Qualcomm službeno predstavio Snapdragon 820

Qualcomm službeno predstavio Snapdragon 820

Qualcomm je na svom eventu u New Yorku službeno predstavio novi Snapdragon 820 i njegove mogućnosti.

Qualcomm je predstavio detalje novog Snapdragona 820 izrađenog na 14 nm tehnologiji. Ono što je poznato je da će SoC imati četiri CPU-a baziranih na njihovoj Kryo arhitekturi, tvrdeći kako će procesor imati dvostruko bolje performanse i biti dvostruko više energetski učinkovitiji od prethodnika, Snapdragona 810.

Snapdragon 820 sadržavat će Adreno 530 GPU, koji će zamijeniti Adrena 430. Novi Adreno dolazi s mnogim API poboljšanjima, kao što su podrška za OpenGL 3.1+ AEP, full OpenCL 2.0, Vulkan i DirectX 11.2. Kompanija tvrdi kako novi GPU može pružiti 40 posto više performansi te 40 posto manju potrošnju energije, u odnosu na 430-icu.

Snapdragon 820 event 1

Poboljšanja su uvedena i na području video tehnologije, tako da DPU (display procesor) i VPU (video procesor) od sada podržavaju dekodiranje 4K 10-bit videa na 60 Hz, preko Miracast 2.0 ili HDMI 2.0 sučelja. Moguće je dekodirati i 1080p video do 240 Hz. Ima podršku i za VP9 i HEVC 10-bit.

U njemu se nalazi i novi Hexagon 680 DSP, te kamera Spectra (ne, nema veze s najnovijim filmom o Bondu). Posjeduje dvije 14-bitne Spectra kamere, koje mogu snimati do 28 MP, navodi službena stranica.

820 event 2

Novi Snapdragon X12 LTE modem podržava CAT12 uplink i CAT13 downlink, nadolazeći 802.11ad Wi-Fi standard (koji emitira na 60 GHz frekvenciji) i LTE (preko kojeg može imati 600 Mbps bandwitha te 4.6 Gbps preko Wi-Fi-a).

Prezentiran je i Quick Charge 3.0, za koju kompanija tvrdi kako može u manje od 35 minuta u potpunosti napuniti mobitel.

Softver za "zmaja"

Softver koji razvija Qualcomm fokusira se na VR. No, uz njega kompanija je predstavila i nove opcije softvera koje će dodatno poboljšati razne aspekte, poput sigurnosti i zvuka. Tako su predstavili Immersive Audio softver, kojim se poboljšava kvaliteta surround zvuka.

snapdragon 820 vr 2 feature

Predstavljeni softveri EcoPix i TruPalette stvoreni su za bolju vizualizaciju videa na uređajima koji koriste Snapdragon 820. EcoPix koristi svjetlosni senzor kako bi detektirao razinu svjetla oko korisnika i prilagodio video tom svjetlu (reducirajući LCD i AMOLED potrošnju energije za 30 posto), dok TruPalette podiže boje i detalje videa. Ovo se odnosi i na igre i slike.

Low Light Video (LLV) tehnologija pomaže u poboljšanju osvjetljenja prilikom snimanja videa, te smanjuje distorziju u slikama i snimljenim videima.

snapdragon 820 event 1 5

Prepoznavanje slike pomoću kamere zadnja je tehnologija, koja se bazira na "dubokom učenju" (deep learning) i njihovoj Zeroth neuralnoj platformi procesuiranja. Tako npr. kamera se usmjeri na nešto, a potom ona identificira različite objekte, tako da ih usporedi s bazom sličnih objekata. Kompanija je rekla da za sada ne može prepoznati poznatu osobu, ali da će u budućnosti možda biti moguće.

Za sigurnost zadužni su Sense ID, koji je osjetljivi skener za otisak prsta koji može skenirati kroz staklo, plastiku i metal, te SafeSwitch (za zaključavanje uređaja s daljine ako je ukraden ili izgubljen) i Smart Protect (real-time antivirusni softver).

Uređaji sa Snapdragonom 820 počet će se pojavljivati u prvoj polovici 2016. godine, prema tvrdnjama kompanije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.