Najbolji laptopi za studente, Top fotoaparati do 5000 kuna, Usporedni test NVME SSD-ova, AMD Threadripper i Vega konfiguracije, Test Samsung Galaxy Note 8 i velika tema Micro:bit

  Ne vidite li dobro ovaj e-mail, pogledajte ga online  
 
 
   
 
  vidilogo4

 

 

 
  ---  
 

Vidilab.com najveći je testni laboratorij za hardver koji vam u novom newsletteru donosi preporuku za slaganje jesenske gaming konfiguracije, vodiče za kupnju fotoaparata do 5000 kuna, pregled najboljih laptopa za studente, jeftinih pametnih telefona i Usporedni test SSD-ova. U Vidilabu smo složili radni stroj na AMD Threadripper procesoru, ali i gaming konfiguraciju s AMD Vega karticom.

Testirali smo odlični Samsung Galaxy Note 8, Sony Xperia XZ1, Nokiu 6 ali i brojne druge atraktivne hardvere.

U ovom newsletteru posebnu smo pažnju posvetili mikroračunalu micro:bit, pa donosimo usporedni test mikroračunala, sve o hardveru i programiranju micro:bita i još brojne druge teme.

Pored svega toga u našem redovnom newsletteru pronaći ćete najzanimljivije i aktualne IT vijesti s portala Vidilab.com

VIDI 260: Recepti izrade igara uspješnih developera, usporedni test Mini ITX kućišta, troboj flagshipova...

Kako biste saznali sve detelje o pokretanju startupa za izradu igara, otkrili koje sve profile zanimanja trebate, koji softver i hardver koristiti, posjetili smo 6 etabliranih hrvatskih studija, Binx Interactive, Exordium Games, Gamechuck, Gamepires, LGM Games i Soap Interactive te iz prve ruke saznali sve detalje o produkciji. 

Pročitaj više

Usporedni test mikroračunala - Micro:bit vs. Calliope Mini vs. Circuit Playground vs. CodeBug

Je li Micro:bit zaista ono što nam je trebalo?

Po nečemu će kraj 2017. godine zasigurno ostati u hrvatskom obrazovanju zabilježen kao točka preokreta, trenutak koji će odjeknuti u povijesti više nego li dan kada su ukinuli klečanje na kukuruzu kao odgojnu mjeru za nestašne učenike.

Pročitaj više

Najbolji fotići do 5000 kuna

Kupnja fotoaparata možda vam zvuči besmisleno sada kada svi imaju čak i više od jedne kamere na mobitelu, no ako ste i jednom koristili neki moderniji fotoaparat i usporedili rezultat sa slikom koju dobijete na svom smarphoneu, znate da rezultati nisu ni približno u istoj kategoriji, pogotovo ako snimljenu fotku odlučite isprintati.

Pročitaj više

Najbolji laptopi za studente

Početkom nove akademske godine počinje najezda brucoša u menze, SC, referade i poneko predavanje.

Pročitaj više

Gaming konfiguracija mjeseca

Iako su cijene GPU-ova već dulje vrijeme više nego što bi trebale biti zahvaljujući prije svega rudarima kriptovaluta, odlučili smo se složiti pravu jesensku gaming pilu.

Pročitaj više

Koji NVME SSD odabrati - usporedni test najboljih

Lovac postaje lovina


Kada mislite da je generacija uređaja tek prihvaćena, eto nove ‘kul’ ekipe na koju se tek treba naviknuti

Pročitaj više

 

 


VidiLAB:
 Teme 

AMD Threadripper Vidilab konfiguracija jača od dva Xeona

Ovo će AMD-u biti ljeto za pamćenje. Na tržište su donijeli odličan proizvod za koji korisnici nemaju drugo osim riječi hvale, a mi smo Threadripper procesor iskoristili za slaganje radnog stroja koji nema konkurencije. Stroj smo isprobali u svjetski poznatoj tvrtki Microblink, koja se bavi machine learningom, a Threadripper smo sučelili s njihovom radnom stanicom na dva Xeona.

Pročitaj više

Overkill gaming monster

AMD se dvije godine bavio srednjim cjenovnim segmentom, a napokon je spreman pokazati najbolje što može s trenutnom tehnologijom

Pročitaj više

5 Best Buy grafičkih kartica

Vremena su teška ako želite složiti novo računalo, ili dodati malo života nešto starijoj mašini.Pročitaj više

Top 5 jeftinih Smartphonea – izvucite najbolje iz svog budžeta

Nije svakome potrebno izdvojiti 6-7 tisuća kuna kako bi mogli razgovarati s prijateljima i obitelji i slikati tu i tamo kakvu sliku. Možda se za ostatak novca odlučite na put u neku od Europskih destinacija ili uz mobitel kupite i laptop.

Pročitaj više

Top 5 televizora za gaming

Philips 49PUS6401 Smart 4K Ultra HD Ambilight LED49-inch TV

Pročitaj više

 

 

 

 

 

VidiLAB: Tehnološka priča mjeseca

Modularni pametni stolovi

Kako je podstanarstvo potaknulo mladog inovatora na razvoj proizvoda koji bi mogao utjecati na čitavu industriju namještaja

Pročitaj više

 

 

 


VidiLAB:
 Micro:bit


BBC: micro:bit hardver uređaja

Od čega se sastoji Micro:BIT koji uskoro stiže hrvatskim osnovnoškolcima?

Micro:BIT je mikrokontroler na pločici baziran na ARM Cortex-M0 mikrokontroleru, radi na 16 MHz te ima 256 KB Flash memorije i 16 KB RAM memorije.

Pročitaj više

How To Micro:BIT igra - VIDILABirint

Micro:bit kao takav, s poljem od 5 x 5 ledica s promjenjivim intenzitetom svjetline, dvama gumbima i žiroskopom, odlična je platforma za pravljenje igre inspirirane labirintom

Pročitaj više

BBC micro:bit JavaScript programiranje

BBC micro:bit možete programirati i u JavaScriptu, najjednostavnijem programskom jeziku, u kojem se programiranje izvodi na vizualno orijentirani način, dakle uz što manje pravog pisanja programskog jezika.

Pročitaj više

BBC micro:bit Python programiranje

Ukoliko želite naučiti malo ozbiljnije programiranje za BBC micro:bit u odnosu na premještanje blokova, iz ovog teksta ćete naučiti osnove i približiti se svijetu "pravog" programiranja.

Pročitaj više

Top 3 VIDILAB projekta za Arduino Uno

Donosimo vam malu školu rada s Arduino Uno pločicom koja je malo drugačija od Micr:bita, a kako je rad s njom malo teži za početnike, vjerujemo da će vam se naši projekti dopasti i biti korisni za razvoj vlastitih.

Pročitaj više

Testirali smo Tinylab Arduino Leonardo pločicu

U odnosu na klasični "goli" Arduino, razvojna pločica Tinylab nudi znatno veće mogućnosti i predstavlja idealan starter kit za prototipiranje pa smo je odlučili detaljno testirati.

Pročitaj više

Top pločice za IoT projekte

Mikrokontroleri

Svijet IoT-a koji će sve naše gadgete, domove, automobile, odjeću, kućanske aparate i druge stvari spojiti na internet nezamisliv je bez mikrokontrolera kao što je Arduino.Pročitaj više

 

 

 

 

Hardver

Samsung Galaxy Note8

Samsung se ove godine iskupio za debakl s Note7, jednim od najboljih pametnih telefona godine

Pročitaj više

Testirali smo novi AOC U3277PWQU 4K monitor

4K rezolucija pristojne dijagonale

Ako još niste iskusili 4K rezoluciju, ponajviše prisutnu u filmovima s Youtubea, vrijeme je da zakoračite u 4K svijet.

Pročitaj više

Dell Inspiron 7570

Intelov novi 8250 i5 iz Kaby Lake R serije dolazi s četiri jezgre i U nastavkom za štedljivost. Uz novi CPU, Inspiron 7xxx serija dobila je i novi vizualni identitet s uporabom puno kvalitetnijih materijala

Pročitaj više

Sony Xperia XZ1

Mala poboljšanja, velika inovacija

Sonyjeva nova perjanica, Xperia XZ1 spremna je za eru proširene stvarnosti. Xperiju XZ1 krasi sada već standardan robustan dizajn.

Pročitaj više

Acer Swift 1

Glavne su mu namjene surfanje internetom i uredski poslovi

Pročitaj više

Coolermaster Masterkeys Lite L Combo

Coolermaster želi približiti osjećaj mehaničkih gaming tipkovnica nižem cjenovnom rangu

Pročitaj više

Recenzija: OMEN by HP Headset with SteelSeries

Puno je proizvođača prešlo na dizajn slušalica s mikrofonom na potezanje, pa je i HP odlučio sakriti mikrofon u slušalicu.

Pročitaj više

Kvalitetna izrada i zaslon su glavne čari novog i pristupačnog Nokia 6 modela

Da je sve u izradi

Nova Nokia 6 donosi aluminijski unibody dizajn s Gorilla glassom koji naprijed daje dojam više klase Android telefona, ali slabiji Snapdragon 430 otkriva da ćete za najviše standarde ipak morati posegnuti za Nokiom 8.

Pročitaj više

Phanteks Enthoo Luxe osvjetljavat će svaku sobu punim RGB spektrom

Svijetli u mraku

Čvrste je konstrukcije, čemu pridonosi i to što su sve komponente kućišta pričvršćene vijcima dok mnogi vijci na sebi imaju i dodatne gumice.Pročitaj više

Kvalitetna izrada i zaslon su glavne čari novog i pristupačnog Nokia 6 modela

Da je sve u izradi

Nova Nokia 6 donosi aluminijski unibody dizajn s Gorilla glassom koji naprijed daje dojam više klase Android telefona, ali slabiji Snapdragon 430 otkriva da ćete za najviše standarde ipak morati posegnuti za Nokiom 8.

Pročitaj više





 


Ostale zanimljivosti iz VidiLAB-a

Lansirana najsnažnija Microsoftova konzola Xbox One X

Microsoft je službeno započeo globalnu prodaju Xbox One X konzole za koju tvrdi da je najjača konzola ikada napravljena.

Pročitaj više

Stigli Ryzen mobilni procesori s Vega grafičkom jezgrom

O novoj generaciji mobilnih procesora šuškalo se već neko vrijeme o čemu ste mogli čitati i na našem portalu. No, nagađanjima je danas došao kraj te je AMD spreman objaviti konačne brojke za svoje nove procesore.Pročitaj više

1070Ti punom parom - 25 verzija na dan izlaska

Hardver u zadnje vrijeme ima velikih problema s izlascima na tržište u dovoljnim količinama, no Nvidija se ne želi pridružiti tom trendu

Pročitaj više

Apple pokazao snagu novog iMac Proa

Final Cut Pro X Creative summit donio je podrobnije informacije o novom iMac Pro-u gdje je Apple pokazao snagu nove All-in-One radne stanice reproducirajući nerenderirani 8K sadržaj.

Pročitaj više

Procurile specifikacije za OnePlus 5T

Screenshot s benchmark stranice AnTuTu prikazuje izgledne specifikacije nadolazećeg OnePlus 5T smartfona. 

Pročitaj više

Novi ultratanki prijenosnici HP Spectre 13 i HP Spectre x360 13

Kada je bio predstavljen HP Spectre 13 sa svojih 10,4 mm debljine bio je najtanje prijenosno računalo. Druga generacija predstavljena je kao najtanji model s dodirnim ekranom, a osim što je zadržato vrlo tanak profil, smanjeni su rubovi ekrana i uređaj je uži i plići.Pročitaj više

Demonstriran nov način hlađenja računalnih čipova

Kako bi se smanjio prostor koji zauzimaju, ideja je da se čipovi slažu jedan na drugoga, no to kao rezultat otežava njihovo hlađenje, problem koji su riješili u sveučilištu PurduePročitaj više

Novi Intel Optane SSD 900P ruši rekorde u brzinama diskova

Nedavno lansirani i dugo najavljivani Intel Optane SSD sa 3D XPoint tehnologijom impresirao mnoge, no vidljive performanse za prosječnog korisnika upitne.

Pročitaj više

Samsung 360 Round, kamera za snimanje i LiveStreaming VR sadržaja

Nova Samsungova 360 kamera dizajnirana je da opremi VR specijaliste izdržljivim i jednostavnim rješenjem za snimanje, pregledavanje i uređivanje VR sadržaja.

Pročitaj više

U Zagrebu predstavljeni novi Meizu mobiteli Pro 7, M6 i M6 Note

Mobis electronic je kao uvoznik Meizu smartphone linije predstavio najnoviju ponudu u hologramskom stilu. Predstavljen je flagship Meizu Pro 7 koji nosi i najviše inovacije. Tu su još M6 i M6 Note, koji će popuniti tržište kao savršena rješenja za mlađe generacije.Pročitaj više

Konferencija Amazon Web Services Adria - Cloud computing ima svijetlu budućnost

U Opatiji i Rijeci je po prvi put održana dvodnevna konferencija Amazon Web Services (AWS Adria) koja je privukla je stručnjake, IT menadžere, studente i novinare iz cijele zemlje te šire.

Pročitaj više

Lansiran Galaxy Tab A 8.0" (2017)

Novi tablet zamjenjuje A 8.0" iz 2015. godine te nudi tehnološka unaprijeđenja od kojih se najviše ističe ekran.

Pročitaj više

HP-ova radna stanica u tabletu

Za kreativce i profesionalne korisnike HP je pripremio 14 inčni tablet sa specifikacijama za koje se nadamo da ćemo sve češće vidjeti, ali, naravno, s nešto manjom cijenom. ZBook x2 prva je mobilna radna stanica u formatu tableta s odvojivom tipkovnicom (2-in-1).

Pročitaj više

WD obećao tvrdi disk od 40TB do 2025.

Western Digital je obećao tvrdi disk kapaciteta 40TB do 2025.

Pročitaj više

Najtanji gaming laptop s dvije grafičke kartice i mehaničkom tipkovnicom

Novi Aorus X9 je najtanji gaming prijenosnik s dvije GTX 1070 grafičke kartice i pravom mehaničkom tipkovnicom.

Pročitaj više

Najmanja GTX 1080 Ti grafička s vodenim hlađenjem na svijetu

ZOTAC je predstavio GTX 1080 Ti ArcticStorm Mini i potvrdio kako visoke performanse i mali format mogu ići bok uz bok. 

Pročitaj više

Microsoft predstavio dva nova Surface Booka

Surface Book 2, već znan kao „ubojica MacBooka“, doći će u dvije veličine te s novom osmom generacijom Intelovih procesora (Coffee Lake).

Pročitaj više

Sennheiser HD 650 S – nasljednik legendarnih HD 650 high-end slušalica

Legendarne Sennheiser HD 650 slušalice nakon 14 godina dobivaju novog nasljednika. Zamijenjene su novim modelom, HD 660 S

Pročitaj više

Novi HP Envy x360 pokretati će APU Ryzen 5 2500U

AMDov novi APU zvan Raven Ridge sve je bliže korisnicima, HP otkrio i da će pokretati novi Envy x360.

Pročitaj više

Nastava povijesti gledana kroz VR headset u OŠ Vugrovec - Kašina

Osmaši iz Osnovne škole Vugrovec-Kašina nastavu povijesti i geografije ne provode isključivo iza klupa uz bilježnice i ploču, već se koriste VR headsetovima, ponajviše zahvaljujući profesoru Hanu Uzeirbegoviću i Vipnetu koji je opremio jednu od najmodernijih učionica u Hrvatskoj, a učenicima omogućio pristup naprednoj i konstruktivnoj nastavi te novim tehnologijama.

Pročitaj više

MSI lansirao GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio grafičku

MSI je izbacio na tržište GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio karticu za gamere i entuzijaste.

Pročitaj više


Intel rebrand procesora: Zlato, srebro, bronca. I kupnja može biti natjecanje.

Iako se ništa u samim procesorima ne mjenja, Intel od kraja godine ima novi pristup svojoj liniji procesora te će ih rangirati u stilu natjecateljskih nagrada.

Pročitaj više

Intel i Vega u jednom čipu?

Internet je živ nakon nedavno procurene slike prema kojoj Intel i AMD surađuju na procesoru koji će u sebi imati AMDovu nedavno objavljenu Vega grafičku arhitekturuPročitaj više

Western Digital je proizveo prvi 14TB tvrdi disk u svijetu

 

Možda nije prošlo puno vremena od kada su izašli 1TB i 2TB tvrdi diskovi čija je memorija djelovala kao nevjerojatna. Vjerovali ili ne, Western Digital je razvio prvi 14TB tvrdi disk na svijetu naziva Ultrastar HS14 .

Pročitaj više

 
 

 

 
 

 

 
  ---  
 
     
 
 
Pratite nas na youtube.com i facebook.com
 
 
 
 
  Ukoliko više ne želite primani naš newsletter, odjavite se klikom