Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Superzoom klasa

Zoom od 20x zagrijat će vas za ovaj fotoaparat, no cijena bi vas mogla naglo ohladiti



FZ2000 na prvu izgleda poput nekog DSLR fotoaparata, no radi se o kompaktnom fotoaparatu s ugrađenim 24-480 objektivom (35-mm ekvivalent) koji će vam osigurati optički zoom faktor od 20x. Uz ugrađeni 20,9-megapikselni MOS senzor veličine 1 inča i Leica objektiv f/2,8-4,5/8,8-176 ASPH omogućit će snimanje do ISO 12800 (uz boost do ISO 32000). Može snimati 4K video uz 25 fps i kompresiju od 100 Mbps ili FullHD video s 50 fps i kompresijom od 200 Mbps, za što preporučamo neku od bržih kartica iz klase UHS U3. Prednost mu je što nije ograničen na video duljine 30 minuta, nego će ta dužina ovisiti o SD kartici ili, preciznije rečeno, trajanju baterije. Možete ga pronaći i pod imenom FZ2500.

lumix 1

Maksimalan raspon blenda pri širokom je kutu F2,8, dok je u „tele“ načinu maksimalna blenda F4,5. Možete uključiti i ND filter ili ga postaviti na vrijednost 1 ili 1/4, 1/16, 1/64, što će vam dobro doći ako volite snimati slike slapova ili vode. Samo postavite malo dužu ekspoziciju kako biste dobili onu predivnu teksturu vode u pokretu.

lumix 2

Tražilo, koje je također digitalno, rezolucije je 2,3 megapiksela i ima stvarno dobar prikaz slike. No možda će vam draže biti snalaziti se na stražnjem touch ekranu koji možete zakretati i time ga koristiti ako namjeravati snimati sebe za neki YouTube vlog.

lumix 3

4K Photo opcija pruža nam mogućnost snimanja 30 sličica 4K rezolucije. Možete ih pregledati i najbolju od njih spremiti na karticu. Isto tako pri korištenju ručnog izoštravanja na LCD-u se prikaže povećani srednji dio izoštravanja kako biste lakše odrediti što želite istaknuti. Ručno izoštravanje morat ćete koristiti kada se u prednjem planu objekta nalaze grane stabla ili travke koje će omesti automatsko izoštravanje. Automatika će tada izoštriti te bliže objekte. Naravno, dodirom LCD ekrana možete promijeniti mjesto izoštravanja prema rubovima slike. Automatsko izoštravanje u videu pri kontinuiranom pokretu radi zadovoljavajuće, no kada naglo promijenite udaljenost objekta, tada mu treba oko sekunde da ponovno izoštri kadar. Opciju brzog fokusiranja možete isključiti te će mu trebati nešto više od sekunde, no to sporije izoštravanje u konačnici izgleda bolje jer je preciznije. Svakako je dobro što nam je Panasonic dao na biranje između AFS/AFF i AFC načina i još brži ili sporiji način izoštravanja.

lumix 4

Pri snimanju videa vrlo je bitan i zvuk – za tu namjenu imate mogućnost priključivanja vanjskog mikrofona. No mikrofon ovog fotoaparata nevjerojatno je kvalitetan i zvuk neće otići kvragu kada iznenada netko u kadru vikne.

lumix 5

Stabilizacija u 5 osi nije se iskazala pri korištenju bilo kakvog zooma, dok je reagirala zadovoljavajuće pri postavkama objektiva na oko 30 mm. Dakle, želite li zoomirati i snimati video, morat ćete to učiniti sa stativa (i, ako mislite pri snimanju koristiti pomak u stranu, ne onog za 300 do 500 kn) ili nabaviti neki od dodatnih gimbala za stabilizaciju slike.

lumix 6

Slikama se nazire zrnatost čak i na malim ISO vrijednostima ako koristite zoom, dok izgledaju mnogo bolje bez njega. S obzirom na to da objektiv pri maksimalnom zoomu dozvoljava otvor blende od F4,5, što je rijetkost i kod objektiva za DSLR kategoriju, trebale su biti nešto bolje. Snimate li u RAW formatu, moći ćete obraditi fotografiju prema željama. U maksimalnoj kvaliteti .jpeg izgleda kao da ima optimalno postavljene opcije „razvijanja“ te nije naodmet koristiti te mogućnosti fotoaparata da razvije RAW u .jpeg.

Fotoaparat je opremljen blicom kako bi vam pomogao u kvalitetnijoj fotografiji, no postoji mogućnost montiranja i dodatnog blica. Klasi superzoom fotoaparata najčešće ne treba blic jer ne postoji nijedan koji bi dobacio toliko daleko koliko doseže taj zoom.

Svakako treba napomenuti da na maleni HDMI izlaz sliku možemo dobiti u 4:2:2 kompresiji uz 10-bitnu boju, no tada je nije moguće zapisati na SD karticu. Ta opcija dobro će vam doći imate li vanjski videosnimač koji može snimiti takvu sliku. V-log opciju za HDR video možete dodatno dokupiti za oko 100 dolara.

Ovo je dobar fotoaparat koji nije za svakoga s obzirom na cijenu, no nudi dovoljno opcija da bi se video-entuzijasti uputili u svijet snimanja 4K videa i pravljenja fotografija koje će sa svojih 20 megapiksela i ubačene u 4K ili Full HD video izgledati vrhunski. Zgodan je dodatak uređaju stereo mikrofon koji može snimiti izuzetno kvalitetan zvuk da upotpuni doživljaj. Obogaćuje ga opcija smanjenja buke vjetra, a kada snimate u kontroliranim uvjetima, zvuk je odličan. Ima opciju automatskog izjednačavanja zvuka te u vrlo bučnim uvjetima neće otići u „peek“ i time ga uništiti zvuk.

S obzirom na optički zoom od 20x ili digitalni zoom (koji u Full HD videu ide do 40x) i činjenicu da je ovo kompatna kamera s kojom nema problema sa zamjenom objektiva ni čestim čišćenjem senzora, definitivno je preporučamo. Ako želite imati kameru koja je sposobna snimiti i portret i tele-fotografiju, spremni ste pronaći optimalne postavke za snimanje scena i neće vam biti teško snimiti nekoliko fotografija pa ih u Photoshopu spojiti u panoramsku fotografiju – vaša je potraga gotova.

Više informacija

  • Model: Lumix DMC-FZ2000
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Panasonic
  • Senzor: MOS, 1“, 20,1 megapiksel
  • Optika: LEICA DC VARIO-ELMARIT f/2,8-4,5/8,8-176 ASPH
  • Ekran: 3 inča, 1 megapiksel, zakretan, osjetljiv na dodir
  • Maks. brzina zatvarača: 1/16000 s
  • Maks. brzina okidanja: 12 fps
  • ISO raspon: 125-16000
  • Video: 4K 30p, MOV, MP4, AVCHD
  • Trajanje baterije (CIPA): 330 snimaka
  • Dimenzije i masa: 37,6 x 101,9 x 134,7 mm, 966 g
  • Ostalo: Wi-Fi, stereo mikrofon
  • Plus: Kompaktna kamera, mikrofoni, ekran osjetljiv na dodir, zoom.
  • Minus: Kvaliteta fotografije pada pri velikom zoom faktoru, automatika ne postiže impresivne rezultate
  • Ustupitelj i cijena: Sancta Domenica www.sancta-domenica.hr Cijena: 7.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.