Internet stvari iz Hrvatske

Internet stvari iz Hrvatske

Hrvatske IOT priče

Što čini jedan IoT uređaj, od čega se sastoji i zašto je ta industrija bitna, demistificirali su nam hrvatski proizvođači na vlastitim primjerima.

 

Razvoj Internet of Things (IoT) uređaja u pravilu je mnogo skuplji od razvoja softvera i zahtijeva dosta širi raspon znanja, što za posljedicu ima to da manji broj subjekata – što privatnih, što poslovnih – želi ući na to područje. Ipak, ove proizvođače ni to nije obeshrabrilo u nastojanjima da osmisle, razviju i na globalnom tržištu pokušaju plasirati vlastito IoT rješenje. Svi ti proizvodi u jednom su isti – pripadaju kategoriji IoT uređaja, a razlikuju se u skoro svim drugim segmentima, čije smo pojedinosti doznali u intervjuu s proizvođačima.



Greyp G6

Pametni električni bicikl

 

40 41 novo MediumGreyp Bikes eSTEM razvijen je i proizveden u svetonedeljskoj tvornici električnih bicikala, a u njega su ugrađeni GPRS, GPS, eSIM, akcelerometar i drugi senzori

 

 
„Ako uzmemo da je zadatak IoT uređaja povezivanje svakodnevnih stvari na internet ili s drugim uređajima, praćenje rada uređaja pomoću senzora, obrada podataka korištenjem softvera i elektronike, onda je bicikl koji trenutno razvijamo IoT uređaj u punom smislu riječi“, kaže Goran Obarčanin, voditelj razvoja softvera u Greyp Bikesu.

Obarčanin nam je otkrio da će nova generacija pametnih, električnih bicikala iz Greypa (G6) sadržavati eSIM karticu putem koje će biti stalno povezani sa sustavom na internetu te vlasnicima biciklistima omogućiti daljinsko nadgledanje, upravljanje određenim funkcijama bicikla, kao i međusobnu komunikaciju velikog broja povezanih bicikala (i sprječavanje krađe, nadajmo se).

Nova generacija Greypovih bicikala imat će poseban eSTEM držač (poveznica između upravljača i vilice) u koji će biti ugrađeni senzori motora, baterije i sustav za upravljanje njome te dvije integrirane kamere s kojih će se moći dohvatiti slika. Usto, bicikl će donijeti korisničko sučelje G6 prikazano na spojenom pametnom telefonu, koji će postati integralni dio bicikla.

„G6 će na temelju informacija dobivenih iz niza ugrađenih senzora kao što su akcelerometar, žiroskop i monitor broja otkucaja srca izravno sudjelovati u donošenju odluka, što će potom utjecati na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju“, objašnjava Obarčanin.

Primjerice, prema broju otkucaja srca prilagođavat će se nivo asistencije motora, dok će G-senzor detektirati opasne situacije i slati poziv u pomoć. Nadalje, povezivost na internet omogućavat će slanje tekstualnih poruka na bicikl ili dohvaćanje snimaka u trenucima zabrinutosti za ono što se događa oko bicikla.

Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježit će svaku situaciju, a korisnik će moći brzo podijeliti snimljeni sadržaj na društvenim mrežama, zbog čega Greyp Bikes također vidi ovaj bicikl kao zabavnu platformu za kreiranje sadržaja. Naravno, bilježit će se niz podataka vezanih uz biciklista (utrošena energija, navike). Primjena visoke tehnologije donijet će sasvim novo shvaćanje bicikla, uvjeren je voditelj razvoja softvera u Greyp Bikesu.

 



Baggizmo Wiseward

Pametni novčanik

 

40 41 novo3Na pločici se nalazi preko 100 malenih i mikroskopskih komponenti



Prošla je točno godina dana otkako smo prvi put razgovarali s Ladislavom Jurićem, direktorom Baggizma, o pametnom novčaniku Baggizmo Wiseward, koji je tada bio aktualan na platformi Kickstarter. 12 mjeseci kasnije Jurić nam je obznanio da je cijela prva serija novčanika rasprodana i isporučena te da se trenutno priprema sljedeća pošiljka, unapređuju mobilne aplikacije i razvijaju nove verzije novčanika.

što čini Baggizmo Wiseward IoT uređajem, Jurić nam je sažeo u dvije rečenice: „IoT je sve popularniji naziv za integraciju elektronike u uređaje koje koristimo u svakodnevnom životu. Pametni novčanik Wiseward ima upravo to obilježje – on u sebi ima ‘mozak’, odnosno pametnu pločicu koja omogućuje da ga se kontrolira.

U hardverskom dijelu novčanika nalazi se preko 100 malenih i mikroskopskih komponenti poput senzora, magneta, Bluetooth modula, akcelerometra, piezo-zvučnika i baterije. Novčanik ima dvije vrste pretinaca za kartice: jedan dio ima RFID zaštitu, što znači da se vanjskim skeniranjem kartice ne mogu s nje ukrasti podaci. Drugi pretinac pak dopušta čitanje kartica bez potrebe da ih se izvadi iz novčanika.

 

40 41 novo4 MediumBaggizmo Wiseward „napravljen je od ekomaterijala u šest različitih boja i dizajniran da ostane tanak usprkos svim karticama i elektronici u sebi, a ta ideja natjerala nas je da razvijemo bolju i manju, pametnu matičnu ploču,“ kaže Ladislav Jurić

 

Baggizmo Wiseward sadrži i NFC čip na koji se mogu snimiti podaci o vlasniku novčanika ili neki drugi bitan podatak poput web stranice. Osim toga, novčanik ima i dvije lampice: UV svjetlo i RGB lampicu. Lampica ima cijeli spektar boja koje mogu osvijetliti unutrašnjost novčanika, a UV svjetlo omogućava provjeru krivotvorenih novčanica, razložio nam je hardversku stranu Jurić.

Novčanik se povezuje na pametni mobitel korisnika preko mobilnih aplikacija za iOS i Android te se stavljanjem na Qi punjač aktivira i pokreće. Jednom kada se mobitel i novčanik povežu, aplikacija u potpunosti preuzima kontrolu nad novčanikom. Jurić navodi nekoliko konkretnih korisnih primjena takve povezivosti: „Ulaskom u aplikaciju može se locirati novčanik i pratiti njegovo kretanje na karti.

Ugrađenim senzorima detektira se njegov pad, a ako izađe iz dometa pametnog telefona, aplikacija to javlja korisniku. Za one koji često zaborave gdje su nešto ostavili postoji opcija da pomoću novčanika pronađu svoj telefon ili pomoću telefona svoj novčanik. Naime, u novčanik je ugrađen piezo-zvučnik koji se može „pozvati” preko pametnog telefona, a vrijedi i suprotno – novčanik može aktivirati zvuk na pametnom telefonu”.

 



Parklio

Zaštita parkirnog mjesta

 

40 41 novo5Parkliova barijera sprečava neželjene goste na vašem parkirnom mjestu



Što ako imate svoje parkirno mjesto, ali ga netko stalno „posuđuje“ od vas? Parkliov tim razvio je barijere koje komuniciraju s pametnim telefonom koristeći BLE tehnologiju, a mobitel putem GSM-a komunicira sa serverom. „Takav način komunikacije omogućava autonomnim barijerama da šalju informacije na server i to je ono što naš proizvod čini IoT uređajem“, kaže nam Dario Boras, direktor Amplifica.

„Parkliovu barijeru čine metalan oklop, mehanizam i elektronički sklop. Metalni dio sastoji se od čelika koji se cinča i plastificira. Mehanizam čini preko 100 različitih metalnih dijelova koji su izrazito precizno rađeni kako bi barijera mogla funckionirati na željeni način. Baterija unutar barijere je punjiva.

Razvili smo vlastito baterijsko rješenje koristeći iste baterijske ćelije kao Tesla u svojim automobilima. Kao glavni dio unutar elektroničkog sklopa izdvojili bismo Bluetooth modul koji omogućava komunikaciju i čini okosnicu čitavog sustava“, otkrio nam je sastavne dijelove sustava Boras.

 

40 41 novo6Parkirno mjesto se putem pametnog mobitela može „posuditi“, odnosno otključati prijatelju



Kada se korisnik preko mobilne aplikacije upari s barijerom, on postaje njezin administrator te može svoj uređaj dijeliti s drugim korisnicima, odnosno poslati im digitalni ključ koji vrijedi za određen vremenski interval koji je prethodno definirao vlasnik barijere. Boras dodaje da „vlasnik barijere može ujedno omogućiti i drugim korisnicima daljnju distribuciju ključa.

Barijera može izdržati do šest mjeseci na jednom punjenju, napaja se solarno, a kada se isprazni, jednostavno se izvadi iz barijere, napuni i spremni ste za novih šest mjeseci uporabe. Koristeći senzore, barijera detektira odlazak vozila i automatski se zatvara“.


 

WePark

Brz pronalazak parkinga

 

40 41 novo7 MediumWePark BLE uređaj ključna je spona između rampe na parkingu i mobilne aplikacije

 


WePark je, prema riječima direktora Karla Starčevića, moderno digitalno rješenje za problem nedostatka parkinga u gradskim sredinama. „Ono što naš proizvod čini IoT rješenjem jest način povezivanja hardverskih i softverskih komponenti u jedan sustav koji vozača vodi kroz cijeli proces parkinga, od uvida u lokaciju i broj slobodnih parkirnih mjesta preko ulaska na parking pa do naplate parkinga i izlaska s parkirališta, a sve tako da vozač ne mora ni u jednom trenutku napustiti svoje vozilo ili brinuti o parkirnoj kartici i sitnim novcima za plaćanje parkinga”, govori Starčević.

„WePark se sastoji od nekoliko hardverskih i softverskih jedinica. Hardverske jedinice uključuju rampu i WePark Bluetooth Low Energy (BLE) uređaj koji kontrolira rad rampe (podizanje i spuštanje). Isti BLE uređaj spaja se s aplikacijom WePark na vozačevu mobilnom uređaju, a pomoću koje vozač obavlja sve radnje, od rezervacije parkinga do naplate”, opisuje nam Starčević.

Radi se o osnovnim uređajima koji omogućuju uslugu, s tim da se WeParkov tim stalno trudi uvoditi nove pogodnosti za korisnike poput punionice za električne automobile ili barijere za pojedinačna V.I.P parkirna mjesta. Sve to može se kontrolirati pomoću samo jedne aplikacije.

Sustav funkcionira tako da se prilikom dolaska na parkiralište (ulaznu rampu) korisnik putem svog mobilnog uređaja, na kojem moraju biti upaljeni Bluetooth, GPS i mobilni internet, u aplikaciji WePark daje signal za otvaranje rampe, što ujedno znači i početak parkinga. Sustav zatim prepoznaje tu naredbu i automatski regulira broj dostupnih parkirnih mjesta.

„Sličan proces odvija se i prilikom izlaska s parkinga. Putem mobilne aplikacije korisnik završava svoj parking i plaća ga. Nakon što je cijeli proces odradio u svega tri klika na zaslonu mobilnog uređaja, ponovno se spaja na modul u rampi i pokreće podizanje rampe kako bi napustio parking”, kaže Starčević. Sustav omogućuje još nekoliko zanimljivih pogodnosti, u koje se ubrajaju rezervacija parkirnog mjesta unaprijed, naplata po minuti provedenoj na parkingu i navigacija do samog parkirališta.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Internet stvari iz Hrvatske - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.