AMD prikazao prvu demonstraciju svoje Zen mikroarhitekture - 5.0 out of 5 based on 2 votes
AMD prikazao prvu demonstraciju svoje Zen mikroarhitekture

AMD prikazao prvu demonstraciju svoje Zen mikroarhitekture

Kompanija je odlučila predstaviti svoju Zen mikroarhitekturu procesorske jezgre koja će se nalaziti u novim Summit Ridge desktop procesorima.

Na predstavljanju Zena u San Franciscu bila je prisutna i Lisa Su, AMD-ov CEO, koja je objavila kako je plan kompanije lansirati Zen jezgru u mnoge segmente tržišta, koji uključuju desktop računala, servere i laptope. Prema kompaniji, nova Zen mikroarhitektura je uspjela povećati IPC (instructions per cycle - operacije po taktu) performanse za 40 posto u odnosu na prošlu generaciju Excavator jezgri.

AMD Zen 3

Fokusirali su se i na učinkovitost kod potrošnje energije, koristeći za njega i dalje 14 nm FinFET proces, koji su koristili i za Polaris GPU kod novih grafičkih kartica. Prošle generacije rađene su na 28 nm procesu. Navedeno je kako će potpadati pod AM4 čipset koji je debitirao s njihovom linijom Bristol i Stony Ridge. Čipset ima podršku za nove tehnologije poput DDR4, USB 3.1 Gen 2, NVMe itd. Prikazan je Summit Ridge procesor sa 8 jezgri i 16 dretvi, stavivši ga na 3 GHz za sada, što će kasnije podignuti kako se bude bližio početak lansiranja Zena.

AMD Zen 2

Jedna od novih implementiranih stvari je i nova hijerarhija cachea, SMT (simultani multi-threading) i micro-op cache koji pomaže u boljem predviđanju operacija kojim se podiže ILP (Instruction Level Parallelism). Redizajnirani cache podsustav obuhvaća 8 MB dijeljenog L3 cachea, zajednički L2 cache i posebna L1 instrukciju i data cacheove. Ovo donosi i do pet puta veći kapacitet cachea i bandwidtha.

AMD Zen 4

Novi Summit Ridge procesor prikazan je i u dvoboju s Intelovim Broadwell-E Core i7-6900K procesorom, koji ima također osam jezgri i 16 dretvi. Spušten je na 3 GHz kako bi imao isti takt kao i Summit Ridge procesor. Nisu objavili točne specifikacije računala (izjavivši samo da su slične), testirajući ih na multi-threaded Blender 3D renderiranju. Malo manje brži je bio Summit Ridge od svog konkurenta.

AMD Zen 5

Također su prikazali i prvu kratku javnu demonstraciju Zen procesora za servere sa 32 jezgre i 64 dretve pod imenom Naples kojim pokušavaju poboljšati svoju poziciju na tržište servera. Nisu dali nikakve detaljnije informacije za njega. U medijskom priopćenju rečeno je još i kako će prvi desktop sustavi sa sedmom generacijom AMD A-Series procesora i AM4 socketa krenuti s isporukom u drugoj polovici ove godine.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.