Roccat Sova

Roccat Sova

Računalno igranje seli se na kauč uz Roccatov lapboard kao zamjenu za klasični kontroler.

PC kao ultimativna konzola

Rast popularnosti SFF računala, odnosno računala malog formata koja se sve više koriste kao zamjena za igraće konzole, donio je potrebu za jednostavnim rješenjima za igrače kojima kontroler nije dovoljan te imaju želju za preciznosti i pouzdanosti miša i tipkovnice. Roccat Sova je spoj kompaktne tipkovnice, podloge za miš, USB huba i držača kabla miša. Upravo u tome leži glavna prednost Sove, što je jedan proizvod koji objedinjuje sve, dok glavni konkurent Sove, Corsair Lapdog, zahtijeva kupnju zasebne tipkovnice koja se umeće unutar kućišta. Dolazi u dvije verzije, koje se razlikuju samo po tehnologiji prekidača tipkovnice. Jeftinija inačica Sove ima klasičnu membransku tipkovnicu, dok skuplja verzija ima mehaničku tipkovnicu sa smeđim TTC prekidačima koje Roccat koristi i u svojim Suora tipkovnicama. Tipkovnica obje verzije dolazi s plavim osvjetljenjem, što će zasigurno razočarati RGB entuzijaste. Razina osvjetljenja, kao i efekti istog mogu se konfigurirati u Roccatovoj Swarm aplikaciji.

TTC Brown među najboljim je Cherry MX Brown klonovima zbog glatke aktuacije i jasno definiranog klika.

Roccat SOVA 3

Roccat Sova u dizajn ima inkorporiranu modularnost koja dopušta izmjenu jastučića, odmorišta tipkovnice, podloge za miš te držača kabla bez korištenja alata. Roccat, nažalost, još uvijek nije predstavio zamjenske dijelove, no svejedno je dobro imati mogućnost lake izmjene dijelova ukoliko se odlučite za modificiranje neke od izmjenjivih komponenti. Od dodataka za Sovu Roccat je napravio držač za smartphone te držač za tablet koje možete naručiti na Shapewaysu, stranici koja nudi usluge 3D printanja. Ako ste vješti s dizajniranjem također možete sami dizajnirati i printati dijelove za Sovu te iskoristiti mogućnost montiranja na rub dizajniran za postavljanje dodataka poput držača kabla miša koji je uključen u paketu.

Kućište Sove je u cijelosti napravljeno od čvrste plastike, što je osim niže cijene rezultiralo i manjom masom Sove, što je bitno za proizvod koji će satima stajati na vašim nogama. Plastika je crne boje i blago grube teksture, što je čini otpornom prljanju i sakupljanju otisaka prstiju. Na dnu se nalaze jastučići koji nisu osobito debeli, što nije nužno mana jer je Sova prilično lagana i za udobnost nije potrebno imati debele jastučiće.

Podloga je prilično velika, dimenzija 275 x 240 milimetara te je kruta, što je odlično jer pruža veću brzinu, ali dolazi uz negativan efekt bržeg trošenja nožica miša. Podloga je prilično grube teksture, što će mnogima smetati te čini podlogu najgorim dijelom Sove.

Kako vam kabel miša ne bi strugao po rubovima kućišta ili, još gore, miš slučajno pao na pod brine se uključeni držač kabla miša. Držač kabla zbog svog dizajna podržava kablove raznih debljina te ih čvrsto drži na mjestu. Držač kabla koristi Sovin sistem kopči za spajanje dodataka, što znači da ga je lako postaviti i maknuti te mu prilagoditi položaj uzduž kućišta Sove.

USB hub nudi dva USB utora te je na lošem položaju, pokraj glavnog kabela Sove, i uvučen je duboko u kućište, što je odlično za estetiku zbog skrivanja konektora, no ne i za lako spajanje uređaja. Umjesto drugog USB utora voljeli bismo 3,5-milimetarske konektore za headset ili barem jedan kombinirani 3,5-milimetarski konektor.

Tipkovnica ja vrlo kompaktna, ali nudi sve tipke koje vam mogu zatrebati pri igranju. Tipkovnica ima 70% raspored (ima 70% tipki standardne tipkovnice sa 104 tipke) s odvojenim redom s funkcijskim tipkama. Takav raspored bit će nepoznat većini, iako su sve standardne funkcije na klasičnom položaju, no za rjeđe korištene tipke ovaj raspored tražit će određeni period privikavanja. Roccat je u mehaničku verziju Sove koju smo dobili na testiranje ugradio TTC Brown prekidače koji su među boljim Cherry MX klonovima uz izraženiji taktilni „bump“ i vrlo glatku aktuaciju. Jedina zamjerka vezana za tipkovnicu je zvonjava pri brzim pritiscima razmaknice koja ostavlja dojam slabije kvalitete, no isto tako nije dovoljno glasna da vas omete pri igranju. Keycapovi su napravljeni od ABS plastike i zadovoljavaju kvalitetom, iako bismo na proizvodu ove cijene voljeli vidjeti keycapove napravljene od PBT plastike.

Više informacija

  • Model: Roccat Sova
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Roccat
  • Tip prekidača: Mehanički TTC Brown
  • Dimenzije i masa: 64.6 cm x 28.0 cm x 3.7 cm, 2350 g
  • Plus: Odlična tipkovnica, držač kabla miša, udobnost
  • Minus: Pregruba površina podloge
  • Ustupitelj i cijena: Futura-IT, www.futura-it.hr, 699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Roccat Sova

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Roccat Sova - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.