QNAP TS-677 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
QNAP TS-677

QNAP TS-677

Kućni oblak

I to kakav! Sa 6 jezgri i 12 threadova na Ryzenu!


NAS-ovi sve manje služe za backup podataka, a sve se više nalaze u ulozi servera raznih namjena. Međutim, da ne bi došlo do zabune, ne zagovaramo to da se ne pohranjuju vlastiti dokumenti. Fajlove je potrebno čuvati – ili jer su jednom bili važni ili jer to teqnap1k trebaju postati. Pa tako postoje ljudi koji svoje .pst fajlove iz Outlooka čuvaju već 20 godina – dobra je to navika. I sami povremeno zapadnemo u iskušenje da pogledamo što se to nalazi na onim prastarim DVD-ima iz davnih vremena kada smo sve trpali na njih.

No došla su neka nova vremena. Veš-mašine postaju pametne, Google AI zove ljude na telefon i s njima vodi konstruktivne razgovore, trebaju nam i dodatna računala za „sekundarne“ operacije – posluživanje weba i sličnih podataka, prijenos videa na pametni TV i tako dalje.

Hardver

Budući da je QNAP u svoje NAS-ove odlučio ugraditi procesor Ryzen, omogućio je time maloj kutijici mrežne pohrane da postane ozbiljan stroj za procesuiranje podataka. TS-677 je ujedno i najslabiji iz serije NAS-ova s navedenim procesorom. Oznaka TS-x77 znači da se radi o uređaju s Ryzenom, dok brojka 6 označava 6 ladica za diskove. Dva 2,5-inčna SSD diska i četiri 3,5-inčna diska, iako na ovaj model možete staviti i dodatna dva M2 diska koji bi služili za keširanje fajlova koji se trebaju brže isporučiti na mrežu. NAS dolazi s 8 GB DDR4 memorije koja se može proširiti na 64 GB. Tu su i četiri gigabitna mrežna porta, dva USB 3.1 porta, šest USB 3.0 portova i jedan USB Type-C.

Možda se neki od vas sjećaju da su prijašnji QNAP modeli imali i HDMI output koji se izravno mogao priključiti na TV kao medijski centar, no u ovim modelima to imamo kao dodatnu opciju. Kako biste dobili HDMI izlaz za TV, morate u QNAP ugraditi grafičku karticu. Da, dobro ste pročitali. TS-677 ima čak 3 PCIe slota koja možete iskoristiti na razne načine. Recimo, u PCIe 3.0 x8 slot možete ugraditi grafičku GTX 1060. Za nju će vam trebati dodatno napajanje, ali je zato možete koristiti za transkodiranje 4K videa (ako želite NAS koristiti kao multimedijski centar) ili je možete dodijeliti virtualnoj mašini. Ili u taj isti x8 slot možete ubaciti Quad M.2 2280 karticu za 4 komada malih M.2 diskova ako postoji potreba za vrlo brz pristup podacima, no tada će vam zasigurno zatrebati i kartica koja će omogućiti mrežu brzine 10 gigabita. Takvu karticu možete umetnuti i u PCIe 2.0 x4 port, koji će biti sasvim dovoljne propusnosti da zadovolji mrežne potrebe. Mogućnosti su pri odabiru pravih kartica velike i sve ovisi o vašim potrebama. Recimo, smeta li vam komplikacija s dodatnim napajanjem, umjesto spomenute grafike možete umetnuti MSI GTX1050 Ti s 4 GB RAM-a.

Također je dobro napomenuti da QNAP omogućava fizičko otvaranje kućišta NAS-a (jer kako bismo inače umetnuli spomenute kartice u njega). Osim za kartice, kućište ćete otvarati i da biste u njega ispod hladnjaka montirali M.2 diskove.

Virtualne mašine

Spomenuli smo grafičke za virtualne mašine. Sigurno se pitate kako zaigrati popularni PUBG. Nikako! Neće vam umetanje grafičke kartice u NAS od njega napraviti gamerski stroj, iako je cijenom i premašio neke gamerske PC konfiguracije pa bi neupućeni mogli pomisliti da je upravo o tome riječ.



Grafička kartica virtualnoj će mašini poslužiti za računanje uz pomoć CUDA jezgri te će takve virtualke biti pogodne za kompleksna računanja neuronskih mreža uz pomoć TensorFlowa.

Na virtualkama se može i renderirati video kako bi vaše stolno računalo ostalo dostupno, a možete i jednostavno napraviti vlastiti web server ako vam CMS-ovi dostupni kroz aplikacije poput WordPressa, Joomle, SugarCRM-a i drugih nisu dovoljni.

Zaključak

Kako ne bi sve ostalo na backupu podataka, virtualkama, serverima, web portalima, medijskom centru i drugome već viđenome na mnogim NAS-ovima, QNAP je dodao i aplikaciju namijenjenu upravljanju i nadzoru IoT uređaja. Ona se bazira na uređajima kao što su Arduino Yun, Raspberry Pi, Linkit Smart 7688 Duo i Intel Edison, a podržava protokole MQTT, HTP ili COAP.

Dakle, zaključit ćemo da QNAP NAS može pomoću Ryzena odraditi mnoštvo zadataka koji nisu bili izvedivi na modelima sa slabim procesorima. Tako sada od ovog komada opreme osim mrežne pohrane možete dobiti puno više.

Što se adminskog sučelja tiče, naići ćete na mnogo opcija i postavki. Da biste se snašli među njima, trebalo bi konzultirati upute QTS 4.3.4, koji se vrti kao jezgra NAS-a.

Svakako prije nabavke preporučamo isprobati demo adminsko sučelje na stranici https://www.qnap.com/en-in/live-demo/.

Više informacija

  • Model: QNAP TS-677
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Opremljenost: 4
  • Proizvođač: QNAP
  • Procesor: AMD Ryzen™ 5 1600 6-core/12-thread 3.2 GHz processor, Turbo Core 3.6 GHz
  • Memorija: 8 GB DDR4 (2 x 4 GB)
  • OS: QTS 4.3.4
  • Podržani standardi: 4 x 3,5”, 2 x 2,5”, 2 x M.2 2240/2260/2280/22110 (SATA 6 Gb/s)
  • Sučelja: 2 x USB 3.1 10 Gbps, 6 x USB 3.0, 3 x PCIe
  • Dimenzije i masa: 231,9 x 224,9 x 319,8 mm; 7,7 kg
  • Plus: vrlo tihi ventilatori, mogućnosti
  • Minus: cijena, za exFAT podršku treba kupiti dodatnu licencu
  • Ustupitelj i cijena: MSAN www.msan.hr Cijena: 13.029,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za QNAP TS-677

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

QNAP TS-677 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.