Fujifilm X-T10 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
retro furka Osim što tijelo podsjeća  na analogne fotoaparate i kontrole su nadohvat prsta

Fujifilm X-T10

Fotografski švicarski nožić

Fujifilm sa svojim retro dizajnom i emulacijom klasičnih filmova stavlja naglasak na fotografske mogućnosti

Teško se prisjetiti nekog branda koji se u novijoj povijesti tako malo brine za nazivne funkcije i video mogućnosti, a takav naglasak stavlja na jednostavnost korištenja i puku kvalitetu slike. Fujifilm X serija može se pohvaliti X-Trans senzorom APS-C formata koji nudi nešto drugačiju tehnologiju u odnosu na standardne senzore s Bayerovim rasporedom piksela, koji u principu za svaki piksel mogu registrirati samo jednu boju, a ostale se interpoliraju. Nema ni ugrađen antialiasing filtar, koji u posljednje vrijeme polako nestaje iz fotoaparata po cijenu povremenih nazubljenih ravnih linija. Veliki senzor u kombinaciji s dobrim objektivima može rezultirati vrlo detaljnim i čistim slikama i pri višim ISO vrijednostima.

Objektiv koji se dobiva u paketu je 16-50 mm f/3.5-5.6 s optičkom stabilizacijom i neće omogućiti da se iz X-T10 izvuče maksimum, no oni koji investiraju u Fujijevu X platformu to već sigurno znaju. Uz kit objektiv na test smo dobili i Fujifilm 35 mm f/1.4 XF R objektiv (4.225,00 kn) koji nudi veliki otvor blende i često poželjnu duljinu od 50-ak milimetara u full frame formatu. Objektiv je izvrsno izrađen s ručno podesivim prstenom za odabir otvora blende i finim prstenom za ručno fokusiranje.
Što se videa tiče, sve što je nazivno potrebno ugrađeno je u X-T10, pa čak i ulaz za vanjski mikrofon, no nespretni 2,5-milimetarski. Full HD u 50p ili 25p bit će dovoljan svakome, no, kvaliteta videa nije na istoj razini kao kod konkurencije – zapravo niti približno, pogotovo u pogledu aliasinga (nazubljenih linija koje nisu savršeno horizontalne i vertikalne). Tu ćemo prekinuti priču o videu – očito se ovdje radi o isključivo fotografskom alatu.

Fujifilm X T10 2

S lijeva na desno APS-C senzor, 50 mm f/1.4 objetkiv i 16-50mm f/3.5-5.6 objektiv koji dobijete “u paketu”

 

Na tijelu se s gornje strane može pronaći kotač za odabir brzine zatvarača i kompenzaciju ekspozicije s desne strane, te kotač za odabir režima rada s lijeve strane. Ne postoje klasični P,A,S,M modovi već se ta funkcionalnost postiže odabirom A (automatske) opcije na kotaču okidača ili na prstenu za odabir f stope na objektivu.

Tijelo fotoaparata izrađeno je od magnezija, no nije preteško u ruci – kvaliteta izrade je izvrsna. Na vrhu se nalazi odlično OLED elektroničko tražilo, a straga zakretni LCD ekran od 3 inča. Prikaz na ekranu nešto je „jači“ od onoga što ćete kasnije dobiti na monitoru pa imajte to na umu – pogotovo pri procjeni svjetline.

U RAW modu dostupan je maksimalno ISO 6400, dok za JPG fotografije ISO ide do 51200. Iskreno, JPG izgleda sasvim solidno, boje su žarke, a tonovi kože blagi – ponekad je čak i teško naknadno u RAW konverteru postići takav rezultat. Brzina fokusiranja je sasvim solidna za jedan mirrorless fotoaparat, pa u uvjetima slabijeg osvjetljenja ne očekujte DSLR brzinu, ali X-T10 je sasvim upotrebljiv i kad padne mrak. Ono što je najbolje jeste što fotke i na ISO 6400 izgledaju izvrsno.

Fujifilm X T10 3
Fuji spika Zakretni 3-inčni ekran i izbornici koji se prilično razlikuju od onih kod “uobičajenih” fotoaparata

 

Drugi Fujijev aspekt su i emulacije njihovih popularnih klasičnih filmova, a ovdje je najbolje to što se ovdje radi o mirrorless fotoaparatu koji sve efekte aplicira uživo na kadrove – nešto o čemu DSLR korisnici mogu samo sanjati. Emulacije filmova su zanimljiv i brz način kako iz običnih fotki neuglednih detalja možete dobiti prava mala remek djela – i to bez korištenja računala.

Fujifilm X-T10 nije namijenjen amaterima, već starim iskusnjarama koji žele ponovno osjetiti dašak analogije - ili onima koji jednostavno žele uživati u fotografiranju, a video im nije primarna stvar.

Više informacija

  • Model: Fujifilm X-T10
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 4
  • Proizvođač: Fujifilm
  • Senzor: CMOS 16 megapiksela, APS-C 23,6 x 15,6 mm
  • Objektiv: 16-50 mm F/3.5-5.6
  • Ekran: 3 inča, 920.000 piksela, zakretni
  • Maks. brzina zatvarača: 1/4000 s
  • Maks. brzina okidanja: 8 fps
  • ISO raspon: 100-51200
  • Video: Full HD 50p
  • Trajanje baterije (CIPA): 400 snimaka
  • Dimenzije i masa: 118 x 83 x 41 mm, 381 g
  • Ostalo: Ugrađena bljeskalica, ugrađeni EVF, Wi-Fi
  • Plus: Izvrsna kvaliteta izrade. Odličan 35 mm f/1.4 objektiv. Dobar pri visokim ISO vrijednostima. Zanimljive emulacije klasičnih filmova. Kvalitetne JPG fotografije
  • Minus: Video ne briljira.
  • Ustupitelj i cijena: Bratulić, www.bratulic.hr, cijena: 6.193,75 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Fujifilm X-T10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Fujifilm X-T10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.