Movidius pokazao prvi ubrzivački modul dubokog učenja

Movidius pokazao prvi ubrzivački modul dubokog učenja

Moćne algoritme umjetne inteligencije kompanija je uspjela smjestiti u čipu unutar USB sticka.

Kompanija Movidius je uspjela napraviti prijenosni AI koji omogućuje pružanje inteligencije IoT gadgetima, dronovima i robotima bilo gdje. Movidius se bavi "machine vision" tehnologijom, predstavivši ovih dana Fathom Neural Compute Stick, prvi "deep learning" ubrzivački modul, kao i Fathom deep learning programski kostur (framework).

Oba alata imaju svrhu da moćne neuralne mreže uklone iz oblaka, kako bi ih korisnik mogao direktno spajati na razne uređaje kojima želi pružiti umjetnu inteligenciju.

U sticku se nalazi Myriad 2 procesor niske energetske potrošnje, koji može pokretati "uvježbane" neuralne mreže, a obzirom na USB povezivost može se priključiti na vrlo široki spektar uređaja. Stick dolazi s Myriad 2 MA2450 VPU procesorom s 512 MB LPDDR3 RAM-a, čija je arhitektura prilično drugačija od GPU-a i CPU-a kakvi se obično bave procesiranjem. Movidius kaže da je Fathom Neural Compute Stick u stanju dostaviti i do 150 Gigaflopsa, uz potrošnju do 1,2 W.

Za razliku od ostalih rješenja za deep learning, Fathom nije samostojeći sustav. Ideja je da ga korisnik putem USB 3.0 porta poveže s bilo kojim uređajem s Linuxom kako bi dobio 20 do 30 puta veće performanse u neuralnom računalstvu.

Mada je Movidius svoje AI USB stickove već počeo isporučivati raznim organizacijama koje ih testiraju, oni se na tržištu neće naći prije ove zime. Sama cijena još nije poznata.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.