Asus PG278Q - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Brzina i stil: Besprijekorna izrada, brzi odaziv, osvježenje od 144 Hz i G-Sync tehnologija glavne su prednosti

Asus PG278Q

Igraći raj na 144 Hz

Asusov ROG branding zaslužuju samo igraći high-end proizvodi, no osim zanimljivog G-synca, Asus PG278Q je performansama prikaza ipak ispod high-end klase…

U zadnje dvije do tri godine računalni hardver uvjerljivo je pretekao nekad nedostižne zahtjeve najnovijih igara. S mid-range grafičkom karticom možemo igrati što god poželimo na FullHD-u, dok s jačim modelima možemo igre pokretati u multimonitor konfiguraciji ili čak u 4K rezoluciji. Što onda učiniti sa svom silom sirove snage koju posjeduje grafička kartica i jednim FullHD monitorom? Pretvoriti snagu u vrijeme osvježavanja slike u više od 60 sličica u sekundi!

Asus Swift PG2780 4

Pivot opcija: Njome se ističu nedostaci TN matrice, pa služi najviše kao opravdanje visoke cijene


PRO-gaming

Da bismo to ostvarili potreban nam je i odgovarajući monitor brzine osvježavanja od 120+ Hz. Cijene takvih monitora nisu niske i jednom kada ga pribavite željet ćete iskoristiti puni potencijal. Ovdje u priču dolazi V-Sync, dobro poznata opcija svakom gameru koja će na vulgaris monitoru od 60Hz zapravo limitirati FPS na 60 sličica u sekundi, čak i ako snažna grafička može isporučiti dvostruko više. No problem zapravo nastaje ako kartica isporučuje manje od deklariranog, recimo 40 FPS-ova.

Igra će se tada doimati manje fluidnom jer će V-Sync zahtijevati od GPU-a renderiranje svake sličice. Osim toga, i ulazno kašnjenje je fiksno i limitirano na 1/60 sekunde. Ono što ćete u praksi susretati jest treperenje slike u opisanim uvjetima. Ono po čemu se Asusov ROG monitor ističe iz mase drugih igraćih monitora jest implementacija Nvidijine tehnologije G-Sync. To znači da aktivan G-Sync sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora svakim frameom koji GPU isporučuje i to čini varijabilno sve do maksimalnih 144Hz koliko Asus može prikazati. Usto, rezolucija koju Asus prikazuje iznosi velikih 2560x1440 piksela.

Gotovo dvostruko više piksela od jednog FullHD monitora i više no dvostruka brzina osvježavanja slike uz multimonitor konfiguracije i 4K monitore predstavljaju treći način kako efektno iskoristiti potencijal jedne ili dviju high-end grafičkih kartica. Pokrenuli smo nekoliko benchmarkova ne bismo li vidjeli efektivnu razliku u radu V-Synca i G-Synca. Nakon cijelog Heaven Benchmarka s uključenim V-Syncom primijetili smo četiri-pet puta pojavu manjeg tearinga slike, dok je s G-Syncom reprodukcija bila besprijekorna. Vrijedi li ta razlika uloženog novca ostaje vama na prosudbu.

ROG gaming „plafon“ za dublji džep

Sve oko ovog monitora podređeno je jednoj jedinoj aktivnosti - igranju. Pogledate li astronomsku cijenu, to može biti zaista neshvatljivo u početku s obzirom na to da za isti iznos komotno možete dobiti profi-IPS monitor. No tražite li vrijeme odziva od 1ms i 144 Hz osvježavanje jedini način da to dobijete ozloglašena je TN matrica. Čak i Samsungov U28D590D TN monitor s 4K rezolucijom i 28-inčnom dijagonalom stoji dvije tisuće kuna manje od Asusovog modela.

U ovom slučaju plaća se ime i brend. Skupo je danas biti progamer. Asusov monitor donosi i nešto vrlo atipično za TN monitor – pivot stalak. Zakretanje monitora i gledanje pod kutom dodatno će istaknuti nedostatke poput distorzije boje i gubitak kontrasta. Zanemarimo li sve to, kakav je Asus PG278Q? S vizualnog aspekta i prema kvaliteti izrade - beskompromisan. Agresivne i oštre linije koje podsjećaju na Dellov Alienware odražavaju stil njegova vlasnika. Uz ovakav monitor morate imati nabrijano svjetleće kućište i gamersku periferiju. Uniformnost prikaza je solidna kao i kontrast, dok je reprodukcija boja i nijansi iznenađujuća s obzirom na to da se radi o TN matrici.

Točnije, nismo nikada vidjeli ovako precizan TN monitor koji je ujedno sposoban precizno reproducirati grayscale uz gomilu detalja u tamnom djelu spektra. Sjene i konture objekata u mraku vrlo su lako vidljive bilo da gledate film ili igrate igru. U OSD izborniku između mogućnosti detaljnog uštimavanja slike nalazi se i overdrive funkcija u tri režima i intenziteta rada, Ultra Low Motion Blur ali i pomalo bizarna opcija - cross-hair.

Riječ je o virtualnom OSD „nišanu“ koji se pojavljuje na ekranu (moguće je ručno podesiti poziciju) kako bi pomogao igračima FPS igara u slučaju da unutar same igre nišan ne postoji. Ako želite varati na hardcore serverima, gdje je HUD isključen, Asusov monitor u tome pomaže.

Više informacija

 • Model: Asus PG278Q
 • Ukupna ocjena: 4,1
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Asus
 • Tip: LED LCD / TN
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” / 2560x1440
 • Osvježavanje: 144 Hz
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 170 / 160
 • Vrijeme odziva: 1 ms
 • Priključci: DisplayPort 1.2
 • Dodatno: USB 3.0x2, pivot stalak
 • Dimenzije: 619.77x362.96x237.9mm
 • Masa: 7,0 kg
 • Plus: G-Sync,odziv ekrana, malo ulazno kašnjenje, 144Hz osvježavanje, rezolucija, dijagonala, dizajn i kvaliteta izrade, grayscale
 • Minus: ukupne performanse prikaza ne opravdavanju astronomsu cijenu, TN matrica u kombinaciji sa pivot stalkom nema previše smisla, nema podršku za 3D Vision, nema DVI niti HDMI
 • Ustupitelj i cijena: Asus, www.asus.com, cijena: 4.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus PG278Q

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus PG278Q - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...