Izradite svoj DIY frižider

Izradite svoj DIY frižider

Peltierov hladnjak nije nov izum. Koncept je već dugo poznat, no nikada se nije probio do mainstream potrošača. Njegove dimenzije i način na koji radi s druge su strane idealni za manje projekte poput našega. Peltierovi hladnjaci pokušavali su se implementirati i za hlađenje procesora, kako direktno tako i putem vodenog hlađenja, no bezuspješno.

Točnije, problem se nalazi u komponenti i načinu na koji ona radi. Iako ne može funkcionirati u micanju velike količine topline, zadatak poput maloga frižidera, gdje može postepeno smanjivati temperaturu, nije problem.

Glavna

Podsjetimo se: HP je u svojim slušalicama Omen Mindframe implementirao slabe Peltiere kako bi smanjio znojenje ušiju za vrijeme gaminga te smo tada dobili ideju proširiti tu priču i objasniti tehnologiju. Cilj nam je dakle bio napraviti hladnjak pristojne veličine u koji po potrebi stane i veća količina tekućine. Ideja je da se u hladnjak mogu bez problema staviti limenke od pola litre, a da pritom bude dovoljno mjesta da hladan zrak može cirkulirati kada sustav bude pokrenut. Materijali koje smo koristili lako su dobavljivi. Iako smo mi odlučili izgraditi sve iz temelja, hladnjak je moguće napraviti i iz postojećih prijenosnih hladnjaka, no onda je mogućnost kontrole završnog izgleda manja.

Naravno, u 2019. godini, koja će biti najveća u IoT razvoju, ne možemo izostaviti i Smart komponente. Tako smo na hladnjak nabacali senzore, sve povezali s Arduinom, a njega kontroliramo putem Bluetootha i pametnog telefona. Pridružite nam se tako na avanturi izgradnje malog DIY pametnog hladnjaka. Naravno, ovaj projekt računa i na to da imate računalo u blizini iz kojega biste moglo „posuditi“ malo energije za rad.

IR senzor može prepoznati kada se pred njim pojavi neki predmet te se lagano postavlja. Idealan je za detekciju predmeta koji se nađu ispred njega, u našem slučaju limenke koje treba rashladiti.

T 1

LED rasvjeta: Idealno bi bilo da si jednostavno naručite 12V LED-ice. Naše su možda nepotrebno snažne za ovu implementaciju, no svakako možete rasvjetu urediti po svom ukusu.

T 2

Senzor topline: Praćenje stanja u samom hlasnjaku daje nam korisne informacije, pogotovo stoga što  je naš hladnjak osjetljiviji na promjene vanjske temperature od onog klasičnog.

T 3

Radijator: Hladna strana ne mora imati aktivno hlađenje, no ono uvelike ubrzava proces hlađenja sustava. Napredniji hladnjaci neće previše pomoći u ovom slučaju jer “heatpipe”  tehnologija ne funkcionira na ovako niskim temperaturama.

T 4

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Izradite svoj DIY frižider - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.