Cool priča: Uspješna njujorška firma u rukama Hrvata

Cool priča: Uspješna njujorška firma u rukama Hrvata

Velik broj poznatih „hrvatskih“ IT tvrtki, i to malo ljudi izvan tech/startup zajednice zna, zapravo ima sjedište u inozemstvu, uglavnom u jednoj od zemalja Europske unije ili SAD-u. Razlozi otvaranja su višestruki: manjak birokracije i lakše poslovanje, uvjet investitora i/ili bolji imidž.

U tuđinu se, u većini slučajeva, seli direktor te tamo eventualno zapošljava prodajni tim, dok razvojni tim nastavlja s radom u Hrvatskoj. Tako glavni dio firme ipak ostaje i funkcionira u Lijepoj našoj iako na papiru često piše Delaware, USA. No priča o Sematextu nije tipična priča o hrvatskim IT tvrtkama. Ovo je američka firma hrvatskog osnivača, koji već desetljećima živi u SAD-u, a zapošljava ljude iz cijelog svijeta.

Životni put Otisa Gospodnetića, osnivača Sematexta, također se razlikuje od puta tipičnog hrvatskog uspješnog IT poduzetnika, koji trenutno žive u Americi. Gospodnetić je od malena znao da će jednog dana živjeti u „zemlji mogućnosti“. Na put preko bare nije ga prisilila teška egzistencijalna situacija ili neočekivana poslovna prilika. „Bio sam zaljubljen u Ameriku. Kad sam imao 10 godina, bio sam u Los Angelesu, a tada situacija nije bila baš blistava u ondašnjoj Jugoslaviji. Zaljubio sam se bio u Kaliforniju, tamo su rasle naranče, sve je bilo lijepo, sunce je sjalo i po zimi, dok je kod nas zima značila sivilo.“, prisjeća se Gospodnetić.

U SAD, točnije Pennsylvaniju, preselio se tek s 18 godina te tamo završio zadnji razred srednje škole. Uložio je puno truda da nađe fakultet koji će ga, ne samo primiti, nego i financijski potpomognuti. Visoko obrazovanje u Americi je, kao što mnogi znaju, uglavnom privatizirano i skupo. Naposljetku, upisao je Middlebury College u Vermontu, koledž inače poznat po studijima za jezike i liberal arts (mi kažemo slobodna umijeća), koji mu je pomogao oko stipendije. Unatoč tome što Middlebury College nije slovio kao jak fakultet za računalne znanosti, Gospodnetića to nije omelo u razvoju karijere. Stalno je radio nešto sa strane, kaže, stalno je nešto stvarao.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cool priča: Uspješna njujorška firma u rukama Hrvata - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.