Epson EB-1985WU - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Poslovnjak Epsonov uredski monstrum ima i sklonosti prema konzumerskim sadržajima, pa bez problema može poslužiti za gledanje filmova

Epson EB-1985WU

Uredski high-end

Pregršt naprednih poslovnih opcija, kao što je povezivanje na mrežu, kontrola, dijagnostika te automatiziranje radnje, vrlo snažna lampa te široke optičke mogućnosti i autokorekcija projekcije neki su od aduta koje Epson ima pred konkurencijom u klasi

Riješimo to odmah na početku: ovo je prvenstveno prezentacijski projektor namijenjen uredu, konferencijskoj dvorani, školi i sličnim institucijama koje imaju potrebu za “top” performansama. To ukratko znači da je u uvjetima dnevnog osvjetljenja moguće sasvim komotno čitati tekst manjeg fonta, jasno razaznati boje pa čak i nijanse. Odlazi toliko daleko da se u tekstu spominje i HT uporaba, no imajte na umu kako dedicirani HT projector iz cjenovne klase do 8 tisuća kuna nudi identični prikaz ako se fokusiramo na video, no ovdje nam treba puno više.

 

Snažne lampe - najveća prednost

Ako vas iznenađuje cijena visoke klase poslovnih projektora poput Epsonovog modela EB-1985WU u odnosu na dedicirane i vrlo napredne Home Theater modele, morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo i osnovno, riječ je o vrlo snažnim lampama koje se ugrađuju u prezentacijske projektore (čija se snaga osvjetljenja povećava logaritamski, a ne linearno, što na papiru može zbuniti ako je izražena isključivo ANSI vrijednost) kao i cijeli spektar strogo poslovnih mogućnosti. Primjerice ovaj model osim mrežne kontrole posjeduje i opcije poput automatizirane obavijesti putem maila ukoliko dođe do bilo kakve neregularnosti u radu (ne mora nužno biti kvar na lampi već i na sustavu hlađenja i slično). Koristi žičanu LAN mrežu, a ima i integriran 802.11 b/g/n WiFi putem kojeg omogućava WiDi ili Miracast konekciju.

Ova opcija je posebno korisna ako vam u ured dolazi gost s namjerom da održi prezentaciju u vašoj konferencijskoj prostoriji, nema petljanja s kablovima, zivkanja administratora za pomoć i slično. OSD izbornik sadrži kartice za podešavanje IP adresa, WiFi sigurnosti i SMTP server za mailove, a moguće ga je i kontrolirati putem web sučelja. Projektor ima i opciju dvostrukog prikaza slike kao side-by-side horizontalno, s dva različita izvora, što je poslovno gledano praktičnija opcija od slike-u-slici. Keystone je moguće korigirati i horizontalno i vertikalno, a projektor ima senzor koji automatski može prilagoditi geometriju prikaza zavisno o njegovom položaju u odnosu na platno. No vratimo se na lampu od golemih 4800 ANSI lumena snage zahvaljujući kojoj Epsonov PJ može prikazati respektabilno kontrastnu i saturiranu sliku pod punim uredskim osvjetljenjem. Naravno da svaki PJ, koliko god imao dobre ili loše performanse, “pati” kada radi u osvjetljenom prostoru, no rijetki modeli mogu ostvariti ovakav prikaz pod punim uredskim svijetlom kao EB-1985WU.

Epson EB 1985WU 6

Konektori Veliko bogatstvo sučelja, a za povezivanje smo koristili i bežičnu Miracast vezu

 

Optika i rezolucija dostojne HT klase

Najveći adut ovog modela pred konkurencijom iz svoje klase nije snaga osvjetljenja već format ekrana u omjeru 16:10, s rezolucijom koja ček i prelazi FullHD, 1920x1200 piksela. Slika ostaje oštra i na dijagonalama iznad 120 inča, rubovi i nazubljenost se uopće ne primjećuju, za što je zaslužno i Epsonovo procesiranje slike, tzv. “Super rezolucija”. Marketinški pristup brendiranja data-projektora kao multimedijalnog nikada nam nije bio previše jasan jer navodi kupca na pogrešan dojam – da je uređaj dizajniran za gledanje filmova. Multimedijalan je utoliko što ima integrirane zvučnike i prikazuje sliku, no EB-1985WU je prvi model koji smo do sada vidjeli čije je procesiranje i reprodukcija pokretnog videa, kontrast i gamut boja dovoljno impresivan da bismo na njemu mogli gledati i filmove. I pri tome ne mislimo na “casual” gledanje, već bismo ga mogli montirati na nosač u neki Home Theater setup bez previše primjedbi (osim nativnog formata).

Ovo je veliki, ako ne i najveći, plus odnosno kompliment ovom (ipak uredskom) modelu koji će podjednako impresivno raditi u mraku kao i pod uredskim svjetlima, u okvirima te dvije različite “discipline” jasno. Zahvaljujući 3LCD tehnologiji kontrast je daleko boji od DLP modela u istoj klasi, video materijale Epsonu smo isporučili bežično – Miracastom. Tokom jednosatne “prezentacije” (koja je uključivala gledanje Netflixove serija Marco Polo putem Android XBMC playera) nikakvih prekida i trzaja nije bilo. Veza je bila po standardu 802.11n, a sadržaj koji se prenosio imao je rezoluciju 720p. Integrirani zvučnici ukupne snage 16 W iznenađujuće su dobri. Zapravo, sonične performanse bile bi istovjetne prosječnim PC zvučnicima klase oko 500 do 600 kuna. Snage zaista neće nedostajati te će uspješno ispuniti zvukom prostoriju od 35-40 kvadrata, kao što je to bio slučaj u našem VidiLabu.

Više informacija

  • Model: Epson EB-1985WU
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Epson
  • Tip: 3LCD
  • Rezolucija / format slike: 1920 x 1200 (WUXGA) / 16:10
  • Snaga osvjetljenja: 4800 ANSI
  • Kontrast: 10,000 : 1
  • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): - / 3000 sati / 4000sati (dynamic/eco)
  • Razina buke: 32-39 dB (eco/dynamic)
  • Dijagonala projekcije: 1,38 - 2,28:1
  • Udaljenost projekcije: 1,5 - 9 m
  • Konektori: LAN, 3,5 mm audio ulaz i izlaz, komponentni, kompozitni, 2 x HDMI, VGA ulaz-izlaz
  • Dodatno: WiFi 802.11 b/g/n (WiDi, Miracast)
  • Dimenzije: 377 x 292 x 125 mm
  • Zvučnici: 16 W
  • Težina: 4,6 kg
  • Plus: Rezolucija, format i velika snaga osvjetljenja, napredne mogućnosti upravljanja i administracije, prikaz boja i kontrasta, dobro video procesiranje
  • Minus: U svojoj klasi ništa posebno
  • Ustupitelj i cijena: Epson www.epson.hr, cijena: 17.000,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson EB-1985WU

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson EB-1985WU - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.