Testirali smo Tinylab Arduino Leonardo pločicu - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Testirali smo Tinylab Arduino Leonardo pločicu

Testirali smo Tinylab Arduino Leonardo pločicu

U odnosu na klasični "goli" Arduino, razvojna pločica Tinylab nudi znatno veće mogućnosti i predstavlja idealan starter kit za prototipiranje pa smo je odlučili detaljno testirati.

Arduino pločice u svojim raznim izvedbama obično, same po sebi, ne mogu raditi ništa. Kako bi mogli paliti i gasiti LED-ice s Arduinom ili čak pokretati neke motore, potreban vam je neki shield za motore. LED-ice možete sami spojiti u seriju s pripadajućim otpornikom te ih takve spojiti s nekim PIN-om. Čak i za to spajanje LED-ica morate imati nekakvo osnovno predznanje o načinu na koji se LE diode spajaju s izvorom električne energije. Kako bi Arduino približili široj publici osmišljeni su razni starter kitovi koji okupljaju osnovne upute o spajanju gumbića, LED-ica i drugih priloženih stvarčica, no i takve kitove nerijetko treba lemiti ili barem znati ispitati da li je priložena LED-ica ispravna.

 

tinylab2

 

 U najvećem paketu osim spomenutih komponenti, nalazi se i adapter za napajanje Arduina te nešto žičica za prototipiranje

 

Za potpune početnike, djecu koja još nisu spremna baratanju s vrućom lemilicom te one koji samo žele naučiti programirati Arduino, postoje ovakve pločice poput Tinylab Arduina koje puno komponenata (tj. štitova) imaju već na sebi. Tinylab je sastavljen od: 4 gumba, 4 LED diode, zvučnika (buzzer), 7-segmentnog LED displaya s 4 znamenke, LCD ekrana veličine 16 x 2 znakova, DC  motor drivera, rotacionog enkodera s gumbom, 220-voltnog relaya, utora za SD karticu, potenciometra, foto otpornika, temperaturnog senzora te utora za spajanje XBee modula, ESP8266 modula za Wi-Fi, Bluetooth modula te NRF24Lxx modula. Osim toga tu je i maleni breadbord za protipiranje, eksterni EEPROM i sat. U srcu pločice nalazi se Arduino Leonardo u svom punom sjaju s 20 digitalnih input / output pinova te 12 analognih input pinova. Dakle, po broju pinova, Leonardo ima više njih od UNO inačice Arduina.

Tinylab pločici možemo zamjeriti što te dodatne pinove nisu označili te za njih postavili pin konektore, no uzmemo li u obzir da niti originalni Arduino Leonardo nema dodatne pin konektore uvidjet ćemo da je ovo zanemariva zamjerka. Dakle, pinovi koji imaju pin konektore pored sebe imaju i mikro prekidače. Ukoliko su mikro prekidači u poziciji prema pin konektorima to znači da taj pin možete koristiti u svom izvornom obliku. Ukoliko je konektor u poziciji dalje od pin konektora, tada se pin koristi na nekoj od komponenti na pločici. Npr: kod prve LED-ice postoji oznaka (pin 013) što znači da mikro prekidač pored 13. pina kontrolira da li se koristi pin na konektoru ili je taj pin povezan s LED-icom na pločici, te tako redom. Odlično je što je ekipa iz Sixfaba ponudila i primjer koda za njihovu pločicu te tako isti tren možete početi s eksperimentiranjem na njoj, a poželite li na nju spojiti neki od gotovih shieldova koji imate ili ga namjeravate nabaviti, samo trebate pinove koje shield koristi postaviti u poziciju bližu pin konektorima. Sada već možete zaključiti da ovakav dizajn ima poneku manu. Npr. spojite li shield koji koristi pinove od D8 i D9, nećete moći koristiti ta dva gumba koji su već prethodno postavljeni na pločicu.

 

 

tinylab3

 

Pločica za prototipiranje na ovom shematskom prikazu pokazuje koliko dodatak ima te što sve možete nučiti programirati uz jedan ovakav primjerak

 

To i nije tako veliki problem s obzirom da se isto dešava i sa samim shieldovima koji kažu da imaju mogućnost spajanja jedni na druge. No ne uvijek. Zavisno od rasporeda pinova koji se koriste za određeni projekt. Eksperimentirajući s Tinylabom, primijetili smo da se pri korištenju nekih pinova samo u nekim situacijama događa da kada spojite vaš projekt na pločicu, ponekada se pale i gase LED-ice, što znači da iako je pin ugašen preko mikro prekidača, struja pronađe svoj put do LED-ice te ona svijetli. S obzirom da je hardver i softver ovog projekta pod Creative Common Licencom dostupnom svima, slobodni ste promijeniti dizajn i učiniti ga boljim. Do tada, ovo je gotovo pa idealna pločica za potpune početnike u Arduino svijetu te za mlađe uzraste kojima nije sigurno u ruke dati lemilicu, a i ne zaboravite im napomenuti da se ne igraju s 220 V relayem dok ne odrastu ;) Ili dok ne nauče kako se s time koristiti.

 

TinyLab Arduino Leonardo

 

LEONARDO

Arduino Leonardo baziran je na ATmega32u4 mikro kontroleru te ima 20 digitalnih I/O pinova od kojih su 7 PWM izlazi, a 12 kao analogni ulazi. Ima ISCP header na kojem se nalaze dodatni  digitalni pinovi. Najveća prednost mu je što ima ugrađenu USB komunikaciju te se može ponašati kao tastatura ili miš za klasični PC bez potrebe za dodatnim procesorom koji bi odradio tu USB konekciju. Može primiti napon od 6 V do 20 V dok se preporučuje od 7 V do 12 V. Maksimalna struja digitalnog PIN-a je 40 mA dok je max struja na 3,3-voltnom pinu 50 mA. Ima 32 kB flash memorije od kojih je 4 zauzeto s Boot loaderom. Ima ugrađenu zaštitu od kratkog spoja prema USB-u računala te ukoliko je povučeno više od 500 mA s USB-a osigurač će prekinuti vezu.

 

PLUS: Korisnost, cijena jer kada bi sve komponente željeli naručiti zasebno trebalo bi izdvojiti nešto više novca od ovdje ponuđenog iznosa
MINUS: Interferencija nekih el. komponenti s drugima što ponekad uzrokuje nepredvidivo ponašanje

        Službena stranicahttp://sixfab.com/product-category/tinylab/
        Cijena: Od 89 do 179 USD, ovisno o dodatnoj opremi

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.