Kroz "VR for Good" inicijativu Oculus želi inspirirati društvenu promjenu

Kroz "VR for Good" inicijativu Oculus želi inspirirati društvenu promjenu

Inicijativa Oculusa pod imenom "VR for good" želi osnažiti VR i na drugim područjima osim igara.

Iako je VR trenutno najzastupljeniji i najpopularniji u gamingu, sa svojom imerzivnošću on ima sposobnost utjecati i na druga područja, poput novinarstva i filmskog stvaralaštva. Sredinom veljače tako su AMD i AP najavili partnerstvo kojim žele omogućiti VR novinarstvo, dok su i kompanije poput HBO i Discoverya najavili stvaranje VR i AR sadržaja.

Tako se počelo stvarati i sve više dokumentarističkih filmova u VR-u, kako bi se stvorio još jači osjećaj empatije kod gledatelja. Jedan od primjera je i kratki 360-stupnjeviti VR video "Clouds Over Sidra" koji govori o Sirijskim izbjeglicama u Jordanu. Zahvaljujući potencijalu i empatiji uspjelo se skupiti 3,8 milijardi dolara za UNICEF, što je gotovo dva puta više od predviđanja.

Facebookov Oculus je tako najavio inicijativu "VR for good", koja će krenuti s dva pilot programa.

vr for good image 1.1

Prvi program zvan 360 Filmmakers Challenge for Students napravljen je za učenike srednjih škola u području San Francisca. Oni će u partnerstvu s profesionalnim filmašima stvoriti 360 videoisječke o svojoj zajednici u trajanju od tri do pet minuta. Dobit će sve potrebne alate za stvaranje 360 videa za VR, u što uključuje Samsung Gear VR, Galaxy S6, Ricoh Theta S 360 kamere, pristup softveru za editiranje i VR film mentore. Nakon što završi program od šest tjedana, videoisječci će se moći vidjeti na Facebooku pod Oculus Video.

vr for good image 2

Drugi program pod imenom 360 Bootcamp for Nonprofits kreće ovo ljeto i obuhvaćat će deset filmaša s 10 neprofitnih organizacija. Ovim programom se želi snimiti raznolikost društvenih misija života kroz 360 videoisječke. Filmski timovi dobit će sve što je potrebno za stvaranje profesionalnih 360 videa, kao što je Nokia OZO kamera, podrška za post produkciju, budžet za putovanja i mentorstvo s industrijskim veteranima. Prvi snimljeni videoisječci prikazat će se na festivalu Sundance 2017.

Ova inicijativa pokazuje snagu i potencijal VR-a i u drugim sektorima osim samog gaminga te mogućnost povećanja društvene empatije i promjenu, što je i jedan od razloga osnivanja ove iniicijative.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.