LG 55EC930V - 4.5 out of 5 based on 2 votes
OLED Tehnologija koja će posramiti i najbolje plazme po prikazu kontrasta i definiciji crne boje

LG 55EC930V

Crna rupa svih televizora

Velika očekivanja koja smo imali od OLED-a u potpunosti su opravdana, mogućnosti ove tehnologije su goleme i ozbiljnijih nedostataka nema, od uniformnosti prikaza, osvjetljenja i „curenja“ svijetlosti do „cloudinga“  ili šumova na slici...sve je riješeno, ne možemo dočekati velike (65“) 4K modele

Nakon višegodišnjeg čekanja konačno je došao trenutak da se OLED cjenovno spustio u sferu „dostupno AV entuzijastu, smrtniku “. Novi LGjev OLED model nije jeftin (niti približno) nego se jednostavno više ne takmiči sa ulaznom klasom automobila. To znači ako pripadate kategoriji filmofila i ne gledate filmove samo vikendima ovaj proizvod mogao bi probuditi u vama želju za…posjedovanjem. Ona se bazira na čvrstim temeljima koji opravdavaju novac koji se za njega traži, barem dok ne postoji prava konkurencija.

LG 55EC930V 7

Mršavac Elegantan i tanak televizor s odličnim kutovima gledanja


Beskonačna crna boja više nije jeftin marketinški trik

Ako još ne znate OLED je tehnologija koja će popuniti prazninu nastalu povlačenjem plazma TVa sa globalnog tržišta. I ne samo što će to učiniti već će posramiti svaki plazma televizor usporedi li se prikaz kontrasta i definiciju crne boje, sve one adute koje je plazma držala nad LEDom/LCDom. Osim toga OLED za razliku od navedenih nema problema sa neuniformnim pozadinskim osvjetljenjem, pojavom „cloudinga“ i općenito konzistencijom prikaza crne boje. Što to znači?

Da ovaj TV u apsolutno zamračenoj prostoriji ne isijava svijetlost i kada prikazuje crnu boju ne emitira ništa prema gledatelju. Ukratko TV u mraku je nevidljiv, neprepoznatljiv a razlika crne boje na ekranu u odnosu na rub TVa ne postoji. Kako je to postignuto? OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje već svijetlost emitiraju sami podpikseli - ili ju ne emitiraju. Naprosto je nevjerojatno gledati ovaj TV u potpunom mraku, scene poput zvjezdanog neba izgledaju nadnaravno. Ako se smatrate nekom vrstom videofila ovakvo iskustvo do sada nije bilo moguće reproducirati čak i uz proslavljene KURO plazme i posljednje generacije Panasonicovih plazmi. No da bi iskoristili tu „beskonačnu“ crnu boju u prostoriji ne smije biti ni tračak svijetlosti, zaboravite čak i ambijentalno prigušeno svijetlo jer se dojam polako gubi. Pokušali smo izmjeriti crnu boju našim Lux Meter PRO-LX1108 no uređaj naprosto nije mogao registrirati ikakvu svijetlost.

LG 55EC930V 1

Dva daljinca I dalje nam je ljubimac MagicMotion sa žiroskopom koji uvelike olakšava navigaciju kroz sučelje


WebOS

Platforma prvotno razvijana od Palma koja je trebala biti njihov povratak na tron u doba pojave prvih iPhona i Androida, kasnije prodana HP-u naposljetku je završila kod LG-a koji ju je integrirao u novu generaciju SmartTV-a. Sviđa li nam se? Nismo baš oduševljeni a razlog tome je paralelno testiranje sa novom Panasonicovom SmartTV platformom baziranom na Firefox Osu. Zamjerka WebOS-u je manja responzivnost (što je moguće i zbog samog hardvera no ipak ovdje govorimo o high-end TVu), manja intuitivnost, češći lag u izbornicima, duže učitavanje pojedinih aplikacija i slično. No kome uopće treba „pametna“ platforma kada su u konačnici bitne samo performanse ekrana, zar ne?! Ipak smo mi još uvijek na HTPCu ili dediciranom playeru kao primarnom i jedinom izvoru slike i zvuka. Sva sreća na isporučenom MagicMotion žiroskopskom upravljaču zbog kojega je navigacija znatno olakšana i pravo ga je zadovoljstvo koristiti. Daljinac razumije i glasovne naredbe a odlično se snalazio i sa našim „ruskim“ naglaskom.

LG 55EC930V 4

Neželjeno dijete WebOS mijenja vlasnike, pa je nakon HP-a završio kod LG-a. Nije među naj SmartTV rješenjima


Jednorog TV svijeta

Odmah je jasno da 55EC930V u ovom trenutku možemo poistovjetiti s nekim mitskim bićem jer je ono što nudi gotovo jedinstveno u svijetu televizora. Osim kontrasta prikaz boja je snažan, definiran i ono što se često opisuje kao živopisan no to na OLED-u dobiva sasvim novu dimenziju. LG 55EC930V 3

Smještaj jako bitan Kod postavljanja u dnevnu sobu paziti na izvore svjetlosti, jer zakrivljeni ekran lomi svjetlost horizontalno i taj efekt kvari inače odličnu sliku

 

Osim toga ovaj TV ima zakrivljeni ekran što se neće svima svidjeti (neki to ubrajaj pod plus, a drugi u minus) no mi ga obožavamo. Budite oprezni kod smještaja TV-a u prostor jer ukoliko izvor svijetlosti (lampa,prozor…) dolazi iz kuta ili frontalno zakrivljeni ekran lomi svijetlost horizontalno i efekt nije lijep za vidjeti, pogotovo ako gledate film. Tim više kada se pojavi tamna scena čime glossy površina ekrana dodatno naglašava tu svijetlost i ponaša se poput ogledala. Poznati nedostatak svim plazma televizorima – relativno loš prikaz bijele boje na OLEDu nije prisutan, dapače prikaz i uniformnost je idealna baš kao i crna boja čime kontrast ovog TV-a postaje naša osobna referenca. Sve drugo uspoređivat ćemo sa ovim TV-om.

LG 55EC930V 2

Tu je i 3D Iako više nije hype i ne stavlja se u prvi plan, LG pasivna tehnologija je prisutna i kod ovog OLED-a

 

No imajte na umu da osvjetljenje odnosno intenzitet bijele boje nije preporučljiv na OLEDima postavljati na maksimalnim vrijednostima. Ne iz razloga jer će naštetiti definiciji crne boje (kao na LED/LCDu) već će se neki detalji u sijenama izgubiti u procesu. Još jedna od prednosti pred dosadašnjim tehnologijama, naročito plazmom je količina šumova na slici koja (da, ponovo pišemo u superlativu) ne postoji. Jedini pravi i opravdani nedostatak ovom TV-u je njegova rezolucija koja ne prati trenutni standard u cijenovnoj klasi što je 4K. Iako to na ovoj dijagonali nije zapravo ozbiljniji nedostatak jedina je stavka specifikacija koja „bode u oči“ kada je se usporedi sa svim ostalim. Bez obzira na to ovo ostaje jedan od najimpresivnijih ekrana koje smo ikada gledali. Pravo je zadovoljstvo ponovo otkrivati sve detalje i nijanse u sjenama (na filmovima koje smo već gledali preko nekoliko puta) uz ekran sposoban prikaza referentne crne boje. Samo se pobrinite za adekvatne uvijete osvjetljenja u prostoru jer u najmanju ruku ovaj OLED to zaslužuje.

Više informacija

 • Model: LG 55EC930V
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: LG
 • Tip: 3D SmartTV OLED (CURVED)
 • Dijagonala/ rezolucija: 55” (139cm) / FullHD
 • AV priključci: 4xHDMI, komponentni, kompozitni, scart, optihki izlaz
 • Ostali priključci: CI, 3xUSB2.0, LAN, slušalice
 • Dodatno/Ostalo: WiFi (Miracast/WiDi)
 • Dimenzije: 1225 x 715 x 80 mm
 • Masa: 14,4 kg
 • Plus: referentni prikaz apsolutne crne boje, detalji u sjenama,prikaz bijele boje, ogroman kontrast i snane boje, zakrivljeni ekran, nema šumova u slici, MagicMotion upravljač
 • Minus: nema VESA nosac, WebOS je solidan ali ne i najbolja SmartOS platforma
 • Ustupitelj i cijena: LG www.lg.com/hr, cijena: 19.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 55EC930V

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 55EC930V - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...