MWC 2016: Predstavljeni Samsung Galaxy S7 i S7 edge

MWC 2016: Predstavljeni Samsung Galaxy S7 i S7 edge

Samsung je u Barceloni na neobičan način predstavio svoje nove zvijezde Galaxy S7 i S7 edge, na stolicama su bile prisutne Gear VR naočale, a na pozornici se pojavio Mark Zuckerberg.

Nakon silnih najava i glasina o mogućnostima novih Galaxya, sada je konačno i službeno predstaljen Galaxy S7 i njegova Edge varijanta. Na prvi pogled, novi Galaxy S7 i Galaxy S7 edge izgledaju slično kao i prethodnici. Straga se nalazi staklo, na boku je aluminij s urezima za prijem signala. Ipak, detaljniji pogled na oba modela otkriva kako se poradilo na ergonomiji tako da oba modela sada daleko bolje leže u ruci jer stražnja strana više nije flat (ravna) nego je zaobljena. Taj dio se sada zaista osjeti i to je odlično riješeno, s tim da su uređaji i dalje vrlo skliski pa se preporučuje korištenje zaštitnih maski.

Druga novost je povećanje dijagonale ekrana modela S7 edge na 5,5 inča dok je S7 zadržao dijagonalu od 5,1 inča kao i prethodnik. Daleko su najveće novosti povratak microSD utora smještenog zajedno sa SIM karticom na vrhu telefona (na nekim tržištima će se umjesto microSD kartice moći ubaciti druga SIM kartica) te povratak vodootpornosti s certifikatom IP68. Promjena baterije i dalje nije moguća bez odlaska u servis. Ono što će zasigurno razveseliti korisnike su veći kapaciteti baterija - S7 ima 3000 mAh, a S7 edge čak 3600 mAh, uz podržano brzo i bežično punjenje.

S7 i S7 edge event 2

Bočna strana S7 edge modela umjesto samo nekoliko kontakata i prečaca kao prije, sada nudi daleko više toga te je postavljanje zakrivljenog dijela ekrana dobilo pravu svrhu. Na boku se nudi pristup do 10 aplikacija, moguce je i pregledavanje novosti (npr. Yahoo) potezanjem prstom s boka, sa zakrivljenog dijela ekrana.

Radna memorija je skočila na 4 GB, Snapdragon 820 ili Exynos 8890 čipset ovisno o tržištu donose 30-ak posto više snage, grafika je poboljšana za 60-ak posto, a i puno bolje provodi toplina unutar staklenog Gorilla kućišta. Tijekom igranja moguće je snimiti igru i kasnije pregledati, hvatati screenshotove itd.

Always-on display nudi informacije poput kalendara direktno na ekranu, bez potrebe za otključavanjem ekrana.

Ako ne patite na veliki broj megapiksela onda će vas razveseliti podatak da je otvor blende sada f1.7 (f1.8 na S6 seriji), povećani su i pikseli (dualPixel) te je time i slika još bolja.

S7 i S7 edge event 3

Stražnja 12-megapikselna kamera u djeliću sekunde uspijeva fokusirati objekte, dajući im istovremeno oštrinu, dobre i vjerne boje, bez osjećaja ispranosti. Leća kamere vrlo malo strši prema van. Novost pri snimanju panoramskih fotki je snimanje svojevrsnog videa koji se naknadno može pregledavati i editirati, a moguće je snimiti četiri različita videa koja će zatim biti složena u jedan video, u kvadratičnom odnosno mrežastom rasporedu (video collage).
Tu je i profi mod u kojem će pak uživati foto entuzijasti te tako istraživati što sve može nova kamera.

Prednja 5-megapikselna kamera može snimiti široke selfije pomicanjem telefona ulijevo i udesno tako da vam neće trebati selfie štap kako biste u kadar smjestili cijelo društvo.

U nekoliko situacija kamera na S7 je uspoređena s iPhone 6S plus te je prezentirana kao superiornija. Fotke noću će sada biti još oštrije, video će također biti oštriji kada se snimaju objekti u pokretu tako da već iz svega navedenog postoje razlozi da poželite zamijeniti svoj S6 ili S6 edge novim modelom s boljom ergonomijom i boljom baterijom, uz već spomenuto proširenje.

AnTutu benchmark video ova dva modela s prethodnicima i dva druga mobitela možete pogledati ovdje.

Mnogima će se učiniti kako je ovo ustvari samo nadogradnja prethodnih modela, što nije daleko od istine. Navedena cijena je 5599 kn za S7 model sa 32 GB, odnosno 6399 kn za S7 edge model. Prodaja u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, kreće od 11.03.2016., a već se sada možete predbilježiti i dobiti telefon nekoliko dana ranije, uz besplatne Gear VR naočale.

Na kraju spomenimo vrlo bitnog gosta na predstavljanju novih Galaxyja koji će zasigurno dati dodatni obol prodaji Galaxy telefona - Mark Zuckerberg se u 10-minutnom obraćanju osvrnuo samo na virtualnu stvarnost povezujući je sa svojim Facebookom koji je inače vlasnik Oculus Rifta. Zuckerberg je istaknuo kako vrijeme 360-stupanjskih VR videa dolazi i na Facebook putem Facebook Social VR Appsa na kojem već rade mnogi programeri.

S7 i S7 edge event

U nastavku su Samsungovci u Barceloni ispred nas predstavili i novu VR kameru Gear 360 koja ima 30-megapikselnu kameru za snimanje vlastitih videa u 360 stupnjeva te pregledavanje videa putem Samsungovog Gear VR-a i umetnutih telefona (S6, S6 edge, S7, S7 edge i Note 5). Gear 360 je moguće spojiti na Galaxy telefon te na ekranu uživo pratiti sve što se događa sa samom kamerom.

Našu recenziju Galaxy S6 edge+ modela možete pročitati ovdje.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.