LG 43UD79: Ogroman monitor

LG 43UD79: Ogroman monitor

Oduševljenje je raslo već pri vađenju monitora iz kutije jer je dijagonala od 43“ pravo osvježenje za 4K rezolucije.

Ovaj ogromni monitor iz LG-ja lako je zamijeniti za televizor iako nema ugrađen tuner jer dijagonala od 108 cm gotovo da to sugerira, a zabuni još više pridonosi i činjenica da uz njega dolazi i daljinski upravljač. No 43UD79 ima znatno jasniju sliku od televizora, a s donje strane monitora nalazi se joystick za paljenje/gašenje i navigaciju kroz izbornik monitora.

U izborniku se može namještati svjetlina, kontrast, nivo crne te napraviti korekcija boja u šest osi, što znači da se za RGB i CMY boje može namjestiti zasićenost i nijansa. Što se boja tiče, monitor dolazi tvornički kalibriran i ne treba ih previše podešavati, a sama je slika zato izražajnih boja i jednostavno oku ugodna. Postavke za nivo crne boje rade odlično. Apsolutno crna takvom će i ostati dok će se posvijetliti samo svjetlije nijanse crne, što se od te opcije i očekuje. Postoje još i četiri predefinirana nivoa topline boja i gama-vrijednosti.

Kut gledanja po objema osima iznosi 178° na ovoj IPS matrici s anti-glareom protiv efekta zrcaljenja okoline, a IPS matrica osigurat će vrlo brz odziv slike od 5 milisekundi za GTG (grey-to-grey) standard.

Nagibnim stalkom možemo podešavati kut gledanja samo po vertikalnoj osi od -5° do +10°.

Od priključaka dostupna su vam četiri HDMI porta, od koji su dva za 30p, a druga dva za 60p prikaz te jedan Display Port i jedan USB Type-C za prikaz slike i punjenje. Osim toga, tu su i dva USB 3.0 priključka, od kojih je jedan za brzo punjenje s 1,5 A, a drugi od 0,9 A.

Mnoštvo priključaka bit će od velike koristi onima koji imaju potrebu spojiti četiri uređaja odjednom na monitor i time uštedjeti prostor koji bi inače zauzela 4 Full HD monitora. S opcijom slika pored slike tako ćete u svakom kutu dobiti sliku s jednog od tih četiriju priključenih uređaja.

USB Type-C moći će iskoristiti svi koji imaju „nove“ laptope s mogućnošću slanja slike kroz njihov USB Type-C izlaz.

Vrijedno je spomenuti ugrađene zvučnike od 10 W, koji imaju solidan bas, premda neće baš zamijeniti vaš Hi-Fi, ali će svakako doprinijeti ukupnom dojmu monitora.

Brzina mu je osvježavanja 60 Hz i nema FreeSync, a kako bi se dobilo što bolje iskustvo igranja, tu je i opcija stabilizacije crne boje. Ona će posvijetliti najtamnije dijelove slike kako bi se ipak moglo razaznati što se to krije u mračnom kutu prostorije. Namjestite li dobro te postavke, mogli biste steći prednost nad suparničkim igračima koji nemaju monitore s opcijom korekcije crne boje.

Ovaj monitor ima vrlo dobar prikaz teksta koji dodatno možete izoštravati uz pomoć opcije za izoštravanje slike, što će Desktop definitivno učiniti ugodnijim oku. Preporučamo da smanjite svjetlinu monitora ako ga namjeravati držati ispred sebe na udaljenosti od otprilike jednoga metra jer je bijela boja zaista svijetla.

Izmjereni kontrast pri tvorničkim postavkama iznosi 1:147.

Pod uvjetom da imaju grafičku karticu koja može pokrenuti 4K rezoluciju unutar igre, gameri će doći na svoje. Pogotovo zbog opcije stabilizacije crne koja radi odlično. Monitor ima i mogućnost uključenja ili isključenja dinamičkog kontrasta koji se može postaviti prema vašim preferencijama.

I sve bi bilo dobro kada monitor ne bi imao maleni dio slike koji nestaje. Naime, uz same rubove monitora prvih nekoliko piksela (do nekih 5 mm) postat će nevidljivi ako mu se približite na pola metra. Pretpostavljamo da se to događa zbog toga što pozadinsko osvjetljenje monitora nije nešto šire (veće) od same matrice LCD-a, pa kada te piksele gledate pod kutom, do njih ne dopire pozadinsko osvjetljenje. To bi moglo zasmetati u radu s Photoshopom koji svoje alate po defaultu drži sasvim uz rub, čime polovica tih ikona postaje nevidljiva. Uredskim aplikacijama i internetskom surfanju to ne smeta toliko jer su uz rubove smještene margine dokumenta. Inače, u obranu ovog LG-ja, nije to jedini monitor s tim defektom, no na drugim uređajima to ne primjećujete jer vam je dijagonala manja, pa biste se morali približiti na 15 cm od monitora i gledati u rub ekrana da biste primijetili da nešto nije u redu. Ali to ne radite, naravno. Ovaj monitor dijagonale 108 cm bilo bi stoga dobro gledati barem s udaljenosti od 1,5 m, čime biste izbjegli taj nesretni fenomen nestalih piksela.

Više informacija

  • Model: 43UD79
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Deklarirani odziv(GtG): 5 ms
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: LG
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 42,5” / 3840 x 2160 / 16:9
  • Snaga osvjetljenja: 350 cd/m2
  • Osvježenje: 60 Hz
  • Kut vidljivosti: 178° / 178°
  • Kontrast: Mega
  • Priključci: 3,5 mm banana, 4 x HDMI, DisplayPort 1.2, UCB Type-C, 2 x USB 3.0
  • Dodatno: daljinski
  • Dimenzije: 38,1” x 25,5” x 10,8” mm
  • Masa: 16 kg
  • Plus: kontrast, nagibni stalak, korekcija crne boje, mnoštvo opcija slike, 4 x slika pored slike, slika u slici, zvučnici
  • Minus: pri gledanju iz blizine ne vidi se slika na rubu ekrana
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, 5.750,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 43UD79: Ogroman monitor

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 43UD79: Ogroman monitor - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.