LG 32GK850G

LG 32GK850G

VA panel odličnih performansi

Kad pričamo o tehnologijama monitora, VA panele i njihove verzije na tržištu je najteže naći, unatoč prednostima koje bi se nekima itekako dopale


Već smo prije rekli i ponovit ćemo: QHD, ili kako neki to vole reći, “2K” rezolucija definitivno je standard pri kupnji monitora. FullHD je bio zanimljiv dugo vremena, no prepustimo tu rezoluciju mobitelima. Naravno, lako bilo bi preporučiti 4K, no malo tko ima hardver koji može pokrenuti toliko piksela. Na testiranju se QHD rezolucija pokazala idealnom za 27-32 inčne panele koje pritom aktualne mid-range grafičke kartice i dalje mogu uzdržavati.

LG monitor koji imamo na testu svakako spada u višu kategoriju kod zaslona ovih specifikacija. Riječ je, dakle, o 2560 x 1440 pikselnom zaslonu veličine 31,5 inča i svjetline do 350 nitsa. Ovo je poprilično velik monitor koji rasteže rezoluciju do maksimalnih zadovoljavajućih granica, to jest ako planirate sjediti jako blizu monitoru veća rezolucija će i dalje izgledati kockasto.

No ovako velik monitor jednostavno zahtijeva da se od njega ipak malo udaljite. Kako monitor ima Gaming u samom nazivu, dobivate zaslon s brzinom osvježavanja do 144 Hz. Naravno, sustav i igre koje igrate ponekad neće biti u mogućnosti održati ovu brzinu, pa s monitorom dobivate i G-Sync mogućnosti u slučaju da, naravno, imate i Nvidijinu grafičku karticu.

Za one najekstremnije, monitor se može overclockati jednostavnim klikom u postavkama na 165 Hz. U našim testiranjima pokazalo se kako pri ovoj brzini monitor dobiva lagani blur, koji će nekima smetati, pa smatramo da nema potrebe ići iznad 144 Hz. Problem vjerojatno leži u zadnjoj postavci, a to je tip panela koji ovaj monitor koristi. Radi se, kako i sam naslov kaže, o VA panelu koji je po svojoj konstrukciji i radu različit od TN i IPS panela te ima svoje prednosti, ali i mane.

 

LG monitor 1

 

Naime, najveća prednost VA panela nad konkurentnim tehnologijama je svakako kontrast. Dok IPS panel može najviše 1000:1, VA paneli imaju standardni kontrast od 3000:1, što daje puno bogatiju sliku sadržaja. No postoje i minusi. Najveći je takozvani “ghosting”, kada se tamniji pikseli brže osvježavaju od onih svjetlijih, pa se brzim mijenjanjem kadrova primijeti “ostatak” prošlog kadra.

Vjerujemo da kod 165 Hz taj problem dolazi do izražaja jer VA paneli nisu brzi poput TN verzija. Drugi problem koji se javlja kod ovog monitora je primjetan vinjeting na rubovima zaslona kada gledate u sredinu. To je čest efekt kod većih monitora gdje se jednostavno radi o promjeni kuta gledanja jer, dok sredinu zaslona gledate pod pravim kutom, prema rubovima taj kut postaje veći i gubi se ukupna svjetlina piksela.

Drugim riječima, svjetlina rubova prividno je manja od sredine ako na ekran gledate manje od metra udaljenosti. Ovaj efekt bit će očit kada je na zaslonu samo jedna boja, primjerice za vrijeme surfanja internetom. Kad krenete gejmati efekt nije tako očit, no i dalje ćete ga primijetiti ako zastanete i pogledate bolje. Stvar je u tome što dobar dio IPS panela za ovu cijenu nema ovaj efekt, to jest on nije toliko izražen, a uniformnost svjetline svakako bi bio impresivan.

Naravno, mnogima ovaj efekt neće smetati, osim ako se profesionalno želite baviti obradom fotografija i videa, a i onda vam neće smetati ako se malo udaljite od ekrana, pa kada se približite, fokus gledanja će i dalje biti veoma impresivan. Reprodukcija boja je također odlična kod sRGB spektra, s gama vrijednosti oko 2.0. Naravno, različiti modovi prikaza koje monitor nudi mogu prilagoditi sliku vašoj želji.

 

LG monitor 32GK850G 4

 

Dodatan bonus je i mogućnost prilagodbe ekrana vašim potrebama. On se pomičnim stalkom može podesiti po visini. Također ga je moguće nagnuti naprijed ili nazad te rotirati u nekom smjeru za oko 20 stupnjeva. Ako pak želite iskoristiti puni ekran za, primjerice, surfanje, moguće ga je i rotirati za 90 stupnjeva u smjeru kazaljke sata. Na kraju napomenimo i LED krug sa stražnje strane.

Kako sva gaming periferija dobiva ekstra osvjetljenje, tako ga ima i ovaj monitor. Riječ je o jednostavnom osvjetljenju u nekoj boji ili pak efektu duge koji se može i podešavati po svjetlini kako vam ne bi smetao. Voljeli bismo da reagira na događaje na ekranu poput Ambilight tehnologije, no nismo te sreće.

Na kraju dana radi se o odličnom gaming monitoru s VA tehnologijom koja će zasigurno naći ljubitelje u publici zahvaljujući svojim jedinstvenim prednostima. Naravno, postoje i neke mane koje će naići na otpor kod nekih korisnika.

Više informacija

  • Model: 32GK850G
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Dojam: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: LG
  • Tip: VA panel
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 31,5” / 2560 x 1440 / 16:9
  • Osvježavanje: 144 Hz, do 165 Hz
  • Vrijeme odziva: 5 ms
  • Dodatno: G-Sync
  • Plus: Kontrast, brzina panela
  • Minus: Vinjeting pod oštrijim kutovima gledanja
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska www.lg.com/hr Očekivana cijena: 6.000,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 32GK850G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 32GK850G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.