Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV - 4.0 out of 5 based on 2 votes
SPRIJEDA Brz objektiv koji na najširoj postavci nudi otvor od f/1,8, pa sve do f/2,8 na telefoto

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Može se!

Zaboravite na specifikacije poput FullHD, 25p, 50p, 1/8000s i glomazne fotoaparate - s nekog drugog planeta stigao je RX100 Mark IV
Prva verzija Sonyjevog kompaktnog fotoaparata namijenjenog fotoentuzijastima na tržištu se pojavila 2012. godine, a sada sredinom 2015. svjedoci smo već četvrtoj inkarnaciji njihovog naprednog kompakta. Minijaturne dimenzije i ugrađene mogućnosti dokaz su da se može kad se hoće. Sony je tako u ovaj trenutno najnapredniji i najskuplji kompaktni fotoaparat na svijetu ugradio mogućnost snimanja 4K videozapisa uz maksimalnu brzinu zatvarača od 1/32.000 s, tu je i mogućnost snimanja slow motion videa u 250, 500 i 1000 fps. Da, baš tako, 1000 fps. Full HD video u 100 fps snimit će kao od šale ukoliko imate dovoljno brzu SD karticu. Kad se samo sjetimo na kojim su brojkama zapeli Nikon i još gore Canon, ovo dođe kao pljuska i buđenje proizvođačima – i korisnicima.

Vrlo dobro elektronsko OLED tražilo sada je nadograđeno na rezoluciju od 2,35 milijuna piksela, a ekran je zakretan i omogućava snimanje selfija. Najveća novost je EXMOR RS senzor koji omogućava sve te blagodati koje smo ranije spomenuli.

Sony RX100 IV

Uz sve ostalo U ovo malo metalno tijelo nagurao se zakretni 3-inčni ekran, elektronsko OLED tražilo i popup bljeskalica


EXMOR RS

Sony, koji predvodi utrku u proizvodnji senzora za fotoaparate, u RX100 IV ugradio je 1-inčni senzor u koji je inkorporirana brza DRAM memorija koja služi kao buffer jer BIONZ procesor ne može progutati toliku količinu podataka. Upravo ta brza memorija omogućuje snimanje videa do 4 sekunde trajanja u 1000 fps i maksimalnu brzinu okidanja od 16 fotografija u sekundi. Brže iščitavanje sa senzora donosi i manji „jello“ efekt pri brzim horizontalnim pomacima u snimanju videa. Zaljubljenici u video cijenit će i XAVC-S kodek koji omogućava snimanje u bitrateu do 100 Mbps. 4K (do 5 minuta trajanja), focus peaking (za fokusiranje) i zebra uzorak (pomoć pri ekspoziciji) šlag su na torti za ovu minijaturnu videokameru.

Dobar i brz objektiv s optičkom stabilizacijom omogućava da dobijete pristojno eksponirane fotke bez puno šuma u polumraku. Možemo reći da se dobro nosi s ISO 3200, no i 6400 postavka ima smisla ukoliko ćete se sami pobrinuti za redukciju šuma. JPG je općenito zamuljan zbog prejake defaultne redukcije šuma.

OLED elektronsko tražilo je malo, no vrlo oštro i detaljno i sada nudi dvostruko veću rezoluciju. Do njega se nalazi skočna bljeskalica koju je moguće „bouncati“, to jest zakrenuti prema gore i odbiti je od stropa što donosi ravnomjernije osvijetljene scene. Kotač oko objektiva može se koristiti za ručno fokusiranje ili kao dodatni kontrolni kotač u kombinaciji s onim straga tako da brzo možete manualno podešavati i blendu i okidač.

 

Priča o izbornicima

Obzirom na male dimenzije, nije čudno da su kontrole straga prilično natrpane, no nije ih nemoguće koristiti. Ono što je gotovo nemoguće koristiti su Sonyjevi izbornici koji se sastoje od nepreglednih tabova s mnoštvom funkcija koje često nisu logički posložene. Tu je i mogućnost korištenja S-Log2 gamma postavke za video entuzijaste, koji omogućava znatno veći dinamički raspon videa, no i potrebu za obradom nakon snimanja. Imajte na umu da je minimalni ISO u S-Log2 gamma postavci ISO 1600, no na sreću ugrađen je i ND filtar koji omogućava korištenje većih otvora blende pri jakom osvjetljenju.

Metalno tijelo, minijaturne dimenzije, najnapredniji senzor, izvrsne video mogućnosti, 4K video, visoki fps u video modu, smanjeni rolling shutter, S-Log2 gamma za veći dinamički raspon, izvrsno OLED tražilo, mogućnost snimanja fotki i videa u isto vrijeme, dobar automatski fokus – jedini nedostatak je… cijena. Želite najbolji kompaktni fotoaparat koji ima mogućnosti preuzete iz profesionalnih modela? Izbor je jednostavan. Sony RX100 IV nema konkurenciju – na ovom planetu.

Više informacija

  • Model: Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV
  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Senzor: BSI-CMOS 20 megapiksela, „1-inch“ 13,2 x 8,8 mm
  • Objektiv: 24-70 mm F1.8 - F2.8
  • Ekran: 3 inča, 1.228.000 piksela, zakretni
  • Maks. brzina zatvarača: 1/32000 s
  • Maks. brzina okidanja: 16 fps
  • ISO raspon: 125-12800
  • Video: 4K 30p, Full HD 100p, HFR 1000 fps
  • Trajanje baterije (CIPA): 280 snimaka
  • Dimenzije i masa: 102 x 58 x 41 mm, 298 g
  • Ostalo: Ugrađena bljeskalica, ugrađeni EVF, Wi-Fi
  • Plus: Vrlo dobar objektiv. Izvrstan video i XAVC-S kodek uz 4K snimanje. Focus peaking. High Frame Rate video
  • Minus: Ne baš dugotrajna baterija. Punjenje preko USB-a
  • Ustupitelj i cijena: Sony www.sony.com, cijena: 8.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.