Leap Motion - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Jednostavno shvaćanje Leap Motion kroz aplikaciju Ruke se ocrtavaju na ekranu i prati se vaš pokret

Leap Motion

Kontrola u rukama

Ne, ovo nije scena iz Minority Reporta već prostorni 3D skener koji bi u neku ruku mogao zamijeniti miš

Mnogi od nas bi se složili da dalje od tipkovnice i miša, barem što se PC-ja tiče, nećemo još otići, no eto, svako malo nam netko ipak pokuša dokazati suprotno. Upravo jedan od takvih primjera je i Leap Motion 3D skener koji je zapravo već dugo u opticaju, a tek je nedavno stigao na naše tržište putem lokalnog distributera. Iako vas ovaj uređaj neće preporoditi ili još bolje preobratiti, zgodno je vidjeti mogućnosti i promjene u navikama koje ovakva tehnologija može donijeti na stol u svakodnevnoj uporabi.

Leap Motion

Manji od upaljača, kvalitetna izrada USB 3.0 port kojeg koristi gotovo je širok kao i sam uređaj

 

Nešto slično kao i Xboxov Kinect, Leap Motion uz pomoć senzora translatira vaše pokrete i zapravo projicira vaše ruke u obliku 3D objekta, a sve to upakirano u uređaj reda veličine malo većeg USB sticka. Senzori se nalaze s gornje strane glossy površine i možete ih lako uočiti tijekom rada kako lagano titraju. Za spajanje Leap Motion koristi USB 3.0 sučelje odnosno konektor na samom uređaju dok u stvarnosti koristi samo USB 2.0 protokol i nije nužno imati USB 3.0 podršku da bi stvar funkcionirala. Osim brzopotezne instalacije drivera ne treba ništa posebno kemijati oko postavljanja uređaja, sve je zapravo spremno za korištenje u roku od minutu-dvije.

U sklopu instalacije drivera instalirat će vam se i Leap Motion App Home “dućan” aplikacija koja će vam držati na okupu aplikacije koje ste skinuli s Leap Motionove službene stranice gdje su izlistane sve dostupne aplikacije. U prijevodu, ova standalone aplikacija dolazi s driverima i zapravo ne služi za browsanje aplikacija kao što je recimo to Google Play Store već služi kao nekakav predprostor u kojem samo možete pregledavati i pokrenuti instalirane aplikacije. Za sve ostalo morat ćete otići na app web stranicu i od tamo odabrati / kupiti aplikaciju. Mali dio aplikacija je dostupan besplatno dok se veći dio njih kreće od 0,99$ na više.

Market Leap

Slaba ponuda softvera za Leap Motion Malo bolje aplikacije plaćaju se od 0,99 $ dok je ukupna količina tih aplikacija na app marketu oskudna

 

Općenita ponuda aplikacija baš i nije pretjerana, kategorija ima dosta, no niti detaljnijim pregledom nećete se previše usrećiti njihovom količinom i kada shvatite da je većina njih izrađena „na isti kalup“. Ako vas muči slaba ponuda ili pak nedostaje nešto što bi vi htjeli koristiti, uvijek svoju ideju možete besplatno realizirati kroz Leap Motionov SDK koji je dostupan svim developerima. U praksi, ovaj mali gadget djeluje vrlo intuitivno i zabavno, no taj osjećaj traje možda kakvih desetak minuta, barem dok ne shvatite koliko je možda nepraktičan u svakodnevnom korištenju. Senzori odlično detektiraju pokrete te se uz aplikacije poput Google Eartha lako možete prošetati zemljinom površinom.

Možda najkorisnije aplikacije jesu one koje se mogu koristiti u sklopu operativnoga sustava gdje gestikulacijom možete stišavati ili pojačavati zvuk, skakati između aplikacija itd. Iako su ove stvarčice zapravo vrlo korisne i jedne od realnijih za vidjeti u svakodnevnoj uporabi, teško da će se većina vas odlučiti na dizanje ruku s tipkovnice / miša i krenuti mahati preko senzora. Bilo kako bilo, zgodno je vidjeti što bi nam potencijalno budućnost mogla donijeti po pitanju alternativnih kontrola za računalo. Stvar će biti još poželjnija jednom kada će bolje funkcionirati u kontekstu pick-up patterna, ali kada i integracija dođe na višu razinu, primjerice, da takvi senzori budu ugrađeni u tipkovnice ili na prijenosnicima.

Leap Motion 3

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Leap Motion

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Leap Motion - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...