Samsung Q900R

Samsung Q900R

8K revolucija je započela!

4K je prošlost! 8K je the next big thing! Samsungov 8K QLED televizor s gotovo nevjerojatna 33 milijuna piksela obećava dosad neviđenu kvalitetu slike!

Prema svim najavama 2019. će biti godina 8K televizora. Nakon nekoliko demonstracijskih modela na sajmovima proteklih godina dočekali smo i prvi pravi tržišno dostupan 8K televizor koji možete kupiti. Samsung je ovoga puta preduhtrio konkurenciju, pa je njihov 8K QLED televizor Q900R trenutno jedini 8K TV na domaćem tržištu.

Međutim treba li nam uopće 8K? Može li nam skok s 4K na 8K donijeti značajna poboljšanja kvalitete slike vidljiva već danas? Ili je riječ o još jednom dobro upakiranom marketinškom triku proizvođača televizora kako bi vas natjerali da kupite novi TV i dobrano vam ispraznili džepove?

Samsung 1

33 milijuna piksela!

4K je dakle prošlost! 8K je the next big thing! Barem ako vjerujete Samsungu. Ali najbolje je u cijelu se priču uvjeriti vlastitim očima. U Vidilab je stigao najnoviji Samsungov 8K QLED televizor Q900R koji trenutno predstavlja prvi komercijalno dostupan 8K televizor kod nas. Samim time riječ je o tehnološki najnaprednijem televizoru kojega se trenutno možete dočepati.

Što to znači? Prije svega, 8K rezolucija donosi ukupno 7680 x 4320 piksela, koji su kod ovog televizora zaduženi za prikaz slike. To je čak četiri puta više od danas već uobičajene 4K rezolucije ili, primjerice, nestvarnih 16 puta više od FullHD-a. Preciznije, riječ je o 33,2 milijuna piksela, koji bi ovom televizoru trebali omogućiti dosad neviđen prikaz slike po pitanju detalja i oštrine.

Jedan od ključnih razloga preleska na 8k rezoluciju svakako leži i u činjenici da moderni televizori postaju sve veći i veći. Nama je na test stigao 65-inčni model Samsungova QLED 8K televizora, ali dostupne su i 75- ili 85-inčne varijante, a odnedavno i supersized 98-inčni model! Svojim se dizajnom ovaj 8K model ne razlikuje previše od prošlogodišnjih Samsungovih QLED flagship televizora kao što je Q9FN. Prilično je tanak, s vrlo malenim rub oko ekrana. Kvaliteta izrade je na vrlo visokoj razini uz metalni okvir i plastičnu stražnju stranu.

Case modding u 8k: Naše modding pothvate snimali smo 4k videom i fotoaparatom rezolucije 24 megapiksela. Televizor je napravio upscale videa (vau efekt), a fotke su također izgledale fenomenalno.

Samsung 8K 2

Neuspjela 8K PC avantura

U misiji kako do pravog 8k signala na 8k televizoru Q900R smo isprobali i s našim testnim računalom. Nažalost, nismo uspjeli dobiti nativni 8K prikaz s računala pomoću dviju trenutno najmoćnijih grafičkih kartica obaju proizvođača, Radeona VII i RTX 2080Ti. Nije pomogla ni vudu-magija! A probali smo svašta. Od nadogradnji Windowsa, nadogradnji drivera za grafičke kartice. Inače, naš model Q900R bio je opremljen Samsungovim One connect boxom s HDMI 2.0b koji, barem prema specifikacijama, podržava 8K prikaz na 30 Hz uz postavke za prikaz boja postavljene na standard YCbCr 4:2:0. Istina, isključivo na  HDMI priključku broj jedan, no upravo smo njega i koristili.

One connect to rule them all

Svi priključci nalaze se na izdvojenom One Connect Boxu, koji je zapravo posebna kutija koja sadrži napajanje, tunere i procesor slike. One Connect Box se posebnim optičkim kabelom spaja s televizorom. Takvo rješenje omogućava jednostavnu montažu na zid bez razmaka, no zahtijeva da „kutijicu“ veličine prosječne igraće konzole potom negdje smjestite. Budući da smo mi na testu imali 8K model za 2018. godinu, bili smo osuđeni na 4 HDMI 2.0b priključke koji podržavaju 8K isključivo pri 30 Hz.

Kompletna elektronika: Procesor, slike, tuneri i priključci izvdojeni su u posebnu kutiju One Connect Box, koja se onda optičkim kabelom povezuje s TV-om. Naš testni model iz 2018. godine bio je opremljen s HDMI.

Samsung 8K 3

Kada govorimo o korisničkom iskustvu i jednostavnosti korištenja, Samsung se i dalje kod svih svojih flagship televizora oslanja na operativni sustav Tizen i priloženi daljinski upravljač One remote. Minimalistički izveden daljinski upravljač kompaktnih dimenzija pouzdan je i praktičan, a Tizen je sada već moderna i dobro uštimana Smart TV platforma. Osim pomoću One remotea, podržano je i upravljanje putem aplikacije za pametne telefone SmartThings. Zanimljivo je da zapravo kompletan početni setup možete obaviti pomoću pametnog telefona.

U jedinstvene mogućnosti Samsungovih QLED TV-a visoke klase ubraja se i ambijentalni način rada (Ambient mode). Kada ne gledate televizijski program ili neki drugi sadržaj u ambijentalnom načinu rada, ekran vam može poslužiti za prikaz informacija o vremenu, vijesti, prikaz fotografija ili ga možete jednostavno „nevidljivo“ stopiti s pozadinom. Naime, pomoću pametnog telefona možete slikati zid iza televizora koristeći aplikaciju SmarThings, a potom će umjetna inteligencija u ambijentalnom načinu rada kreirati sličnu teksturu pozadine koja će se prikazivati na ekranu i tako TV praktično „uklopiti“ u vašu dnevnu sobu. Premda u stvarnosti izgleda prilično cool, ne možemo se oteti dojmu da je Samsung ovo osmislio samo kako bi „bocnuo“ LG, čiji flagship OLED televizori zbog rizika od burn ina slike nisu pogodni za takve dizajnerske egzibicije.

Wow faktor!

Ipak, vjerujemo da sve ponajviše zanima kako 8K izgleda uživo. Samsung nas je počastio kolekcijom promotivnih, demo 8K videouradaka koji bi trebali pokazati QLED 8K televizor u svoj njegovoj raskoši. I doista, 8K izgleda vrlo impresivno. Količina detalja, posebno u daljini, gotovo je nevjerojatna, pri čemu prikaz dobiva svojevrstan 3D efekt. Osjećate se kao da su objekti na ekranu na korak od vas, doslovno. Nažalost, to je sve što smo od 8K i vidjeli jer drugog 8K sadržaja jednostavno nema. Niti će ga tako skoro biti. Osim ako se ne preselite u Južnu Koreju ili Japan. Prema nekim grubim najavama, veći broj dostupnog 8K sadržaja možemo očekivati tek kroz nekoliko godina.

Atraktivan dizajn odlika je ovog 8K televizora uz mogućnost za montažu na zid bez razmaka

Samsung 8K strana

Svjestan je toga i Samsung. Stoga su QLED 8K televizor opremili svojim dosad najnaprednijim procesorom za prikaz slike zvanim Quantum 8K. Ovaj je procesor zadužen za upscailing ulaznog signala i prilagodbu slike kako bi ona na pravi način bila prikazana na 8K rezoluciji. Samsung se pritom posebno oslanja na umjetnu inteligenciju (AI). Drugim riječima, koriste se posebni algoritmi za analizu slike ovisno prikazanom sadržaju koji se potom uspoređuju s referentnim prikazom u centralnoj bazi i mijenjaju prema potrebi. Ideja je zapravo da se analiziraju navike korisnika i prate vrste sadržaja koji se najviše gleda te da se potom putem ažuriranog Smart TV sustava ponudi ponajbolji algoritam za prikaz slike.

AI upscailing

Konačan rezultat po pitanju upscailinga na 8K po našem je sudu poprilično dobar. HD i 4k sadržaji izgledaju zaista impresivno. Pri tome prikaz dosta ovisi o odabranom predefiniranom predlošku unutar izbornika za prikaz slike. Primjerice, odaberete li standardni profil, slika dobiva neku umjetnu oštrinu, dok filmski predložak donosi daleko realniji prikaz koji ostaje vjeran osnovnoj reprodukciji sadržaja, bez dodatne oštrine ili ostalih „poboljšanja“.
Zanemarimo li na trenutak 8K po pitanju kvalitete slike, Q900R je zapravo tipičan predstavnik Samsungove QLED serije televizora visoke klase. Tehnološki temelj svega je VA (Vertical Alignemt) panel s FALD (Full Array Local Dimming) sustavom lokalnog zatamnjenja. Drugim riječima, to znači da je moguće prilogođavati intenzitet pozadinskog osvjetljenja po pojedinim zonama. Ukupno postoji oko 480 zona lokalnog zatamnjenja.

Superiorni HDR!

Takva tehnološka podloga jamči odličnu kvalitetu slike. Visoka razina maksimalne svjetline (čak 3000 nita u posebnim uvjetima), odličan kontrast, vjerne i dobro definirane, samo su neke od pozitivnih odlika ovog televizora. Posebno ističemo sjajan prikaz HDR sadržaja s obzirom na visoku maksimalnu svjetlinu i odličan kontrast. Očekivano, Q900R je i odličan gaming TV. Ili, bolje rečeno, odličan HDR gaming TV, bilo da koristite konzolu ili PC. U oba slučaja odlikuje se vrlo dobrom brzinom odziva i malim input lagom. PC gamere će razveseliti i podrška za tehnologiju FreeSync, odnosno prilagodljiva frekvencija osvježavanja slike, pri čemu ovaj TV podržava Full HD rezoluciju uz maksimalno osvježavanje slike od 120 Hz.

Glavni nedostaci u kvaliteti slike zapravo su najvećim dijelom povezani s tehnologijom prikaza. Ovo je i dalje LCD televizor s pozadinskim osvjetljenjem. Posebno je teško na tako velikom televizoru postići odgovarajuću homogenost osvjetljenja duž cijele dijagonale. Drugi još izraženiji problem jest vidljivi kut. Slika vidljivo gubi na kvaliteti (prikaz tamnih nijansi, boje, kontrast) ako ne sjedite izravno ispred televizora. Ovisno o smještaju uređaja, to može i ne mora predstavljati neki veliki problem. Samsung je najavio da QLED flagship modeli za 2019. godinu donose poboljšanja po pitanju vidljivog kuta. Živi bili pa vidjeli! Zasad se, međutim, po pitanju homogenosti osvjetljenja i širini kuta gledanja bilo koji LCD TV ne može mjeriti sa superiornim OLED televizorima.

Do kada ćemo čekati na 8K sadržaj?

Samsungov 8K Q900R možemo gledati kao svojevrsnu tehnološku demonstraciju budućnosti. Uopće ne sumnjamo da će u skoroj budućnosti 8K televizori postati svojevrstan standard po pitanju kvalitete prikaza slike. Isplati li se 8K televizor kupiti već sada? Ako želite tehnološki najnapredniji uređaj i ne pitate za cijenu, samo naprijed!

S druge strane, 8K sadržaja trenutno jednostavno nema. U konačnici ovaj televizor po pitanju kvalitete slike (osim 8K rezolucije) ne donosi nekakvo znatno poboljšanje u odnosu na konkurentske 65-inčne modele visoke klase. U tom smislu je prilično neisplativa investicija. Smatramo da 8K zapravo ima daleko više smisla kod 75-inčnih i većih televizora. U tom slučaju ćete nekakvu razliku u odnosu na 4K televizore vidjeti jedino ako TV gledate s udaljenosti od pola metra, što dakako nećete činiti.

U slučaju kada pravog 8K sadržaja nema, posve je jasno da će mogućnosti upscalinga, odnosno procesuiranja HD i 4K signala biti ključne za kvalitetu prikaza kod svih 8K televizora. Samsungov AI sustav i procesor Quantum jako dobro odrađuju svoj posao. Međutim, nijedan proizvođač nema čarobni štapić kojim će 4K pretvoriti u 8K. Iz drugog kuta pak posve je jasno da 8K sadržaja neće ni biti ako na tržištu nema 8K televizora dostupnih svima. Proizvođači su svjesni da moraju napraviti prvi korak. U svjetlu toga Samsungov 8KQLED možemo gledati kao svojevrsnu tehnološku prekretnicu koja konačno 8K približava dnevnom boravku svakog od nas.

Više informacija

  • Model: Q900R 2018
  • Isplativost: 3
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Vrsta panela: VA (vertical Alignment), FALD (Full Array Local Dimming) lokalno zatamnjenje 480 zona, podrška za HDR 10+ i HLG (Hybrid Log Gamma)
  • Dijagonala/ rezolucija: 65"
  • AV priključci: One Connect Box, 4 x HDMI 2.0b (HDCP 2.2), 3 x USB 2.0
  • Procesorske jezgre: Samsung 8K Quantum procesor (AI upscailing)
  • Zvučnici (RMS): 3 x 26 W + 2 x 10 W
  • Ostali priključci: 1 x Ethernet, 1 x CI+
  • Dimenzije: 1452,2 x 898,2 x 304,9 mm
  • Plus: 8K demo sadržaj izgleda izvrsno, vjerne i dobro definirane boje, AI upscailing radi vrlo dobro, HDR performanse uz iznimno visoku maksimalnu svjetlinu, odličan gaming TV (vrlo dobar odziv, malen input lag)
  • Minus: relativno visoka cijena, nedostatak 8K sadržaja
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, 34.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Q900R

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Q900R - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.