Infinite je pri FullHD rezoluciji i najvišim detaljima radio besprijekorno, i to u granicama od 60 sličica u sekundi, a ponekad čak i više. Pobjednik je i više no očit.


Pobjednik: Windows

 


Metro: Last Light

Metro Last Light
Jedna od hardverskih najzahtjevnijih igara posljednjih nekoliko godina definitivno je Metro: Last Light. Ovaj naslov guši i vrlo snažne konfiguracije, stoga očekivati prihvatljiv framerate na ovoj konfiguraciji u najmanju je ruku vrlo optimistično.
Tako je i bilo. Na najnižim detaljima pri FullHD rezoluciji igra je na SteamOS-u bila prilično nestabilna i generalno neigriva. Ukoliko smo dobili 10 sličica u sekundi, bilo bi mnogo.

Na Windowsima je bila gotovo pa identična situacija. Iako se igra nije rušila, maksimalac od 8 sličica u sekundi ekvivalent je nemogućnosti igranja.

Neriješeno

 


XCOM: Enemy Unknown

XCOM
Xcom je akcijska strategija na poteze, stoga sam po sebi nije naslov koji zahtijeva snažno računalo, a tako je pokazalo i naše testiranje. Ipak, nije nedostajalo iznenađenja. Igra je na SteamOS-u pri "Medium" i "High" detaljima radila solidno, no na Windowsima je na očigled, ali i prema broju sličica u sekundi (u granicama od 40 fps) funkcionirao daleko bolje.

Pobjednik: Windows

 


Super Meat Boy

Super Meat Boy

Super Meat Boy je 2D platformer te iz tog razloga nismo očekivali velike razlike u performansama među operativnim sustavima, a i bilo je baš tako.

Neriješeno

 


Portal 1

Portal 1

Obzirom da se radi o Valveovom naslovu, ali i nešto starijoj igri, vjerovali smo da će na SteamOS-u Portal 1 raditi besprijekorno. Srećom, igra je na oba operativna sustava radila besprijekorno, bez ikakvih "štucanja" ili usporavanja, stoga je rezultat i u ovom slučaju neriješen.

Neriješeno

Ukupni pobjednik: Windows

 

(Stranica 1 od 10)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 10)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Steam Machine: Windows vs Steam OS - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.