Osigurajte dom Arduino alarmom

Osigurajte dom Arduino alarmom

DIY Arduino alarm

Alarmni sustavi postaju sve popularniji u stambenim objektima, a napretkom tehnologije njihova cijena pada dok pouzdanost raste.

Arduino kao mozak operacije kućnog alarma

Iako su donedavno bili dostupni samo za imućnije građane, u današnje vrijeme ih možete dobiti u rasponu cijena od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Ako volite tehnološki svijet možda će vam biti draže izraditi jedan takav za stotinjak kuna. Kao mozak operacije koristiti ćemo naš favorit kod DIY izrade pametnih uređaja, a to je, Arduino. Naravno, biti će nam potrebno i nekoliko senzora poput magnetskih i svjetlosnih senzora te senzora pokreta. GSM ili Internet komunikacije s korisnikom nećemo raditi jer je cilj ove radionice napraviti jednostavan alarmni sustav, a korištenjem komunikacije bi stvari debelo zakomplicirali. Bez brige, postojat će dodatak s uputama kako to izvesti.

Alarmni sustav se temelji na prikupljanju informacija iz mnogobrojnih senzora koji se nalaze unutar ili izvan stambenog objekta. Prikupljene podatke šalje u kontrolnu jedinicu koja ih obrađuje i aktivira alarm. Najčešći senzori koji se koriste su senzori pokreta i magnetski/infracrveni senzori. Magnetski senzori se pretežito postavljaju na vrata i prozore na način da se montiraju u paru s trajnim magnetićem. Naravno, to će detektirati samo otvaranje/zatvaranje, ali ne i razbijanje, zato možemo dodati zvučne i vibracijske senzore kako bi povećali preciznost našeg sustava. Video nadzor se danas može kupiti kao samostalna jedinica i nije ga potrebno uparivati s alarmnim sustavom.

Potrebne komponente:

Ivor Arduino 8AArduino, senzori pokreta, infracrveni senzori, magnetski senzori, eksperimentalna pločica, žice, foto senzori.

Alarm će se uključiti ako jedan od senzora detektira neželjeni pokret i aktivirat će sirenu. Pomoću GSM modula alarmni sustav vam može poslati poruku ili pokrenuti poziv kada se alarm oglasi kako bi u stvarnom vremenu bilo obavješteni o događajima u objektu. GSM komunikacija nije dio ovog sklopa pa ju nećemo koristiti. Oglašavanje sirene će biti dovoljan razlog da upozori i otjera neželjene posjetitelje iz prostora.

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Osigurajte dom Arduino alarmom - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.