LG 55UN81003LB

LG 55UN81003LB

Klasičan midrange

Softversko sučelje u obliku webOS-a s velikim broje aplikacija i bogatim mogućnostima jača je strane najnovijeg LG-jevog mainstream televizora. Kvaliteta slike je tek prosječna, ali ukupno gledano svakako ovaj TV nudi sasvim pristojne mogućnosti.

LG je jedan od rijetkih proizvođača televizora čiji su novi modeli iz lineupa za 2020.godinu u velikom broju dostupni na domaćem tržištu. Ništa, pa čak ni korona, nije LG spriječila da domaćim kupcima servira nove modele svojih televizora raznih cjenovnih kategorija. Nažalost, umjesto novog CX OLED-a nama su na test poslali srednju klasu u obliku UN8100 modela.

 

Zlatna sredina

Vjerojatnije je da će se domaći kupci ipak prije odlučiti za kupnju nove srednje klase nego najnovijeg Mercedesa (OLED-a). Što se tiče samog dizajna ovaj LG-jev televizor nam nije ponudio nekakve posebne razloga da ga previše pohvalimo.

 

LG 55UN81 5

Široko postolje osigurava dobru stabilnost uređaja, ali zauzima dosta mjesta na samoj površini. Ovaj televizor nije osobito tanak, no smatramo da vas to ne treba previše obeshrabriti poželite li ga montirati na zid.

Tradicionalno za LG neki priključci se nalaze bočno, a neki sa stražnje strane uređaja. Srećom s ovim modelom dolazi dobro poznati daljinski upravljač Magic Remote. Magičan možda nije, ali je svakako dosta funkcionalan i ugodan za korištenje.

Slobodno možemo reći kako je najjača strana ovog televizora samo softversko sučelje. webOS u najnovijoj verziji izgleda jako dobro i lako se koristi. Dostupno vam je brdo aplikacija, a izbornici za podešavanja željenih parametara slike su vrlo dobro organizirani. I sve bi bilo super da nismo primijetili kako sve radi dosta sporo.

 

LG 55UN81 4

Neki puta je proteklo nekoliko sekundi od pritiska na tipku do same reakcije od strane uređaja. Nadogradili smo softver na najnoviju verziju, ali opet isto. Nismo pretjerano sigurni što je uzrok ovome, jer ovaj televizor dolazi s nazivno sasvim pristojnim quad core procesorom.

Tehnološki gledano ovaj LG-jev mainstream TV ne nudi nešto posebno uzbudljivo. Sve ukazuje kako se ovdje koristi IPS matrica s Direct LED pozadinskim osvjetljenjem. Kvalitetu slike bismo mogli opisati kao vrlo dobrom. Vidljivi kut je primjerice jako dobar, pa je kvaliteta prikaza više nego dobra i kada ne sjedite direktno ispred samog TV-a.

 

LG 55UN81 1

Naše prethodne opaske vezano uz kvalitetu slike odnose se na SDR. HDR djeluje prilično neuvjerljivo.

 

webOS u punom sjaju!

Jednostavno ovdje ni kontrast ni maksimalna svjetlina, a ni reprodukcija boja nisu na dovoljno dobroj razini kako bi prikaz HDR sadržaja bio onakav kakav očekuje. Nema dovoljno dinamike u toj slici. Ovdje jasno nema ni lokalnog zatamnjenja koje bi donekle popravilo situaciju.

Inače, LG kod ovog modela nudi vrlo dobar broj predefiniranih predložaka kako za SDR tako i za HDR sadržaj. Preporučujemo da odaberete ISF Dark ili Bright Room predloške s obzirom da daju ponajbolje rezultate, a možete dodatno sliku podesiti prema vlastitim željama.

 

LG 55UN81 2

Novost je Filmmaker predložak koji je prije svega namijenjen uživanju u filmovima, te primjerice automatski isključuje opciju za izglađivanje pokretnih slika. Gamerima LG ovdje nudi barem podrška za ALLM (automatic low latency mode), ali nas ovaj televizor nije pretjerano oduševio brzinom odziva.

Vratimo se još malo softverskom sučelju s ciljem da napišemo ponešto o podršci za Apple Air Play. Naime, LG ovdje nudi podršku za bežičan streaming sadržaja s Appleovih preskupih gadgeta na svoj TV. Ovo je svakako jedna od opcija koju inače nalazimo kod televizora više klase, a ovdje vam je dostupna kod mainstream uređaja.

 

LG 55UN81 3

Što reći na kraju osim da je UN8100 moderan mainstream 4k TV koji nas ničim nije posebno oduševio , ali ni neugodno iznenadio. OK, možda samo sporošću sučelja. Riječ je o dobrom televizoru ukoliko vam HDR nije pretjerano bitna stavka, ali cjenovno ne osobito isplativom.

 

LG 55UN81 6

Pročitajte kompletan usporedni test OLED vs LED televizora

Tehnološki sudar svjetova: 55-inčni OLED vs. LED

OLED televizori su posljednje vrijeme postali cjenovno sve pristupačniji i na domaćem tržištu mogu se naći na iznimno povoljnim akcijama. U isto vrijeme dok razmišljamo o OLED-u kao best buy televizoru, pitamo se isplati li se uopće više kupiti LED televizor? I kod njih je puno noviteta i atraktivnih tehnologija. Testirali smo stoga 8 LED, QLED i OLED televizora kako bismo dobili odgovor na pitanje što se najviše isplati kupiti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 55UN81003LB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 55UN81003LB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.