Razer Atheris

Razer Atheris

Razerov novi mobilni gaming miš ispravlja mane prošlog modela i dokazuje kako miš namijenjen prijenosnim računalima ne mora biti kamen spoticanja kod gaminga.

Mobilna dominacija

Energetski učinkovit hardware doveo je do pada cijena prijenosnika namijenjenih gamingu, a pad cijena uvelike je povećao njihovu popularnost. Glavni alat kod PC gaminga je miš, no većina miševa ograničava mobilnost i čini mobilni gaming težim no što zapravo mora biti. Razer je vidio priliku da lansira novi proizvod i iskoristio je kako bi mobilni gaming učinio uistinu mobilnim.

Razerov Orochi bio je prvi pravi gaming miš namijenjen mobilnim gamerima i dokazao je kako gaming na prijenosniku ne mora biti znatno lošije iskustvo. Nažalost, Orochi nije bio savršen te je osim problema s povezivanjem imao lošu autonomiju i laserski senzor koji ga je činio nepodobnim za kompetitivno igranje. Razer je učio na vlastitim greškama, tako da je Atheris mnogo pouzdaniji kada je u pitanju povezivanje koje se može učiniti Bluetoothom ili USB 2,4 GHz prijamnikom, što osim pouzdanije veze Atherisu daje i veću fleksibilnost, odnosno korištenje na više računala bez potrebe za prenošenjem USB prijamnika.

Kvaliteta izrade je odlična, većina kućišta izrađena je od mat crne plastike, dok su bočne stranice obložene gumom kako bi se osigurao što čvršći i pouzdaniji stisak miša. Svi paneli odlično se poklapaju, a mehanizam za rastavljanje čini se vrlo robusnim, pa će sigurno izdržati brojne izmjene baterija.

Autonomija je drastično povećana i Razer tvrdi kako s dvije AA baterije ovaj miš može izdržati čak 350 sati korištenja. Nažalost, nismo imali priliku testirati Razerove tvrdnje, no primijetili smo kako u odnosu na Orochi Atheris daleko konzervativnije koristi baterije. Tu energetsku učinkovitost možemo djelomično pripisati Razerovoj odluci da s ovog miša makne sve osvjetljenje, što će razočarati fanove bliještećih miševa, no isto tako razveseliti korisnike koji od svog miša traže dobru autonomiju. Nedostatak osvjetljenja čini Atheris estetski mnogo zrelijim i profesionalnijim od gotovo svih gaming miševa, tako da će se sigurno naći u torbi pokojeg poslovnog korisnika koji traži odličan mobilni miš.

Senzor je najveća promjena na Atherisu i ovog je puta optički te ima rezoluciju od nemalih 7200DPI, što će zadovoljiti čak i igrače koji vole igrati na vrlo visokim rezolucijama. Tijekom igranja nismo primijetili niti jedno negativno svojstvo senzora poput očite akceleracije, angle-snappinga ili gubitka mogućnost praćenja pokreta kod vrlo brzih i naglih te vrlo sporih i sitnih pokreta. Impresivno je to što je Razer u ovaj miš uspio ugraditi optički senzor i k tome ovako dobar, uz bolju autonomiju, jer su optički senzori energetski manje učinkoviti od laserskih i upravo zbog toga je većina bežičnih miševa opremljena laserskim senzorom.

Razerovi miševi poznati su po odličnim tipkama i Atheris nije iznimka jer koristi prekidače tvrtke Omron, japanskog proizvođača koji je poznat po kvalitetnim prekidačima za miševe. Osim standardnih RMB i LMB tipki Atheris ima i dvije bočne tipke s lijeve strane koje su vrlo dobro pozicionirane i pružaju vrlo dobar feedback tijekom igranja, što je rijetkost kod miševa ovih dimenzija. Na vrhu se nalazi i tipka koja je namijenjena promjeni profila kako biste se, na primjer, brzo mogli prebacivati između profila za gaming i profila za profesionalni rad.
Najveći problem ovog miša su njegove dimenzije, na koje se teško priviknuti ako ste navikli na korištenje velikog miša. Oblik je siguran koliko može biti s obzirom na dimenzije, no mjesta za prilagodbu načina držanja nema mnogo. Uz dovoljno vježbe moguće je priviknuti se na Atheris, nama je trebalo oko dva sata igranja da se priviknemo, dok će igračima s manjim dlanovima sigurno trebati i manje.

Razer Atheris odličan je gaming miš kojemu je glavna mana ujedno i glavna vrlina. Kako bi poboljšao ergonomske performanse miš mora biti velik, a kako bi zadovoljio kriterij mobilnosti mora biti malen. To je, nažalost, kompromis koji moramo prihvatiti i priznati kako je Razer uspio izvući najviše i dao nam odličan miš koji će se osim mobilnim gamerima zasigurno svidjeti i profesionalnim korisnicima.

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Model: Razer Atheris
  • Proizvođač: Razer
  • Dimenzije i masa: 99,7 x 62,8 x 34,1 mm
  • Ostalo: 2 AA baterije (uključene u paketu)
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, autonomija
  • Minus: Cijena, ergonomija
  • Ustupitelj i cijena: ComTel, www.comtelcorp.hr, 520,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Razer Atheris

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Razer Atheris - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.