Canon EOS R

Canon EOS R

Na tragu profesionalnog videa

Iznenadila nas je vrlo malena količina šuma na fotografiji snimljenoj s postavkom ISO-a na 40000


Nakon dugog iščekivanja, Canon je izdao EOS R. Full-frame mirrorless fotoaparat s 35-milimetarskim CMOS senzorom koji koristi dual-pixel autofokusni sustav izoštravanja. Za one koji su upoznati s Canonovim fotoaparatima, identičan CMOS senzor ima Canon 5D Mark IV. LCD tražilo je od 3,69 megapiksela.

Naravno, tu je i LCD zakretni dodirni ekran dijagonale 3,15“ s odličnom responzivnošću na dodir, koji se odlično vidi i u sunčanim uvjetima. Fotoaparat je relativno malih dimenzija s obzirom na veličinu senzora, a teži samo 660 grama s karticom i baterijom. Sposoban je snimiti 4K video pri 29,97, 25, 24 i 23,98 fps-a.

 

Canon EOS R 1 v 2

Pri snimanju na SD karticu dobit ćete 4K video YCbCr 4:2:0 u 8-bitnoj boji, a putem HDMI izlaza moguće je dobiti nekomprimirani YCbCr 4:2:2 10-bitni zapis.

Tijelo mu je izrađeno od magnezijeve legure i polikarbonata s dijelovima od staklenih vlakana te može raditi na temperaturama od 0°C do 40°C, što će osigurati da se vaš fotoaparat neće pregrijavati pri korištenju po ljetnim vrućinama.

 

Image2

Testiranje: Na našem kanalu na YouTubeu pogledajte video s testiranja fotoaparata uz pomoć luka i strijele



U odnosu na prijašnje verzije Canonovih fotoaparata promijenjen je sustav montiranja objektiva u RF, a uz tijelo u paketu dolazi i konverter za objektive kako bi se stariji objektivi, kao EF i EF-S, mogli montirati na fotoaparat. Canon kaže da ćemo zbog novog RF sustava objektiva imati puno kvalitetnije objektive nego što je slučaj s EF-tipom objektiva.

Novost je i e-ink display s gornje strane kućišta koji je zamijenio gumb za odabir moda snimanja, a odmah ispod njega nalaze se dva gumba za brže kretanje kroz opcije.

Na prvu, vidjevši ove novitete, nekako su nam bili odbojni, no kada jednom prođete kroz opcije i naviknete se na korištenje novog načina odabira, možemo potvrditi da je uistinu korisno jer sada postavke snimanja imate „nadohvat oka“ i više nije potrebno stalno gledati u tražilo ili LCD zaslon da biste postavili odgovarajuću brzinu zatvarača ili ISO, a i e-ink će uštedjeti nešto baterije kada dodirni LCD zakretni ekran prestanete koristiti za provjeru tih postavki.

Na e-inku odabirete i mod snimanja, a takav način prikaza i odabira Canon je odabrao jer je trebalo smjestiti 18 različitih modova snimanja, za što su klasični kotačići očito bili nedovoljni.

 

Canon EOS R 5

Kontrole su raspoređene nešto drugačije nego smo navikli. Neki će to zamjeriti, no brzo smo se naviknuli na rad s njima 

 

Za prebacivanje iz videomoda u fotomod morate pritisnuti dvije tipke, a zatim kotačićem odabrati jedan od modova (ručni, automatski, scene, ...), dok je kod klasičnih fotoaparata odabir modova na jednom ili dva ringa. S povećanjem broja opcija logično je bilo promijeniti način njihova odabira i prikaza.

Od noviteta tu je i 5655 autofokusnih pozicija, što je znatno više nego kod bilo kojeg drugog fotoaparata, a one će osigurati iznimno gladak prijelaz fokusa s bližeg objekta na udaljeni.

Radi impresivno, a ta jedinstvena Canonova tehnologija s 5655 autofokusnih pozicija i dual-pixel AF znači da se svaki fokusni piksel na senzoru može istodobno koristiti za određivanje fokusa faze i za stvaranje slike.

Odaberete li ručno fokusiranje na ekranu, imate trokutiće koji će vam pokazati koliko ste „daleko“ od željene žarišne točke. Ukratko, lakše ćete ručno fokusirati pomoću pokazatelja.

 

576A9781

Vrhunski: ISO 40000, F/9, Exp. 1/50000 – primijetite koliko malo šuma ima u tamnom dijelu fotografije



EOS R ima 4K mogućnost snimanja videa pri 30 fps (MP4 / H.264) pri kompresiji od 480 Mbps u ALL-I načinu i 120 Mbps u IPB načinu zapisivanja, a datotečni sustav ExFAT omogućit će zapisivanje videodatoteke veće od 4 GB.

Pri 4K video snimanju prisutan je crop faktor od 1,7x, no ostatak senzora može se koristiti za elektronsku stabilizaciju slike (koja ima 2 različita moda stabiliziranja) te će uz pomoć stabilizacije u objektivu doprinijeti kvaliteti snimke pri snimanju iz ruke.

No za ozbiljnije snimke trebalo bi razmisliti o snimanju sa stativa ili dodatnih stabilizatora videa u obliku gimbala. Mnogi se groze i crop faktora te odmah na prvu misle da on nije poželjan.

No treba napomenuti da crop faktor ima svoje prednosti. Od objektiva 28-70 mm napravit će objektiv 50-120 mm, što uopće nije loše kada vam treba tele-objektiv. Tako ga dobijete a da za njega niste izdvojili dodatan novac. Takva mogućnost sigurno će vam pomoći snimate li ptice na stablu ili labudove na jezeru, a niste ponijeli ribičke čizme.

 

Canon.png

Oštrina, boje: ISO 100, F/4.5, Exp. 1/200 – Vjerne boje i oštra fotografija



Nudi i snimanje od 8 sličica u sekundi i ISO od 100 do 102400, dok je nativni maksimalni ISO 40000. Time imamo mogućnosti snimanja u supertamnim uvjetima.

Konekcije za Wi-Fi i Bluetooth već su standard za sve fotoaparate, pa tako ni ovaj nije iznimka, što će omogućiti upravljanje fotoaparatom s mobitela, kako za snimanje fotografija tako iza snimanje videa.

Preporučujemo ga svima koji će znati iskoristiti njegovu 10-bitnu boju direktno s HDMI izlaza, što znači da morate imati eksterni snimač. Ako ga nemate, morat ćete se zadovoljiti 8-bitnim zapisom Canon Log (C-Log), koji se može snimiti na karticu fotoaparata.

 

Canon2

Detalji u crnoj boji: Kada Levels na .jpg fotografiji stavimo na 0-25 (umjesto 0-255), iz tamnog dijela fotografije dobijemo pregršt detalja

 

Budući da nema stabilizaciju senzora, nije predviđen za snimanje videa iz ruke ili u pokretu. Zbog toga će mnogi zastati prije kupnje ako im je primarna namjena snimanje videa u pokretu.

Imate li kvalitetan stativ s glatkim pomicanjem glave, ovaj fotoaparat možete koristiti kao sekundarnu kameru za ozbiljne poslove. Vrhunski su rezultati vidljivi kroz mogućnost korištenja ekstremno velikih ISO vrijednosti, a potrebno je proučiti dokumentaciju budući da Canon kaže da neke stvari najbolje rade na postavkama ISO 400.

Osim toga, odlike su mu izvrsna vjernost boja, kategorija u kojoj Canon drži kvalitetu već niz godina, a što u kombinaciji s 4K videom, C-Logom i dodatnom opremom može proizvesti vrhunske rezultate.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon EOS R

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon EOS R - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.