Dell S2718HN

Dell S2718HN

Pristupačni FULL HD s HDR-om.

Na test nam je došao vrlo neobičan monitor s mogućnošću prikaza HDR slike, no s druge strane ima samo 6-bitnu boju. Kome će ovo pasati, a kome ne?

Najbolje kod ovog monitora je što mu se na 27“ dijagonale ispružilo „samo“ 1920 x 1080 piksela. Ta Full HD rezolucija pravo je osvježenje za oči vas koji govorite da su na današnjim 4K monitorima slova i ikonice premalene. Dizajn je odrađen minimalistički te se čini da monitor gotovo i nema rubove oko ekrana. Ipak, mjerenjem doznajemo da su rubovi sa strane 7 mm dok je gornji 6 mm, a donji i nešto veći. Zbog činjenice da su ovo manji rubovi nego kod ostalih monitora, ovaj model će biti dobar za AMD Eyefinity ili čak Nvidia Surround view setup s 3 monitora. S time da bi trebalo preferirati Eyefinity zbog činjenice da ovaj monitor ima podršku za AMD FreeSync tehnologiju. Ukoliko nećete imati više monitora, na jednoj dijagonali Full HD rezolucije taman pašu dva prozora aplikacija, jedan do drugoga.

Prikaz slike je izvanredan, te je kut vidljivosti doista 178° i po vertikali i po horizontali. Ekran ima 3H i Anti-Glare premaz, no ipak se primjećuje zrcalni odbljesak pri većim kutovima gledanja.

Što je to 6 bit-a + FRC?

Matrica monitora je IPS s mogućnošću prikaza 6-bitne boje kojoj FRC (Frame Rate Control) metoda pomaže kako bi prividno dobili 8-bitnu boju. Naime u Windowsima će monitor biti prijavljen kao 8-bitni te će grafička slati 16.777.216 boja prema LCD matrici, no LCD matrica može prikazati 262.144 boje te će se razlika kompenzirati tzv. „dithering“ metodom, čime pokušava simulirati nedostatak spektra. Ovo vam neće biti od prevelika važnosti za svakodnevne aktivnosti na Webu ili rad sa uredskim dokumentima, no smetat će vam ukoliko se bavite crtanjem, dizajniranjem, videom ili sličnim aktivnostima. Naime prikažete li spektar sive (gradijent, verlauf) kroz cijeli ekran, vidjet ćete da je stepeničast, a ne kontinuiran kakav bi mogao biti. Te stepenice se razbijaju „ditheringom“ koji nije statičan nego se kreće kroz sliku kako bi se postigao što bolji efekt prikrivanja manjka boja.
Gledate li npr. YouTube video na ovom monitoru, taj dithering efekt nećete primijetiti baš nikada.

Ostalo

Izmjereni kontrast ekrana je 1:172 pri 100% osvjetljenja, što je zapravo odličan rezultat koji može parirati znatno skupljim modelima. I upravo zbog tako velikog kontrasta, dugine boje su vrlo jarko izražene te će boje poput 100% žute, narančaste, zelene, plave i sl. biti ugodno vidjeti na ekranu.

Odziv pixela od sive do sive je 6 milisekundi, što je vrlo dobar rezultat, a uz pomoć ComfortView opcije možete smanjiti emitiranje plavog svjetla kako bi se slika optimizirala za duga gledanja u monitor. Ovo će u biti požutiti sliku što je oku ugodnije za duga gledanja, a lako se možete vratiti u standarni prikaz boja kada vam on zatreba.

Imate li Nvidia grafičku karticu devete ili desete generacije (9xx ili 10xx) moći ćete iskoristiti njezine HDR10 mogućnosti kroz HDMI 2.0 port za gledanje videa ili igranje igara s velikim kontrastom. Osigurajte se samo da je vaš HDMI kabel, kabel velike brzine, kako bi bio kompatibilan sa HDMI 2.0 standardom te da aplikaciju ili igru pokrećete u Full Screen modu jer trenutno Windowsi nemaju podršku za HDR pa stvar radi samo u videu i igrama u Full Screen modu. Vidjet ćemo kako će HDR raditi kada svima dođe posljednji Windows Creators update. Monitor osim HDMI priključka ima i VGA priključak te audio izlaz kroz koji zvuk dovodite HDMI kabelom, a kako monitor nema ugrađene zvučnike taj audio port je super za one koji desktop zvučnike žele postaviti pored monitora.

Zaključak

Trebaju li vam veliki kontrast te nativno velike ikone u Windowsima, svakako si priuštite ovakav monitor. Imate li uz to i AMD grafičku karticu koja podržava Free Sync te se igrate na računalu, ne treba previše razmišljati. Ovo je monitor za vas. Radite li uredske poslove tj. koristite Office + Internet i slično, ovo je također dobar model monitora za vas. Ovim modelom Dell je želio ponuditi vrlo dobru sliku na 27” po nešto povoljnijoj cijeni, no bavite li se grafičkim dizajnom ili video produkcijom, te vam 6-bitna boja nije dovoljna, posegnite za drugim modelima Dellovih monitora. Naime Dell ima vrhunske monitore s 8-bitnom i 10-bitnom bojom koji bi trebali zadovoljiti visoke zahtjeve korisnika.

Više informacija

  • Model: S2718HN
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: Dell
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 27” / 1920 x 1080 / 21:9
  • Snaga osvjetljenja: 250 cd/m2
  • Osvježenje: 60 Hz, AMD FreeSync
  • Kut vidljivosti: 178° / 178°
  • Vrijeme odziva: (GtG) 6 ms
  • Kontrast: 1000:1 / 8.000.000:1
  • Priključci: 3,5 mm banana, VGA, HDM
  • Dodatno: HDR10, flicker-free, confort view, Free-SYNC, LED pozadinsko osvjetljenje
  • Dimenzije: 612,7 x 453,6 x 162,2 mm
  • Masa: 8,16 kg
  • Plus: Dijagonala, kontrast, FreeSync, nagibni stalak, kut vidljivosti, IPS
  • Minus: 6-bitna boja
  • Ustupitelj i cijena: ComTel Corp. www.comtelcorp.hr oko 2.200,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell S2718HN

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell S2718HN - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.