Samsung S27D850T - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Profić Iznimno oštra i precizna slika sa vrlo dobrim kontrastom i detaljima u crnoj i sivoj

Samsung S27D850T

Samsungov “refresh“ u velikom stilu

Originalan i osvježen pristup koji je Samsung primijenio na novoj seriji monitora izdvaja ga od konkurencije kada je u pitanju bogata paleta mogućnosti, no to je samo početak, vlastita PLS matrica i WQHD rezolucija na 27“ pravi su pogodak…

Iznad „monitorske“ sposobnosti

Već u trenutku raspakiravanja, trganja i čupanja zaštitnog stiropora i najlona imali smo onaj look u očima poput malog djeteta koje otvara božićni poklon. I nismo ostali razočarani. Kvalitetom izrade, ali i potpuno originalnim dizajnerskim linijama (nije li to danas gotovo nemoguće, no eto…) SD850 je kreacija koja govori sama za sebe. Već i pod prstima ovaj monitor nagoviještao nam je kako ima potencijal, sila je u njemu bila jaka. Kako to obično biva, dobre stvari (barem one fizičke) uvijek slijedi i adekvatan iznos koji će vam izbiti iz džepa. SD850 ne pripadaju u jeftinu klasu monitora, točnije natječe se s Dellovom UltraSharp serijom, performansama ali i cijenom.

Samsungovi monitori posjeduju integrirani senzor za detekciju svijetla (Eco Light Sensor) u prostoriji te prema tome mogu regulirati snagu pozadinskog osvjetljenja, korisno. Kako bi bili konkurenti u klasi protiv Della, Samsung je ugradio i USB 3.0 HUB s čak četiri porta, a oba SD850 modela posjeduju i stalak koji omogućava pivotiranje. To čini veći model skoro jedinstvenim monitorom u dijagonali od 32“ koji ima opciju pivota. Ne možemo se sjetiti niti jednog drugog monitora istih dimenzija koji je moguće potpuno vertikalno zakrenuti.

Samsung S27D850T ima PLS matricu, nastalu i razvijenu od strane Samsunga kao odgovor na IPS. Ove dvije matrice u praksi su vrlo slične (iako se PLS često diči manjom potrošnjom struje) i teško ih je razlikovati. Monitori posjeduju i Picture-in-Picture režim rada u kojemu mogu kombinirati dva različita ulazna signala u njihovoj nativnoj rezoluciji a prema potrebi moguće je i korigirati veličinu „prozora“ svakog od izvora. U Picture-by-Picture režimu rada dva različita izvora slike moguće je reproducirati istovremeno jedan do drugoga (pri čemu se odvija downscaling ako se radi o dvije FullHD rezolucije). U korist ovim opcijama je i dodatak unutar OSD izbornika koji omogućava rotaciju slike, zaista korisno i praktično.

Samsung SD850

Fensi izrada Uz odličan izgled, odlična je i kvaliteta upotrijebljenih materijala. Na pozadini treba izdvojiti i USB 3.0 HUB s čak četiri porta

 

Titan više-srednje klase


Premaz ekrana je matiran, pa većih refleksija neće biti, no ipak obratite pozornost na adekvatan smještaj monitora jer njegov „polu-sjajni“ premaz neće eliminirati svaku zraku svijetlosti. Naročito ako mislite obrađivati fotografije/video ili bilo kakve grafičke aktivnosti kojima se eventualno bavite. Što se tiče vremena odziva ovaj je PLS nešto osjetljiviji od IPS-a u istoj cjenovnoj klasi (za testove smo koristili PixPixAn i Test UFO šablone) ali na to je moguće utjecati opcijama unutar OSD-a. Tako profil Faster osjetno smanjuje „repove“ objekata u pokretu prilikom testova, u kojoj mjeri ćete to zaista primijetiti ovisi koliko imate izvježbano oko.

U igrama razliku nismo uspjeli vidjeti niti s aktiviranim overdriveom, a niti bez njega tako da smatramo kako se gameri neće buniti kada je gaming u pitanju. S27D850T prekriva 100% sRGB prostora boja, no potrebna je korekcija standardnog profila slike u kojemu prevladava zelena, pa je poželjno odraditi kalibraciju. Ako tome niste vični ili ne posjedujete potreban hardver/softver, na internetskim forumima postoji nekolicina postavki kalibriranih S27D850 modela, dovoljno je prepisati OSD vrijednosti.

Samsung SD850 3

Velik, a zakretan Zglob omogućava ovom velikom monitoru potpuno vertikalno zakretanje, što i nije posve uobičajeno

 

Naravno to ne znači kako ćete dobiti najbolju moguću sliku koju vaš primjerak monitora može pružiti, no uklonit će dominaciju zelene u standardnim postavkama. Jednom podešen Samsungov monitor ima puno toga za pokazati, iznimno oštra i precizna slika sa vrlo dobrim kontrastom i detaljima u crnoj i sivoj. Za razliku od nekih konkurenata u klasi S27D850 je uspio opravdati relativno visoku cijenu, osim bogate opreme i pregršt mogućnosti, performanse prikaza zavrjeđuju prefiks „pro“, jer ovo je doista profesionalni monitor!

Više informacija

 • Model: Samsung S27D850T
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Samsung
 • Tip: LED LCD PLS
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” / WQHD (2560x1440)
 • Snaga osvjetljenja: 280 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Kontrast: 1000:1
 • Priključci: DVI/ HDMI/ DispayPort
 • Dodatno: Priključak za slušalice, USB 3.0 Hub (4-portni)
 • Dimenzije: 627,4 x 376,4 x 66,1 mm
 • Masa: 7,1 kg
 • Plus: Oštrina prikaza, kontrast, dijagonala, rezolucija, kvaliteta izrade, pivot, vesa, picture-in-picture, dolazi sa svim kablovima u kutiji (HDMI, DP, DVI, USB), Hub za USB 3.0
 • Minus: Ništa specijalno
 • Ustupitelj i cijena: eKupi, www.ekupi.hr, cijena: 3.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung S27D850T

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung S27D850T - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...