Sveučilište Harvard radi na razvijanju leća za telefone koje donose DSLR kvalitetu slika - 3.5 out of 5 based on 4 votes
Sveučilište Harvard radi na razvijanju leća za telefone koje donose DSLR kvalitetu slika

Sveučilište Harvard radi na razvijanju leća za telefone koje donose DSLR kvalitetu slika

Metalens leće temelje se na sićušnim domino elementima koji usmjeruju svjetlo za stvaranje slike.

Zakrivljene leće poput onih u kamerama i teleskopima se slažu u jedan sustav unutar objektiva kako bi se reducirale distorzije i pročistila slika. Iz tih razloga moćni mikroskopi imaju veliku veličinu, dok teleobjektivi veliku dužinu.

Znanstvenici Sveučilišta Harvard nedavno su predstavili "metalens" leće za koje vjeruju da će se ubrzo naći u svim sustavima za snimanje, poput kamera i fotoaparata, ali i u optici tipa mikroskopa i teleskopa. Leće imaju promjer od samo 2 milimetra, a mogle bi biti znatno jeftinije i od onih koje se koriste danas.

Mohammadreza Khorasaninejad, prvi autor studije objavljene u publikaciji Science, izjavio je da bi ova tehnologija mogla omogućiti da se kvaliteta koju pružaju top objektivi koji koštaju 500 dolara, njihovim rješenjem omogući za 5 dolara. Klasični objektivi se sastoje od zakrivljenih staklenih leća, a samo staklo mijenja oblik zraka svjetlosti koje prolaze kroz njega, koje se pritom savijaju kako bi se susrele na fokusnoj točki. Svjetlo koje prolazi kroz rubove stakla prelazi preko fokusne točke, što stvara zamućenje slike, koju proizvođači objektiva korigiraju kroz dodavanje više leća, navodi Vidi.hr.

Kod metalens leća nema tog problema, zato jer koriste plosnate komadiće kvarca posloženih u mrežu sitnih struktura nalik na domino, napravljenih od titanijevog dioksida, koji se inače može često pronaći u kućnim proizvodima poput krema za sunčanje i boja.

Strukture su složene prema specifičnom uzorku, a svaki savija dolazeće zrake svjetla koje prolaze kroz leću. Kombinirani učinak tih "domina" vodi i potom fokusira sve dolazeće svjetlosne zrake. Metalens nadmašuje tradicionalne leće u prikazu najsitnijih detalja, no Mohammadreza i njegov tim su testirali metalens za specifične boje, pa one mogu prelamati svjetlo na valnim dužinama od 405, 532 i 660, koje predstavljaju ljubičasto-plavu, žuto-zelenu i crvenu boju. Svjetlo u drugim bojama stvara mutnu sliku, pa znanstvenici sada rade na rješavanju tih aberacija.

Za sada nije poznato kada bi se ovaj tip leća mogao pojaviti u pametnim telefonima, no Mohammadreza kaže da bi ova tehnologija mogla imati veliki utjecaj na sve optičke sustave, pružajući kvalitetu snimanja kakvu nude najbolje DSLR kamere.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.