Google I/O 2016: Službeno predstavljen koncept Google VR headseta i VR platforma Daydream

Google I/O 2016: Službeno predstavljen koncept Google VR headseta i VR platforma Daydream

Google je na svom eventu predstavio i svoja nova rješenja za VR tehnologiju.

Na ovogodišnjem Google I/O eventu kompanija je predstavila pregršt novih proizvoda, tehnologija i mogućnosti, kao što je Google Home, Android Wear 2.0 itd.

No nisu zapostavili ni VR tehnologiju koja ove godine doživljava svoj procvat, ne samo u obliku hardvera već i softvera i periferije (3DRudder, Roto VR stolac itd.), najavivši koncept za svoj Google VR headset, koji se nastavlja na njihov veliki uspjeh s jeftinim Cardboardom. Uz to, potpredsjednik Googlea za VR, Clay Bavor predstavio je i VR platformu za Android N, pod imenom Daydream.

Google Cardboard

Google VR headset je dio kompanijine nove inicijative Daydream, koja je zapravo mobilna VR platforma za Android N. Platforma će biti kompatibilna jedino s Daydream uređajima. Dizajnom pomalo sliči na Samsungov Gear VR koji je izdan još krajem prošle godine, a kojeg prema riječima Oculusovog šefa koristi milijun ljudi mjesečno. Razlika između njih je u tome što, prema konceptu, Googleov headset ima maleni daljinski s dvije tipke i touchpad. U njemu je senzor za orijentaciju, koji omogućava lakše i jednostavije pokrete, što je Clay i demonstrirao s videom na keynoteu eventa.

koncept za Google VR 1

Prema rjiečima Googlea, headset će biti "ugodan i intuitivan" za korištenje. Za razliku od njihovog Cardboarda koji je bio kompatibilan sa svim Android headsetovima, Googleov VR headset bit će kompatibilan samo s priznatim smartfonima sa specijalnim dijelovima, poput veličine ekrana i senzora koji su sposobni prikazati kvalitetni VR. Za sada nema najave o cijeni ili dostupnosti, no za pretpostaviti je da će biti cijenom između Cardboarda (20 dolara) i Samsungovog Gear VR-a (99 dolara).

Daydream

Google je također predstavio i VR platformu Daydream. Ona pruža korisniku cijeli ekosustav u kojem se može pregledavati sadržaje, dolazeći tako s home screenom s aplikacijama. Dok je korisniku u platformi, notifikacije koje dolaze bit će prikazane u obliku 3D kartica.

Google Daydream VR 2

Kompanija je već stvorila VR verzije svojih aplikacija, kao što su Google Play Store, Play Movies, YouTube, Street View i Google Photos. Druge kompanije iz različith branši poput CNN-a, HBO-a, Lionsgatea, Netflixa, Ubisofta i EA također rade na razvijanju aplikacija i igara za ovu platformu. Trenutni minus Daydreamu je to što će raditi isključivo na novim smartfonima koji imaju specijalne senzore i ekrane. Sama kompanija je najavila kako će takvi smartfoni doći ovu jesen, od svjetskih proizvođača smartfona, kao što su Samsung, LG, Huawei itd. Da bi uređaji mogli biti certificirani morat će postići određni broj frameratea i latenciju manju od 20ms. Prvi smartfon koji će podržavati platformu je Huaweijev Nexus 6P. Datum izlaska platforme nije objavljen, no rečeno je kako će to biti ovu jesen.

Google Daydream VR 3

Za developere koji se želi uključiti u rad za ovu platformu, dostupan je i SDK koji se nalazi na ovoj poveznici.

Google Daydream VR 4

Cijeli keynote eventa možete pogledati ovdje. Najava VR headseta i platforme počinje od jednog sata i 21 minute.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.