Panasonic Lumix LX100 II - 3.0 out of 5 based on 1 vote
Panasonic Lumix LX100 II

Panasonic Lumix LX100 II

Mališan velikih performansi

LX100 Mark II evolucija je prijašnjeg modela namijenjena kupcima koji trebaju ozbiljniju kameru velikih mogućnosti.

Novi model koji je Panasonic izbacio na tržište uzima sve odlične mogućnosti svoga prethodnika i nadograđuje mane koje je on imao. Naravno, malo mu je porasla i cijena.

Kompaktan: Novi Lumix odličan je izbor za one koji razumiju fotografiju te im treba nešto što jednostavno mogu nositi sa sobom.

Panasonic Lumix LX100 II 1

Krenimo od najbitnijeg dijela kamere, njegova senzora. Panasonic ovdje implementira Micro Four Thirds senzor koji je nešto veći od leće koja s njime dolazi. Tako mali dio piksela ostaje neiskorišten, no fotoaparatu daje Multi-aspect mogućnosti. Funkcionira na način da je mijenjanjem omjera slikanja zadržan veći broj aktivnih piksela nego kada se koristi cijeli senzor. Ta mogućnost je i jedna od istaknutih, s obzirom na to da je slider na leći prilično velik te se omjeri mijenjaju hardverskim micanjem gumba. Tako osim standardnog 4:3 omjera, lagano prebacuje na 3:2, 16:9 ili 1:1 gdje je zadržana iskoristivost što veće površine leće. U usporedbi s originalnim LX100 modelom, povećana je rezolucija senzora. Osim fotografiranja, druga odlična mogućnost je i snimanje u 4K rezoluciji, kao i solidan autofokus koji je bez većih problema uspio pratiti naš subjekt. Uz senzor dobivate i impresivne Leica leće s 24 – 75 mm žarišnim točkama ili zoom mogućnostima od oko 3,1 puta te maksimalnim otvorom blende od f/1,7-2,8.

Multi frame: senzor je veći od leće što mu omogućuje veću iskoristivost same leće i rezolucije u drugim formatima slikanja.

Panasonic Lumix LX100 II 7

 

Stabilizacija se pokazala solidnom, no za ozbiljnije uratke svakako preporučujemo gimbal za kompaktne kamere. Osim omjera stranica, na leći je moguće podešavati fokus, ali i otvor blende za brže postavljanje, što će svakako biti korisno za brzo prilagođavanje promjenjivim uvjetima. Na vrhu nalazimo i rotirajuće gumbe za prilagođavanje duljine ekspozicije (ovisno o modu snimanja) i željene svjetline konačne slike. Oko gumba za slikanje nalazi se prsten čijim usmjeravanjem na lijevu ili desnu stranu kontroliramo zumiranje i njegovu brzinu, što će se korisnicima pokazati jako korisnim kod snimanja videa. Za razliku od prijašnjeg LX100 modela, sada imate i ukupno pet programibilnih gumbi, gdje ih je prije bilo tri. Velika novost ovog modela je i touchscreen. Osim što mu je rezolucija povećana na 1.24 milijuna točaka, njime je sada moguće upravljati na dodir, što pojednostavljuje upravljanje fotoaparatom, ali i dodaje nove mogućnosti kod slikanja i namještanja scena. Osim mogućnosti upravljanja menijima, moguće je lako određivati fokus, ali i slikati dodirom na ekran. Brzo mijenjanje opcija i dodatni programibilni gumbi također su prisutni na zaslonu. Jedini minus leži u tome da ekran i dalje nije moguće zakretati, već je u fiksnoj poziciji, što će nekim korisnicima biti i ključna stavka kada se za fotoaparat odlučuju.

Zoom: Funkcija dobro će doći kod snimanja videa i slikanja portreta radi izraženijeg bokeh efekta.

Panasonic Lumix LX100 II 3

Ovo je primarno rangefinder tip tijela, što znači da tražilo nije u sredini paralelno s objektivom, već na stranu te se očekuje da ga koristite isključivo desnim okom. Tako zaslon ostaje slobodan, pa se prstom i dalje možete služiti da odredite fokus slikanja, ali i pokrenete slikanje dodirom. Tražilo se sastoji od ekrana s 2.7 milijuna točaka te pruža zadovoljavajuću svjetlinu za slikanje i na suncu. Fotoaparat dolazi s malom bljeskalicom, koja se montira na hotshoe, i moguće ju je zamijeniti snažnijim verzijama. ISO se proteže od 100 do 25600, no, naravno, sve iznad 6000 proizvest će šum kojeg se nećete moći riješiti. Kod uzastopnog slikanja, ono je moguće s 11 fps-a ako se fokusira samo prva slika te 5,5 fps-a kod konstantnog fokusiranja između slika. Stabilizacija je solidna i kod zumiranja, no jednom kada se prebacite u noćno slikanje uzmite u obzir da biste vi i vaši subjekti trebali ipak biti nešto mirniji za najbolje rezultate. Imajte na umu i da fotoaparat nema zaštitu od nepogodnih vremenskih uvjeta, pa svakako izbjegavajte kišno vrijeme. Naravno, sve moderne mogućnosti povezivanja ugrađene su u uređaj te se povezuje Wi-Fi i Bluetooth 4.2 tehnologijama.

Puna oprema: Ne dolazi s ugrađenim flash okidačem, već dobivate mini flash koji se povezuje pomoću “hotshoea” kao i klasični flash uređaji.

Panasonic Lumix LX100 II 5

Kamera sama po sebi ima odlične performanse, no fiksni ekran i veća cijena od prijašnjeg modela, koji ima slične mogućnosti, tjeraju nas da vam savjetujemo gledanje oba modela prije nego što se odlučite za kupnju, premda je touchscreen sam po sebi odličan upgrade.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix LX100 II

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix LX100 II - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.