Futura IT FiT by Asus

Futura IT FiT by Asus

Složenac za igranje

U vrijeme kada je bilo kakvu grafičku karticu praktički nemoguće pronaći na tržištu, jedina šansa da se dočepate nove kartice su gotova gaming računala. U ovom slučaju kombinacija AMD-ovog Ryzena 5 5600X i Nvidijine RTX 3060 Ti omogućuje superiorno gaming iskustvo

S obzirom na to da je trenutno najnovije grafičke kartice gotovo nemoguće pronaći na tržištu ili su im cijene dovedene do apsurda, gamerima željnim vrhunskih performansi jedina je šansa kupnja gotove konfiguracije s nekom od novijih grafičkih kartica. Budimo iskreni, ni tu cijene nisu osobito povoljne, ali se ovakva varijanta više isplati s obzirom na to da ćete uz noviju karticu dobiti i modernu hardversku platformu s odličnom mogućnošću daljnje nadogradnje.

Gaming s Asusovim predznakom

Testirana konfiguracija koju isporučuje Futura IT temelji se na trenutno, barem u teoriji, najisplativijoj kombinaciji procesora i grafičke kartice. U tandemu AMD-ov Ryzen 5 5600X i Nvidijina RTX 3060 Ti omogućuju vrhunski omjer cijene i performansi, uz prihvatljivu potrošnju energije i podršku za sve najmodernije tehnologije.

Futura PC 3

 

Osim toga, ova je gaming konfiguracija poprilično jedinstvena s obzirom na to da je u znaku Asusovih komponenti. Posložena je naime u prilično atraktivno Asusovo TUF GT301 kućište osebujnog dizajna, dolazi s ekstravagantnim Asusovim vodenim hlađenjem Ryou 240, a i ugrađena X570 ploča je također Asusova. Vizualno ovu konfiguraciju svakako određuje Asusovo kućište TUF GT301 poprilično neobičnog izgleda, posebno s prednje strane. Prednja strana je u mesh izvedbi s posebnim vezicama, a tu su i tri RGB ventilatora koji pridonose atraktivnom izgledu. Inače, samo je kućište nešto kompaktnije, manjih dimenzija u odnosu na klasična mid-tower kućišta. Sa stražnje strane nalazimo još jedan četvrti ventilator koji, međutim, ne podržava RGB osvjetljenje.

Posebna priča svakako je i ugrađeno Asusovo vodeno hlađenje Ryou 240. Odlikuje ga poseban OLED ekran ugrađen s gornje strane kod bloka i vodene pumpe. Ovaj ekran podržava prikaz željenih animacija ili GIF-ova. Za ovo ćete trebati instalirati poseban Asusov softver Armoury Crate. Ovaj vam softver osim toga omogućuje podešavanja RGB efekata svih podržanih uređaja, kao i regulaciju brzine ventilatora vodenog hlađenja. Performanse ovog vodenog hlađenja su doista odlične, pa smo s 5600X procesorom rijetko zabilježili temperature veće od 60 °C. Općenito je ova konfiguracija, što se tiče samog hlađenja, vrlo dobro posložena, iako bi mogla biti nešto tiša pod punim opterećenjem.

Superiorno gaming iskustvo

Ugrađena Asusova matična ploča temelji se na AMD-ovom chipsetu X570, ali je riječ o najjeftinijoj verziji X570 ploče koju Asus ima u ponudi. Svejedno, najvažnije je da nudi modernu hardversku platformu uz podršku za sve najnovije Ryzen procesore. Ugrađena GSkillova Trident Z memorija je vizualno vrlo atraktivna, međutim, brzina od 3000 Mhz nije osobito impresivna. Veliki plus je svakako i ugrađeni terabajtni NVMe SSD. Jedino je šteta što nije ugrađen neki PCIe 4.0 disk koji bi potpunosti mogao iskoristiti mogućnosti AMD-ove platforme.

Futura PC 4

Najvažnije je, međutim, kako su performanse koje omogućuje ova konfiguracija odlične. Bilo da govorimo o općenitim performansama ili brzini u najzahtjevnijim 3D igrama. AMD-ov Ryzen 5600X možda ima samo 6 jezgri, ali je vrlo brz i energetski iznimno učinkovit. U igrama dakako ključnu ulogu preuzima Nvidijina RTX 3060 Ti koja je u osnovi samo malo oslabljena verzija 3070 kartice. Ukoliko se ograničimo na 1080p i 1440p rezolucije, performanse su doista odlične. U velikoj većini modernih igara na 1440p rezoluciji ova kartica bez problema omogućuje više od 60 fps-a. Jedina iznimka je zloglasni Cyberpunk 2077, no i ovdje su performanse više nego prihvatljive. Dakako, kartica u potpunosti podržava najnovije tehnologije poput ray tracinga i DLSS-a. Valja napomenuti kako je ugrađena verzija 3060 Ti kartice dosta kompaktna s nešto slabijim rashladnim sustavom, pa nije osobito tiha pod punim opterećenjem.

Međutim, danas gameri nemaju mnogo izbora. Tako da je ovakva konfiguracija svakako više nego dobar odabir za sve koji žele vrhunske performanse u novijim igrama. Općenito je vrlo dobro posložena uz kvalitetne komponente i osebujan dizajn kućišta. Određen nedostatak vidimo u napajanju snage svega 550 W, što će ograničiti buduću nadogradnju, a konfiguracija dolazi i bez odgovarajućeg OS-a.

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Futura IT
  • Tip: Gaming računalo
  • Procesor: AMD Ryzen 5 5600X
  • Matična ploča: Asus Prime X570-P
  • RAM: 2 x 8 GB GSkill Trident Z RGB DDR4 3000 MHz
  • Grafički sustav: Gigabyte Eagle OC RTX 3060 Ti 8 GB GDDR6
  • Tvrdi disk: A-DATA SX8200 Pro 1 TB PCIe 3.0x4 NVMe
  • Napajanje: Asus Strix 550G 80+ Gold 550 W
  • Kućište: Asus TUF GT301
  • Plus: odlične gaming performanse, brz procesor, moćna grafička kartica novije generacije, atraktivno i efikasno vodeno hlađenje, kućište s tri RGB ventilatora, moderna hardverska platforma s odličnom mogućnošću daljnje nadogradnje
  • Minus: dolazi bez operativnog sustava, napajanje snage svega 550 W, nešto bučnija pod punim opterećenjem
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, www.futura-it.hr Cijena: na upit
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Futura IT FiT by Asus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Futura IT FiT by Asus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.